Παρέμβαση Ριζόπουλου με πρόταση για το κτίριο του Πανεπιστημίου στη Δόμπολη

2018-01-11 14:50

Σε άρθρο του με τίτλο «Η πρόταση μου για το αδιέξοδο στη Δόμπολη» στο rizopoulospost.com, σχετικά με την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δόμπολη, ο Σπύρος Ριζόπουλος αναφέρει ότι «για μια ακόμη φορά η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών, αλλά κυρίως των αναγκών που έχει ο τόπος μας».

Με αφορμή την πρόσφατη απολογητική, όπως τη χαρακτηρίζει, επιστολή- απάντηση της αντιπεριφερειάρχου Ιωαννίνων κ. Τατιάνας Καλογιάννη, ο κ. Ριζόπουλος προτείνει λύση σε τρία επίπεδα.

Με βασικό μέλημα της Περιφέρειας Ηπείρου «να κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τροπολογία ώστε να διατηρείται ο σημερινός συντελεστής δόμησης στην περίπτωση που θα προκριθεί η λύση της κατεδάφισης», αφού όπως αναφέρει στο άρθρο του «για να αποκατασταθεί στατικά το υπάρχον οικοδόμημα το κόστος θα είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο σε σχέση με την κατεδάφιση και τη νέα κατασκευή».

Σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο με την έως τώρα διαδικασία που ακολουθήθηκε «διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει τρόπος να δοθεί το έργο στην τοπική εργολαβική διαπλοκή διότι θα ήταν προκλητικό».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Ριζόπουλου στο link:

http://www.rizopoulospost.com/rizopoulos-i-protasi-mou-gia-to-adiexodo-sti-dompoli/

Η πρόταση μου για το αδιέξοδο στη Δόμπολη

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Διάβασα με προσοχή την απάντηση της αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη για το ιστορικό ακίνητο στη Δόμπολη.

Το βασικότερο στοιχείο που προκύπτει από την υπόθεση αξιοποίησης του ακινήτου είναι ότι για μια ακόμη φορά η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών, αλλά κυρίως των αναγκών που έχει ο τόπος μας.

Όπως στην περίπτωση της Νιάρχου έτσι και εδώ, αποδεικνύεται ότι η Περιφερειακή αρχή όταν δεν θέλει να πει την πραγματικότητα έχει ένα μοναδικό τρόπο να κρύβεται επικαλούμενη απίστευτα εδάφια νόμων και κανονισμών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση συμβαίνει το εξής: για να αποκατασταθεί στατικά το υπάρχον οικοδόμημα το κόστος θα είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο σε σχέση με την κατεδάφιση και τη νέα κατασκευή. Και όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει τρόπος να δοθεί το έργο στην τοπική εργολαβική διαπλοκή διότι θα ήταν προκλητικό, ελλείψει πολιτικής στρατηγικής και αντίληψης δεν γίνεται το αυτονόητο.

Προτείνω, σε τρία επίπεδα, το εξής:

Επίπεδο 1ο: Άμεσα η υλοποίηση μιας συγκοινωνιακής μελέτης η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλο το κομμάτι του Δήμου, τη Δόμπολη, τη Νιάρχου, τους άξονες και να φτάνει μέχρι την περιοχή Σκλίβανη.

Γιατί, και να ήταν έτοιμη να παραδοθεί η Δόμπολη, θα έπρεπε να συνυπολογιστούν οι συγκοινωνιακές επιπτώσεις που θα προκαλούσε το έργο.

Επίπεδο 2ο: Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη και ενσωματωθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό να κληθούν -και εδώ είναι η έλλειψη πολιτικού κριτηρίου από τη σημερινή περιφερειακή αρχή- όλοι οι βουλευτές του νομού, ανεξαρτήτως κόμματος και να τους ζητηθεί να κινηθούν συντονισμένα στα αντίστοιχα υπουργεία προκειμένου να κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τροπολογία θα διατηρείται ο σημερινός συντελεστής δόμησης στην περίπτωση που θα προκριθεί η λύση της κατεδάφισης.

Δεν είναι, ούτε η πρώτη φορά που γίνεται ούτε η τελευταία.

Επίπεδο 3ο: Εφόσον ολοκληρωθούν τα δύο πρώτα στάδια, ως επόμενο, η δημιουργία ενός πλήρους φακέλου για το έργο, προκειμένου να προσκληθούν υποψήφιοι επενδυτές. Τον φάκελο πρέπει να αναλάβει, ως δουλειά, η αναπτυξιακή της Περιφέρειας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Παντελής Ζαγοριανίτης

p.zagorianitis@rizopoulospost.com

Τηλ. 210 7702900 και 6958457521

Πηγή : rizopoulospost