Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Θωμά Δημητρίου

2019-11-20 10:23

Η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου  Θωμά Δημητρίου επικεφαλής της Δημοτικής » 

Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣστη συνέλευση των φορέων για το κλείσιμο του τμήματος «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ».

Στις 7/11/19 η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι με ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή, αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας των 37 νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Ηγουμενίτσα.

Αφήνονται έτσι η Ηγουμενίτσα και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, μόνες απ’ όλη την Ήπειρο, εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η νέα εξαγγελία της κ. Υπουργού ακολουθεί εκείνη της αναστολής έναρξης λειτουργίας των διετών Προγραμμάτων Σπουδών των 11 Πανεπιστημίων της χώρας, στα οποία ήταν και το Τμήμα «Ιχθυοκαλλιεργειών-Ιχθυοκομίας» της Ηγουμενίτσας.

Το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» της Ηγουμενίτσας καλύπτει τους όρους και  τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4559/2018 για την λειτουργία του, η ίδρυσή του ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε στο παρελθόν από τους τοπικούς φορείς και διατυπώθηκε στα ψηφίσματα που εξέδωσαν οι φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Η απόφαση της ίδρυσής του με το νόμο 4559/2018 ήταν αναγκαία για την Ηγουμενίτσα και την ακριτική  Θεσπρωτία και προήλθε μετά από  διαβούλευση των φορέων της Ηγουμενίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, του ΤΕ.Ι. Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 Η βούληση του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση και τη λειτουργία του εν λόγω τμήματος, καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων που έγινε στις 30/7/18 και συμμετείχαν οι πρυτάνεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.κ. Τσίνας και Καψάλης αντίστοιχα και ο νεοεκλεγείς τότε και νυν πρύτανης του Παν/μίου Ιωαννίνων  κ. Αλμπάνης και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής.

 (Οι  σχετικές  παρεμβάσεις τους είναι καταγραμμένες στα πρακτικά της επιτροπής και στο βιντεογραφημένο πρακτικό της Βουλής, στους παρακάτω χρόνους: α)Του κ. Τσίνα από το 25’ 26’’ β) του κ. Καψάλη από την 3η ώρα 26’ 24’’ και γ) του κ. Αλμπάν από την 3η ώρα 46’ 30’’).

 Τι έμενε για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του νέου τμήματος μέχρι τη λειτουργία του;

α) Να ορισθούν τα οχτώ μέλη ΔΕΠ. (Τέσσερις υπάρχουν ήδη  και τους άλλους τέσσερις, είναι έργο της πρυτανείας να τους ορίσει).

 β) Να οργανωθεί το Πρόγραμμα Σπουδών που θα περιέχει και τις γλώσσες που θα διδάσκονται οι φοιτητές και

γ) να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του νέου παν/κού τμήματος.

Οι  παραπάνω προϋποθέσεις  είναι έργο της Πρυτανείας και του Υπουργείου, που οφείλουν να τις πράξουν σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4559/18.

Όπως γίνεται αντιληπτό και από τα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, το νέο τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για τη λειτουργία του.

Η αναστολή έναρξης λειτουργίας των 37 τμημάτων, που ανακοίνωσε  η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,  είναι πολιτική απόφαση που στρέφεται κατά της Δημόσιας Εκπαίδευσης και γίνεται για να ενισχυθεί ι ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα να κατευθυνθούν χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείων στα Ιδιωτικά Κολλέγια.  

Για τους παραπάνω λόγους η συνέλευση των Φορέων πρέπει να απορρίψει τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων  για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας των 37 νέων Παν/κών τμημάτων και να ζητήσουμε να ξεκινήσει η λειτουργία όλων, την χρονική στιγμή που προβλέπει ο νόμος 4559/2018.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» προτείνει στη Συνέλευση των Φορέων:

1) Την έκδοση ψηφίσματος καταγγελίας και απόρριψης της απόφασης  της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για αναστολή της έναρξης λειτουργίας (κλείσιμο) των 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

2)Τον ορισμό Συντονιστικού Οργάνου εξ’ όλων των Φορέων που θα πραγματοποιήσει Παράσταση διαμαρτυρίας στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα οργανώσει συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. της Ηπείρου.

3) Την προετοιμασία νέας Συνέλευσης των Φορέων για  κλιμάκωση της διαμαρτυρίας και του αγώνα μας.

Ηγουμενίτσα 19 11 2019

Στη συνέλευση από κάποιους εκπροσώπους φορέων, που εκμεταλλεύτηκαν  για λόγους εντυπώσεων τη μαζική παρουσία των Σπουδαστών του ΤΕΙ, έγινε προσπάθεια να εστιάσει η συνέλευση στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως οι νυν σπουδαστές από την συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είτε ηθελημένα είτε αθέλητα η Συνέλευση κινδύνευσε να παρακάμψει το θέμα της ημερήσιας διάταξης για το οποίο είχαμε συγκεντρωθεί και να ασχοληθούμε μόνο με τα προβλήματα των Σπουδαστών.

Όμως η  Συνέλευση δεν εκτροχιάστηκε  και πήρε την απόφαση στις συναντήσεις με την Πρυτανεία και την Υπουργό να τεθούν προς λύση και τα προβλήματα των Σπουδαστών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νέο τμήμα «δεν πρόκειται να λειτουργήσει» και το απέδωσε στο ότι «δεν το θέλουν ο Πρύτανης και οι πρυτανικές αρχές, όπως σε ιδιωτικές τους συζητήσεις το λένε»

Επισήμως  όμως όπως συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας ή ακούγοντας τα πρακτικά της επιτροπής της Βουλής, έχουν διαφορετική άποψη και οι αποφάσεις φυσικά για τέτοια θέματα  παίρνονται δημοσίως  και στις συνεδριάσεις του οργάνου διοίκησης, που είναι η Πρυτανεία.

Από τη συνέλευση απουσίαζαν ο Γιάννης Γόγολος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του και το γεγονός αυτό γεννά το ερώτημα, αν ο ίδιος και  η παράταξή του είναι υπέρ της λειτουργίας του τμήματος «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην Ηγουμενίτσα ή όχι.

Επίσης απουσίαζε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιόγιακας (αναμενόμενο). 

Στο τέλος,- η συνέλευση των φορέων επικύρωσε το ψήφισμα που εκδόθηκε από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε για το ίδιο θέμα τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.

Όρισε Συντονιστικό όργανο εκπροσώπων των φορέων που θα επισκεφθεί το Υπουργείο και την Πρυτανεία.