Oμιλία του κ. Μάριου Κάτση στην εκδήλωση του Ο.Λ.ΗΓ.

2016-02-29 14:05

Σ ε εκδήλωση του Ο.Λ.ΗΓ.  παρέστη πρόσφατα ο κ. Κάτσης , όπου και αναφέρθηκε

με δήλωση- ομιλία του στο έργο EASE AWAY.

Ιδού το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Κάτση στην προαναφερθείσα εκδήλωση:

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Η πρόσκληση με τιμά ιδιαίτερα, καθώς το θέμα της σημερινής ημερίδας αφορά στην πορεία της εξέλιξης του λιμένα της Ηγουμενίτσας και το ρόλο του στη νέα μεταφορική αλυσίδα.

Η πορεία αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αναπτυξιακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής, της πόλης μας, του νομού μας και ολόκληρης της Ηπείρου και κατά συνέπεια μας αφορά όλους.

Το έργο EASE AWAY που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας IPA ADRIATIC εντάσσεται στα έργα εκείνα, που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και την κινητικότητα των επιβατών σε ολόκληρη την περιοχή της Αδριατικής και της ενδοχώρας της.

Τέτοιου είδους έργα και δράσεις εδραιώνουν και ενισχύουν την εξωστρέφεια του λιμανιού. Μία εξωστρέφεια απαραίτητη για την δυναμική διεκδίκηση ενός ισχυρού υπερτοπικού ρόλου στις μεταφορές, σε ολόκληρη την περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής. Αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του λιμανιού Ηγουμενίτσας που πλέον δεν είναι Περιφερειακό αλλά λιμάνι εθνικής σημασίας στις μεταφορές και ελπίζουμε σύντομα και στο εμπόριο.

Στο πλαίσιο αυτού του υπερτοπικού ρόλου, τον οποίο και θέλουμε για το λιμάνι, εντάσσεται και το στρατηγικό έργο του εμπορευματικού κέντρου. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει κάθετα τις υφιστάμενες δομές του λιμένα και θα ανοίξει νέες δυνατότητες στις εμπορευματικές μεταφορές.

Αν ρίξουμε μια ματιά σε κεντρικό επίπεδο, θα δούμε ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τη στρατηγική της για τις θαλάσσιες μεταφορές στην Περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, διαμορφώνονται τέσσερις πυλώνες στρατηγικής:

  • 1. Γαλάζια Ανάπτυξη
  • 2. Διασύνδεση της περιοχής (μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα)
  • 3. Ποιότητα περιβάλλοντος
  • 4. Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Σε σχέση με τα δίκτυα μεταφορών του δεύτερου πυλώνα στην τρέχουσα περίοδο,προγραμματίζονται παρεμβάσεις στον λιμένα Ηγουμενίτσας όσον αφορά το εμπορευματικό τμήμα. Οι παρεμβάσεις αυτές σε συνδυασμό με άλλα έργα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλουν στην στρατηγική για τηνανάπτυξη του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής–Ιονίου με βελτίωση της προσπελασιμότητας των περιοχών και της συνδεσιμότητας των σημαντικών κομβικών σημείων κατά μήκος του διαδρόμου.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος για τις δράσεις, μιλάμε για το εμπορευματικό κέντρο και τα έργα ανάπτυξης της τρίτης φάσης που θα καλύπτουν το εμπορευματικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του Λιμένα Ηγουμενίτσας. Έργα που νομίζω όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του λιμένα, και έχοντας πάντα ως στόχο την βιώσιμη και ανταποδοτική για τους συμπολίτες μας ανάπτυξη του λιμανιού, προχωρήσαμε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με:

Τον ΓΓ. Του Υπουργείου Υποδομών Δέδε, παρουσία του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020) και μελετητών του έργου.

Με τη ΓΓ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και ΤΑΜΕΙΟΥ Συνοχής κ. Φωτονιάτα, καθώς και με την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων, Ανάπτυξης, Υποδομών και Ναυτιλίας και πρέπει να ομολογήσω ότι το ενδιαφέρον που δείξανε όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν ισχυρό και αποτυπώνεται στην σημαντική βοήθεια που μας προσέφεραν, και ελπίζουμε να συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον.

Ο συντονισμός και η δουλειά που έχει γίνει και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται, χρειάζεται επίπονη και σκληρή προσπάθεια μέθοδο και αποτελεσματικότητα. Η πρόσφατα αποτυπωμένη πρωτιά της χώρας μας στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ για πρώτη φορά, αποτελεί εχέγγυο και μας δίνει αισιοδοξία για την συνέχεια.

Σε αυτό το σημείο , είναι σημαντικό να αναφέρω ότι στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών ή αλλιώς ΣΠΕΜ, η τρίτη φάση του λιμανιού, έχει αξιολογηθεί ως το πρώτο έργο στην κατάταξη προτεραιοτήτων και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020. Επίσης παρότι στα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης οι δαπάνες για ανάπτυξη λιμενικών υποδομών δεν είναι επιλέξιμες, στην περίπτωση του Λιμανιού Ηγουμενίτσας έγινε προσπάθεια και επετεύχθη να γίνει μια εξαίρεση. Για αυτό το λόγο στις δράσεις που λαμβάνουν στήριξη με επενδυτική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των υποδομών κύριων λιμένων όπως αυτό της Ηγουμενίτσας στον τομέα εμπορευμάτων , με στόχο την ανάδειξή του σε διαμετακομιστικό κόμβο και τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη της λεωφόρου Μέσης Ανατολής – Ιονίου-Αδριατικής.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το παραπάνω γεγονός που ανέφερα, εκτός από μια σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Είναι στοίχημα που οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για να κερδίσουμε για το μέλλον του τόπου.

 

Κυρίες και κύριοι

Πέρα από το κομμάτι του έργου EASE AWAY και της κοινής πρότασης για το Εμπορευματικό, καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα σας τις εξήγησαν και θα τις εξηγήσουν λεπτομερώς οι αρμόδιοι, νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ εν συντομία και στην πιο γενική εικόνα.

Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα, ως πολιτεία, έχουμε την ευθύνη να θωρακίσουμε το παρόν και να χτίσουμε το μέλλον. Η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη και δύσκολη καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε 2 κρίσεις ταυτόχρονα που δεν είναι μόνο ελληνικές αλλά διεθνείς, την οικονομική και την προσφυγική, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας που εμπνέει ανησυχία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα έχοντας 2 κεντρικούς στόχους. Την όσο το δυνατόν γρηγορότερα ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος και θα δώσει ανάσα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά και την λήψη πρωτοβουλιών για την ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του προσφυγικού με αλληλεγγύη απέναντι σε λογικές περιχαράκωσης και εθνικισμού. Ανάμεσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση περνά σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανακούφιση των ασθενέστερων, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους θεσμικά κόντρα σε πελατειακές λογικές του παρελθόντος, αλλά και συγκρούεται αποτελεσματικά με τη διαπλοκή και τα οργανωμένα συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα που κρατούν τον τόπο δέσμιο. Οι εικόνες διάλυσης της χώρας και η λάσπη, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, είναι οι κραυγές ενός συστήματος που πληγώνεται και βρυχάται, ενός συστήματος που αντιδρά στις λίστες φοροδιαφυγής, στους κανόνες του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και στο σταμάτημα της κρατικοδίαιτης άνευ όρων επιχειρηματικότητας.