Νέα σελίδα για το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων της ΕΑΓΜΕ

2021-05-18 17:34

Νέα σελίδα γυρίζει το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων της Ελληνικής Αρχής

Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που ιδρύθηκε το 2008, καθώς ξεκινά άμεσα η ανακατασκευή του. Στόχος της ΕΑΓΜΕ είναι η δημιουργία του πρώτου εθνικού γεωλογικού μουσείου, το οποίο θα φιλοξενεί τις υπάρχουσες συλλογές και παράλληλα θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερα δείγματα,  αναδεικνύοντας το γεωλογικό πλούτο και τη γεωλογική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Επίσης, στο νέο Mουσείο, θα εκτεθούν μοναδικά ντοκουμέντα από την ιστορία της γεωλογίας, όπως ο πρώτος γεωλογικός χάρτης της Ελλάδας (1954).

Η ΕΑΓΜΕ έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της αίτησης του προελέγχου για την αναγνώριση του Mουσείου από το Yπουργείο Πολιτισμού
Στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται περισσότερα από 1.000 δείγματα από τις παλιότερες μουσειακές συλλογές της Αρχής τα οποία έχουν εμπλουτισθεί από δωρεές ιδιωτών και γεωλόγων της ΕΑΓΜΕ. Τα δείγματα που εκτίθενται προέρχονται σε ποσοστό περίπου 90% από τον ελληνικό χώρο, ενώ τα υπόλοιπα από το εξωτερικό, όπως Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Θιβέτ, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α Οι νεότερες συλλογές προέρχονται κυρίως από τις περιοχές του Λαυρίου, της Χαλκιδικής, των Κυκλάδων. Σε κατάλληλες προθήκες φιλοξενούνται δείγματα από όλο τον ελληνικό χώρο που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια της 100ετούς κρατικής γεωλογικής έρευνας από γεωλόγους και μηχανικούς μεταλλειολόγους της ΕΑΓΜΕ.

Εκπαιδευτικός Προορισμός η ΕΑΓΜΕ και το Μουσείο της

Επίσης, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει και για το σχολικό έτος 2021 – 2022  έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο όμορφος κόσμος των ορυκτών και των πετρωμάτων», το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο και  να παρατηρήσουν με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (ΤΟΠ) ορυκτά και πετρώματα, να επισκεφθούν το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Εμφιαλωμένων Νερών, να ξεναγηθούν στο εργαστήριο «ΛΙΘΟΣ» και να παρακολουθήσουν στο αμφιθέατρο εκπαιδευτικά προγράμματα.