Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά ελέω...capital control (?)

2015-07-24 18:48

Εξαφανίζονται φάρμακα το ένα μετά το άλλο από την ελληνική αγορά με την προμήθειά τους να είναι

αδύνατη ακόμα και από τον ΙΦΕΤ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια του φαρμάκου KAYEXALATE PWD, που αφορά ασθενείς νεφροπαθείς και η κυκλοφορία του γίνεται μέσω του ΙΦΕΤ.

Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας και μόνη εναλλακτική αντιμετώπισή της είναι η νοσηλεία σε Νεφρολογική ή Παθολογική Κλινική, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανή την διενέργεια αιμοκάθαρσης.

Επισημαίνεται, ότι το φάρμακο λαμβάνεται από ασθενείς σε αιμοκάθαρση και ασθενείς με ΧΝΑ IV ή και ΙΙΙ σταδίου.

Πρόκειται δε για ένα φθηνό σκεύασμα (πριν την εξαφάνισή του από τα φαρμακεία).

Όπως μας ενημέρωσαν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών σε επικοινωνία που είχαν με τον ΙΦΕΤ, η καθυστέρησή οφείλεται στο Υπουργείο Οικονομικών και στις άδειες εισαγωγής του φαρμάκου λόγω του capital control.

Είπαν επίσης πως το παραπάνω φαρμακευτικό σκεύασμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων στην αγορά του φαρμάκου με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Οι ελλείψεις των φαρμάκων από τα φαρμακεία οφείλεται στην αδυναμία των εταιριών να εισάγουν ορισμένα φάρμακα λόγω μη συμφέρουσας τιμής ή στις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες οργιάζουν τον τελευταίο καιρό αποδίδοντας τεράστια κέρδη στους βαρόνους του φαρμάκου.

"Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να μην θρηνήσουμε θύματα" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πηγή : http://ygeiapress.blogspot.gr/2015/07/blog-post_24.html