Το περιεχόμενο της συνέντευξης του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου»

2020-06-04 18:39

Τον επίκαιρο χαρακτήρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των Οριζόντων Ηπείρου «Γέφυρα , 

στο Μέλλον» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος, το πρωί της Τετάρτης.

Το πρόγραμμα που παρουσίασαν προ ημερών οι Ορίζοντες Ηπείρου, ως τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, όπως τουλάχιστον έχει τη σχετική διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του σώματος, κ. Σταύρο Παργανά.

Ωστόσο, η εξέλιξη των πραγμάτων σε μια σειρά από τομείς, αποδεικνύει την ορθότητα των προγραμματικών προτάσεων της παράταξης που συμπυκνώνεται στην πρόβλεψη ειδικού χρηματοδοτικού ταμείου και στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της Περιφέρειας, για το διάστημα των επόμενων δύο τουλάχιστον ετών.

Η τοποθέτηση του κ. Ριζόπουλου ξεκίνησε από την αναφορά σε δύο γυναίκες που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή για να τονίσει όπως είπε, το παράδειγμα του «leader without authority»: της Δήμητρας Καστάνη, στελέχους της τοπικής Αριστεράς και της Αμαλίας Μεγαπάνους, μόνης και πρώτης συζύγου του εθνάρχη Κ. Καραμανλή.

Ερχόμενος στην πρόταση «Γέφυρα στο Μέλλον» που όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, συναντά από την παρουσίασή της και μετά τη θετική ανταπόκριση των πολιτών, σημείωσε κατ’ αρχάς πως όλα γίνονται τεχνικά και νομικά, τη στιγμή που το κράτος κάνει σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης πράγματα που ως χθες φάνταζαν αδιανόητα.

Όσον αφορά τις ειδικές προτάσεις του προγράμματος της «Γέφυρας», ο κ. Ριζόπουλος επικαλέστηκε δύο παραδείγματα για να τονίσει την αναγκαιότητα συζήτησης των εναλλακτικών προτάσεων που κάνει η παράταξή του:

1. τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ προτίθεται να δώσει αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους για παλιότερες χρήσεις, θα μπορούσε με το ειδικό ταμείο της η Περιφέρεια να προπληρώσει άμεσα τα χρήματα αυτά στους δικαιούχους και να τα μεταβιβάσει μελλοντικά στην Περιφέρεια ο κρατικός οργανισμός

2. τα σχέδια του ΔΕΣΦΑ για περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπου προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή δικτύου για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ, πρέπει να συμπληρωθούν στη βάση που προτείνουν οι Ορίζοντες Ηπείρου.

«Μου φαίνεται αδιανόητο το ότι δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα με το θέμα η Περιφέρεια Ηπείρου…» τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, προτείνοντας να κινηθεί άμεσα η Περιφερειακή Αρχή στην κατεύθυνση των όσων προτείνει το πρόγραμμα της παράταξής του.

Για το θέμα που αναστατώνει τις τελευταίες μέρες το Μέτσοβο, τις άδειες για να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα στην Πίνδο, ο κ. Ριζόπουλος πήρε θέση χωρίς να καταγγείλει αναφανδόν τις επενδυτικές κινήσεις που γίνονται γνωστές μετά την ψήφιση του λεγόμενου «περιβαλλοντικού νομοσχεδίου» αλλά στηρίζοντας την ανάγκη προσφυγής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ΡΑΕ κάνει την πολιτική της είπε, είναι στο χέρι της Περιφέρειας και των Δήμων όμως, να βάλλουν όρια σε αυτές τις πολιτικές όταν βλάπτουν τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών.

Τάχθηκε κατά της «μαζικοποίησης αιολικών πάρκων» στο Μέτσοβο ωστόσο τόνισε επιτιθέμενος προς την Περιφερειακή Αρχή καθώς και στη δημοτική αρχή του Μετσόβου πως οι εξελίξεις αυτές προέρχονται και από τη λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών στις εκλογές του 2019. «Πρέπει να πάρουμε πιο σοβαρά την εκλογική διαδικασία γιατί οι αποφάσεις για τα αιολικά δεν πάρθηκαν από την παρούσα θητεία της Περιφερειακής Αρχής.

Επίσης, οι δημότες του Μετσόβου έδωσαν συγκεκριμένη λαϊκή εντολή, όταν προσφεύγεις στην κάλπη πρέπει να ξέρεις τι ψηφίζεις και η εκ των υστέρων διαμαρτυρία για κάτι που στήριξαν την κάλπη οι πολίτες κάνει δύσκολο σήμερα το έργο της αντιπολίτευσης» σημείωσε χαρακτηριστικά αποκαλύπτοντας πως δέχεται πολλές εισηγήσεις από πολίτες ή φορείς του Μετσόβου να καταγγείλει τα αιολικά πάρκα.

Στους τελευταίους προτείνει τη θεσμική οδό του διαλόγου, μπροστά στο φως της δημοσιότητας. «Να αποφασίσουν οι πολίτες τι είναι σοβαρό για εκείνους, όταν ανταλλάσσεις το θέμα των αιολικών με μερικά χιλιόμετρα ασφάλτου…» πρόσθεσε.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως ως αντιπολίτευση οι Ορίζοντες Ηπείρου δεν θα γίνουν «ούτε Ρομπέν των Δασών ούτε Ντόπερμαν» και κατέληξε λέγοντας «ναι» στις ΑΠΕ αλλά «όχι» στις υπερβολές της ΡΑΕ.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κατάταξη της παραλίας του Μονολιθίου από το European Best Destinations, στην πρώτη θέση των δέκα ασφαλέστερων παραλιών της Ευρώπης, τονίζοντας την τραγική ειρωνεία να συμβαίνει κάτι στο οποίο δεν είχε καμία συμμετοχή ως τώρα, ο προερχόμενος από την Πρέβεζα, αντιπεριφερειάρχης τουρισμού.

Ο κ. Ριζόπουλος ωστόσο επεσήμανε τον κίνδυνο να ρίξει η περιοχή μόνη της το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών ανταγωνιζόμενη φτηνές τουριστικές περιοχές προκειμένου να προσελκύσει τουρισμό χαμηλής οικονομικής επιφάνειας όπως αυτός από τις Βαλκανικές χώρες. Έτσι, αρνήθηκε για την Πρέβεζα τον τίτλο του κέντρου των Δυτικών Βαλκανίων για την επερχόμενη τουριστική σεζόν και τόνισε πως το μεγαλύτερο στοίχημα θα είναι του χρόνου που δε θα θυμάται κανείς το «ασφαλής», να θυμάται το «παραλία» και αυτό σημαίνει όπως είπε, παροχές, υπηρεσίες, μέσα ψυχαγωγίας, υποδοχή, αεροδρόμιο κτλ.

 

Πρόταση για ψηφιακή επιμόρφωση

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού στην Ήπειρο, κατέθεσε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, το μέλος της παράταξης Κωνσταντίνος Καραπάνος, ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες.

Στο πρόγραμμα «Γέφυρα στο Μέλλον» διατυπώνεται η πρόταση για αξιοποίηση των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης στην Ήπειρο με χρηματοδότηση από το ειδικό ταμείο της Περιφέρειας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να τρέξουν προγράμματα εκπαίδευσης πολιτών που δε νοιώθουν εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου προτίθενται να τρέξουν το πρόγραμμα αυτό, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είτε ακολουθήσει η Περιφέρεια Ηπείρου είτε όχι, με τη βοήθεια εθελοντών, όπως τόνισε ο κ. Καραπάνος.

 

Τον Ιούλιο το συνέδριο

Τέλος, ο υπεύθυνος της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου για το συνέδριο, Μιχάλης Νάτσης έκανε γνωστό πως τα μέλη που εγγράφονται αυξάνονται και είναι ήδη 347, πλησιάζοντας το στόχο των 500 μελών ως τον Ιούλιο.

Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα λάβει χώρα το συνέδριο της παράταξης και από αυτό με εκλογή θα προκύψουν τα όργανα της παράταξης που θα έχουν αναλογική εκπροσώπηση μελών από τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, όπως αναλογική θα είναι και η σύνθεση του συνεδρίου, βάσει των γενόμενων ως τώρα εγγραφών μελών. Θα στηθούν τέσσερις κάλπες, μία σε κάθε Νομό για την αποφυγή συνωστισμού και ταλαιπωρίας, όπως ανέφερε ο κ. Νάτσης.

Εκεί θα γίνει πράξη η βασική ιδεολογική αρχή της παράταξης για την περιφερειακότητα.