Πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις στη Θεσπρωτία

2015-08-06 21:30

Το καλοκαίρι (και όχι μόνο) ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στην Θεσπρωτία πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κάθε Δήμο και Κοινότητα του νομού. Συναυλίες με ξένη και ελληνική μουσική, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θέατρο σκιών και αθλητικές συναντήσεις είναι μόνο μερικές εξ΄αυτών. Την "μερίδα του λέοντος"  εξακολουθούν να καταλαμβάνουν βεβαίως τα παραδοσιακά πανηγύρια με δημοτική μουσική, τα οποία μπορεί να έχουν  χάσει μέρος της παλιάς τους αίγλης έχοντας καταστεί τρόπον τινά εμπορικά, δεν παύουν να έλκουν όμως τους επισκέπτες. Εμείς στο θέμα που ακολουθεί επιχειρούμε μια όσο το δυνατόν πιο ακριβή καταγραφή των σπουδαιότερων εκδηλώσεων οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο νομό μας  με χρονολογική σειρά. Όπου δεν υπάρχει ακριβής χρονολογική αναφορά, είναι επειδή αυτή δεν έχει οριστεί ακόμη. Πρόθεση μας είναι να σας ενημερώνουμε για ότι νεότερο άπτεται των εκδηλώσεων μέσω της συγκεκριμένης στήλης, την οποία και ευχόμαστε να διαβάζετε τούτη τη στιγμή.

* Σε τούτη εδώ την ενότητα επιχειρείται μια γενική καταγραφή των εκδηλώσεων, για πιο επίκαιρες και αναλυτικές πληροφορίες κατευθυνθείτε στην Ενότητα: Πολιτιστικά

 

Μαϊος

Πανηγύρι Αγίου Αθανασίου

Που : Στην Πέρδικα

Πότε: Στις 2 Μαΐου κάθε έτους

Είδος εκδηλώσεων: Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Αθανασίου και παραδοσιακό πανηγύρι

 

Γιορτές Σουλίου

Που: Στην πόλη της Παραμυθιάς και στο Σούλι

Πότε: Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου.

Είδος εκδηλώσεων: Αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ στον Ιερό χώρο του Σουλίου.

 

Ιούλιος

Βαρκαρόλα

Που : Στην Πλαταριά

Πότε: Κάθε Ιούλιο

Είδος εκδηλώσεων: Μεταφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής με βάρκες στον όρμο της Πλαταριάς, συνοδεία φιλαρμονικής, ακολουθεί δημοτική μουσική βραδιά.

 

Ο δρόμος του τσαγιού

Πότε: Κάθε πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου

Ποιοι το διοργανώνουν: Ο περιβαλλοντικός και ορειβατικός σύλλογος Παραμυθιάς.

Σκοπός: Ψυχαγωγία και συλλογή τσαγιού. Οι  συμμετέχοντες κάνουν μια στάση κατά την επιστροφή τους  στο Κάστρο της Βέλλιανης, όπου τους περιμένει κρύο νερό, τσίπουρο, ψωμί (πλαστάρι), ελιές και τυρί.

 

Βράσιμο του σταριού 

Πότε: Στις 18 και 19 Ιουλίου κάθε έτους προς τιμήν του Προφήτη Ηλία

Που : Στο παραδοσιακό χωριό Πλαίσιο Φιλιατών

Είδος εκδηλώσεων: Βράσιμο σταριού σε μεγάλα καζάνια όλη την νύχτα σύμφωνα με τα έθιμα του χωριού. Οι γυναίκες φτιάχνουν τις μοναδικές πλαισιώτικες δίπλες (είδος γλυκού), καθώς και πίτες. Ακολουθεί στις 19 Ιουλίου εσπερινός και αρτοκλασία και το μοίρασμα του σταριού στους καλεσμένους. Η βραδιά συνεχίζεται με γλέντι με μουσική.

 

Αύγουστος

Γιορτή Λαδιού & Ελιάς

Που: Στην Πέρδικα

Πότε : Κάθε Αύγουστο (φέτος 8/8-21:30 )

 ΣΑΛΠΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ (Αντώνης Τσιφτσίδης)11/8- 21:00

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΩΝ (Δημοτική βραδιά)

13/8 -21:00

 

 Είδος εκδηλώσεων: Πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Κοινότητας Πέρδικας σε συνεργασία με τους τοπικούς ελαιοπαραγωγούς. Γιορτή του λαδιού και της ελιάς, με συζητήσεις, εκθέσεις και παρουσίαση όλων των ελαιοκομικών προϊόντων

 

Αλωνιάδα

Που : Στο Σεβαστό Παραμυθιάς 

Πότε: Κάθε Αύγουστο

Είδος εκδηλώσεων: Πληθώρα εκδηλώσεων με άξονα την ζωή στην ύπαιθρο, αναβίωση αγροτικών εργασιών όπως το αλώνισμα, εκθέσεις παλαιών αγροτικών αντικειμένων και πολλά άλλα.

 

Γιορτή Τσιπούρας

Που : Στη Σαγιάδα

Πότε : Στις 6 Αυγούστου κάθε έτους

Είδος Εκδηλώσεων: Στο Σκάλωμα Σαγιάδας και σε συνεργασία με τον σύλλογο ιχθυοτρόφων της περιοχής ψήνονται και σερβίρονται δωρεάν, τσιπούρες και κρασί στους επισκέπτες, ενώ ακολουθεί μια βραδιά γεμάτη τραγούδι και χορό.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού

Που : Στους Φιλιάτες – Παλιά Σαγιάδα – Φανοτή Παραποτάμου – χωριά Μουργκάνας.

Πότε: Κάθε Αύγουστο

Σκοπός : Προβολή και διάσωση του πολυφωνικού τραγουδιού με συμμετοχή σχημάτων από την Ελλάδα και βαλκανικές χώρες, ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός με ευρύτερη σημασία για την περιοχή και την εποχή μας.

 

Φεστιβάλ – River Party

Που: Στον Ποταμό Καλαμά στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας

Πότε: Κάθε καλοκαίρι (συνήθως τον Αύγουστο

Δρώμενα: Κάθε μέρα στο camping ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, αλλά και να συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις :όπως συναυλίες Paintball, Ιππασία, Rafting ,Volley, Moto Cross, 4x4 Trial).

 

 

Το καλοκαιράκι

 

Γιορτή του Ποταμού Αχέροντα

Που : Δίπλα στον μυθικό ποταμό Αχέροντα στο χωριό Γλυκή

Πότε : Κάθε καλοκαίρι

Είδος εκδηλώσεων : Πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Δήμο Αχέροντα με συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, επίδειξη ιππασίας και πτήσεις με παραπέντε.

 

Γιορτή του Αγρότη

Που : Στον Άγιο Αρσένιο Σκάλας Φιλιατών

Πότε: Κάθε καλοκαίρι

Είδος εκδηλώσεων: Το αντάμωμα του αγρότη με έκθεση τοπικών προϊόντων παραγωγών της περιοχής. Στον επισκέπτη δίνεται η δυνατότητα της δοκιμής και φυσικά της αγοράς του προϊόντος της αρεσκείας του. Ακολουθεί μεγάλο γλέντι με παραδοσιακή μουσική.

 

Πανελλήνια συγκέντρωση Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας

Που: Στη μεγάλη παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα

Πότε: Κάθε καλοκαίρι

Διοργανωτής: Ιππικός & Ορειβατικός Όμιλος Θεσπρωτίας "Ο ΠΗΓΑΣΟΣ"

Είδος εκδηλώσεων: Εκδηλώσεις σχετικές με το άλογο με την συμμετοχή αλόγων και αναβατών από όλη από όλη την Ελλάδα. Διεξαγωγή ιπποδρομιών, αγώνων δεξιοτεχνίας κ.λπ. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με απονομή επάθλων και πλούσιο γλέντι.

 

Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού

Που : Στο χωριό  Καταβόθρα Μαργαριτίου

Πότε: Κάθε καλοκαίρι

Είδος εκδηλώσεων: Παρουσίαση χορών από όλη την Ελλάδα με την συμμετοχή πολλών χορευτικών συγκροτημάτων

 

 

Το φθινόπωρο

 

Λάμποβο

Που : Στην Παραμυθιά

Πότε : Την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτωβρίου

Είδος εκδηλώσεων: Παραδοσιακή εμποροπανήγυρη διάρκειας μιας εβδιομάδας με την συμμετοχή εκθετών από όλη την Ελλάδα.

 

Γιορτή Μοσχαριού

Που: Στον Τσαμαντά Φιλιατών

Πότε: Το φθινόπωρο, συνήθως τον Οκτώβρη

Είδος εκδηλώσεων: Δημοπράτηση επιλεγμένων μοσχαριών στην πλατεία του χωριού και μαγείρεμα αυτών με παραδοσιακό τρόπο σε μεγάλα καζάνια. Πλούσια εδέσματα με κυρίως πιάτο, το νοστιμότατο μοσχάρι με κριθαράκι και το τσίπουρο και το κρασί να ρέουν άφθονα συνοδεία χορού και τραγουδιού.

 

Άξιο αναφοράς

Το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Θεσπρωτία, αυτό το οποίο χρήζει όμως το δίχως άλλο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το Πάσχα στο Γηρομέρι Φιλιατών.  Σε αυτό ο επισκέπτης βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία με το έθιμο της κάθαρσης σύμφωνα με το οποίο ο Κάτω Κόσμος ενώνεται με τον Επάνω με «γέφυρα» την μουσική, έστω και για λίγο. Το περίεργο αυτό έθιμο τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια κάθε χρόνο το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα στο κοιμητήριο του Γηρομερίου με τους συγγενείς να στέκονται εκστατικοί πάνω από τον τάφο του προσφιλούς προσώπου τους και την απόλυτη σιγή να σπάει από τα μουσικά όργανα που δίνουν το ρυθμό, τους συγγενείς να μουρμουρίζουν το αγαπημένο ηπειρώτικο τραγούδι του οικείου τους, αναπολώντας τις στιγμές που έζησαν μαζί του σε μια μυστηριακή και σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη τελετή.