Oμιλία β. Γιόγιακα στη συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο

2015-10-14 14:24

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά: το πολυνομοσχέδιο αυτό έρχεται ως συνέχεια μιας

καταστροφικής διακυβέρνησης και μιας άνευ όρων συνθηκολόγησης της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε πει ότι οι «φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Και θα συμπλήρωνε κανείς ότι, σε αυτές τις συνθήκες, «οι φόροι σκοτώνουν την ανάπτυξη».

 

Σε μια οικονομία σε ύφεση – που έχει εκτιμηθεί στο 2-3% για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν το δ’ τρίμηνο του 2014 είχαμε πετύχει ανάπτυξη 1,7% -, σε μια οικονομία με ήδη δυσβάστακτη φορολόγηση, η απάντηση της «δεύτερη φορά Αριστεράς» είναι η ίδια, μονότονη και αδιέξοδη συνταγή: αυξάνουμε τους φόρους.

·     

         Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ αντί να καταργηθεί, διευρύνεται: μάλιστα η κυβέρνηση κυνηγάει να εισπράξει και το τελευταίο πεντόευρο καθώς πλέον μόνο ο ΕΝΦΙΑ κάτω του ενός ευρώ δε θα βεβαιώνεται και δεν θα απαιτείται να πληρωθεί.

     

  • Αντί της επαναφοράς του αφορολόγητου στα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους στα εισοδήματα από ενοίκια. Προσοχή, και αναδρομικά, και ασχέτως εάν έχουν εισπραχθεί ή όχι.
  •    Βάζετε τους αγρότες στο μάτι ενός φορολογικού κυκλώνα, αυξάνοντας την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, ως προάγγελο της αύξησης του φορολογικού συντελεστή αλλά και της σταδιακής κατάργησης της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο.  Για να μη μιλήσω για την κατάργηση της επαναχορήγησης σύνταξης για ανασφάλιστους υπερήλικες από τον ΟΓΑ.   
  •  Μιλήσατε για στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ απειλείτε να ακυρώσετε τη δωρεάν ή τη μειωμένη μετακίνηση ΑμεΑ, πολυτέκνων και φοιτητών με τις αστικές συγκοινωνίες.    
  • Ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος παραμένει σε λήθαργο εκείνοι καταργούν – και μάλιστα αναδρομικά – τη δυνατότητα των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ να επιλέξουν προσωρινά χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Εκτός όμως από την τεράστια απόσταση μεταξύ υποσχέσεων και πραγματικότητας, στο πολυνομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπουμε και κάποιες άλλες, άλλου τύπου, ανα-κυβιστήσεις, για να το πω κομψά.
  • Όπως για παράδειγμα οι οφειλές, που θα ρυθμίζονται όχι απαραίτητα σε 100 δόσεις, αλλά ανάλογα με την οικονομική κατάσταση αυτού που χρωστάει. Αναγνωρίζετε τελικά, κύριοι Υπουργοί, ότι οι 100 δόσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος και περιουσίας διευκόλυναν και τους μεγάλο-οφειλέτες του Δημοσίου;
  • Επίσης, καταργείτε τη διάταξη με την οποία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και χρωστούν έως 50.000 ευρώ στα ταμεία μπορούσαν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των χρεών έως 25.000 ευρώ με μέρος της σύνταξης.

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το νομοθέτημα που συζητούμε είναι αντι-αναπτυξιακό στο δημοσιονομικό του σκέλος. Δεν είναι μόνο ότι αγνοεί την ανάγκη να γίνουν στοχευμένες, χειρουργικές θα έλεγα, περικοπές σε αχρείαστες δαπάνες.Το πρόβλημα είναι ότι δεν περιλαμβάνει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην ανταγωνιστικότητα, και στη μείωση των τιμών υπέρ του τελικού καταναλωτή και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Παίρνω για παράδειγμα τις προβλέψεις για την ενέργεια, όπου γίνεται ένα άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Δεν βλέπουμε τίποτα όμως για να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τις βιομηχανίες ή για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ή για το θέμα της ΑΔΜΗΕ. Υποτίθεται ότι πρέπει να έχουν συμφωνηθεί, αυτά ή ισοδύναμά τους, έως το τέλος του μήνα.

Με αυτό θέλω να πω, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ότι και από αυτό το πολυνομοσχέδιο, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να «ανοίξει» το παιχνίδι. Δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, με επενδύσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κατά βάθος, δεν φαίνεται ότι επιθυμεί ρήξη με κανένα κατεστημένο.

Δυστυχώς, αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι παρά η πρώτη δόση του φουσκωμένου λογαριασμού που θα πληρώσουν οι Έλληνες, για τα λάθη μιας κυβέρνησης που  όχι μόνο δεν τόλμησε, αλλά επαναλαμβάνει και αυτά που η ίδια κατήγγειλε.