Οδηγίες προς Δήμους και αρμόδιες αρχές από τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης ενόψει καλοκαιριού

2016-06-29 09:45

Με έγγραφο που απέστειλε προς Δήμους και αρμόδιες αρχές όπως αυτές αναφέρονται πιο κάτω ο

Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου εφιστά την προσοχή αυτών για την εύρυθμη λειτουργία των παραλιών (ομπρέλες- ξαπλώστρες κ.λπ.) και την απρόσκοπτη πρόσβαση των λουομένων στις παραλίες . Ψιλά γράμματα, όταν αναφερόμαστε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Τρανή απόδειξη η διπλανή εικόνα...σχετικά παλιά μεν, αλλά σίγουρα επίκαιρη και σήμερα.

 

Προς:

1) Δήμο Ηγουμενίτσας Σουλίου 3, 46100 Ηγουμενίτσα

2) Δήμο Πρέβεζας Ελ. Βενιζέλου και Μπαχούμη 2,48100 Πρέβεζα

3) Δήμο Πάργας Αχέροντος 29, 48062 Καναλλάκι

4) Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας Αγ. Αποστόλων 5, 4610 Ηγουμενίτσα

5) Αστυνομική Δ/νση Πρεβέζης Λεωφόρος Ιωαννίνων 200,48100 Πρέβεζα

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

     Σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί της χώρας είναι κοινόχρηστα πράγματα και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους.

     Κάθε χρόνο, το Υπουργείο Οικονομικών, παραχωρεί υπό όρους το δικαίωμα της απλής χρήσης αυτών στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν έναντι τιμήματος, σε ιδιώτες.

     Ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν και κάθε περίφραξή τους απαγορεύεται, όπως απαγορεύεται επίσης και η μίσθωση όλης της παραλίας για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται μισθωτές.

     Συγκεκριμένα η μέγιστη παραχωρούμενη έκταση από τους Δήμους, δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% της επιφάνειας, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από τη θάλασσα, ανάμεσά τους δε πρέπει να διατηρούν ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 100 μέτρων.

     Οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις που απευθύνεται το παρόν έγγραφο, καθώς και οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού.-

Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου