Νέα από την Περιφέρεια Ηπείρου

2019-11-16 09:44

Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2020

Το τεχνικό πρόγραμμα  και  προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση του εριφερειακού συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα  145.121.987,91

Ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός   συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Προσεγγίζοντας κανείς τα τεχνικά χαρακτηριστικά μεγέθη του προϋπολογισμού, θα πρέπει να έχει υπόψη του τόσο το νομοθετικό όσο και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά και τη διαδρομή που διοικητικά και διαδικαστικά ακολουθήθηκε, προκειμένου να εισαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ψήφιση».

 Ο Αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε επίσης ότι εξετάζοντας τα μεγέθη του προϋπολογισμού προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Διεκδικούμε από την Πολιτεία, τώρα που η χώρα βγαίνει από τη στενωπό των μνημονίων και αρχίζει να καταγράφει πλεονάσματα, τα υποσχόμενα και θεσμοθετημένα χωρίς καμία περικοπή για την Ήπειρο
  2. Αγωνιζόμαστε ως Περιφερειακή Αρχή και δίνουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας και βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη της Ηπείρου με σκοπό την άμεση συνδρομή στην εξομάλυνση της δύσκολης καθημερινότητας και προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων της αξιοποίησης των πόρων που μας παρέχονται, διεκδικώντας και το τελευταίο ευρώ για τον τόπο μας.
  3. Δίνουμε καθημερινά και χωρίς εφησυχασμό τη μάχη για την οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου με κοινωνικό πρόσωπο που θα είναι δίπλα στους πολίτες του τόπου μας.

Τέλος κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε: «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να διεκδικούμε και να λαμβάνουμε χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει νέα, αλλά και συνεχιζόμενα έργα και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα κατασκευής   κόμβων που έχουν προγραμματιστεί με στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αναφέρθηκε επίσης στο εκτεταμένο πρόγραμμα  για έργα πολιτισμού, (μονών, ναών, τεμένους Ιμαρέτ, γέφυρα Πλάκας), υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν αφήνει κανένα μνημείο στην τύχη του.  Έκανε  αναλυτική αναφορά και σε άλλα μεγάλα έργα που προωθεί η Περιφέρεια,  για να επισημάνει πως «γίνεται αγώνας για το αύριο. Υπάρχει πυξίδα για να αλλάξουμε τον τόπο».

 Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για το οδικό έργο Ζωτικό- Γέφυρα Μπακόλα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υπογραφή απόφασης σήμερα από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη για χρηματοδότηση ύψους 19.214.000 ευρώ του έργου «Κατασκευή επαρχιακής οδού Ζωτικό – Σιστρούνι έως γέφυρα Μπακόλα».

       Υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για την παράκαμψη Νικόπολης

Με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «παράκαμψη Νικόπολης- συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης» με συνολικό προϋπολογισμό 17.592.815, 32 ευρώ.