Νέα από την Περιφέρεια Ηπείρου

2021-04-28 10:03

Προς δημοπράτηση η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Με χθεσινή της απόφαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη διακήρυξη 

ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικής δημόσιας σύμβασης για την ανάθεση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, πρoεκτιμώμενης αμοιβής € 2.300.970,59.

Προς δημοπράτηση η μελέτη για Παρηγορήτισσα Άρτας

H Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε και τη διακήρυξη  ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικής δημόσιας σύμβασης  για τη  «Μελέτη αποκατάστασης του βυζαντινού μνημείου Ι.Ν. Παρηγορήτισσας Άρτας», προϋπολογισμού € 300.000                                                                                           

Κατακυρώσεις διαγωνισμών

Η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε τους διαγωνισμούς  και ανακήρυξε τους οριστικούς αναδόχους των έργων:

  • Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας, προϋπολογισμού 1.383.000 ευρώ. Ανάδοχος ΟΡΡΑΟΝ Α.Τ.Ε.
  • «Μεταφορά Δικτύων ΔΕΥΑΙ» της οδού Νιάρχου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 2.129.032,26 € (χωρίς ΦΠΑ). Ανάδοχος ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.
  • «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τ.Κ. Κωστητσίου», προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ. Ανάδοχος Παναγιώτα Νάστου
  • «Αποκατάσταση - βελτίωση του δρόμου Αμφιθέα - Μεγάρχη - Φωτεινό και προστασία πρανών υδατορεμάτων εντός του οικισμού της Τ.Κ. Μεγάρχης», προϋπολογισμού € 82.000. Ανάδοχος Σωτήριος Σφήκας.
  •  «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης της οδού Αγία Κυριακή – Πετούσι -Παρδαλίτσα», προϋπολογισμού 225.000. Ανάδοχος Δημ. Τσομπίκος

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Οι κύριες προτεραιότητες για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο τέθηκαν στη σημερινή  σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκειά της έγινε  συνοπτική  παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, ενημέρωση για τις προετοιμασίες που γίνονται από Δήμους και υπηρεσίες και  αναφέρθηκαν προβλήματα που υπάρχουν σε προσωπικό, μηχανήματα κ.α. Κοινή συνισταμένη  όσων  τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν η αναφορά στην  πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου και συναρμόδιων φορέων όλα τα προηγούμενα χρόνια,  χάρη στην οποία ελαχιστοποιήθηκαν τα όποια προβλήματα προέκυψαν. Σύμφωνα με τον Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Απ. Βασδέκη το 2020, οι πυρκαγιές μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2019 και οι εκτάσεις που κάηκαν κατά 25%,

 Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στην «παράδοση» που έχει δημιουργηθεί για άμεσες επεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, στις αλλαγές που απαιτούνται κεντρικά για τη βελτίωση των δασικών/ αγροτικών δρόμων και ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και αλληλοενημέρωση. «Με την εμπειρία που έχουμε μπορούμε να βοηθήσουμε τις αρχές και υπηρεσίες που είναι αρμόδιες», υπογράμμισε.

 Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος στην καταληκτική του τοποθέτηση και ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συζητήθηκαν αναφέρθηκε επιγραμματικά σε  τρεις  παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις οποίες πρέπει άμεσα να γίνουν σχετικές ενέργειες. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους καθαρισμούς των εκτάσεων κοντά στις κολώνες ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών  και στην αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν «εισερχόμενες» από την Αλβανία πυρκαγιές.  «Εκείνο που προέχει είναι η πρόληψη. Όπως κάθε χρόνο θα συνεχίσουμε και φέτος την άριστη συνεργασία που έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εθελοντές κ.λπ τους οποίους και ευχαριστώ» κατέληξε ο κ. Δ. Μαυρογιώργος.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο Επιχειρησιακός Συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδος Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, οι Αντιπεριφειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κ. Σιαράβας, Άρτας Β. Ψαθάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Κ. Ντακαλέτσης, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σϋμβουλος Ζίτσας Αλκ. Βότσικας, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Λυκοτραφίτης εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ο Γ. Λιόλιος ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Φ. Ντίνης, ο Υποδιοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, κ.α.

 

Ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα άθλησης και απασχόλησης Βασίλειου Γοργόλη

Στα πλαίσια ενημέρωσης της αθλητικής οικογένειας για τα θέματα της αθλητικής μεταρρύθμισης και της στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κάνουμε γνωστό ότι επίκειται από την ΓΓΑ η λήψη δεκατριών (13) άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας και της κακοδιοίκησης με έμφαση σε Κώδικες Ακεραιότητας (Πειθαρχικοί Κώδικες και Κώδικες Δεοντολογίας στην κατεύθυνση των αρχών της ΔΟΕ και των διεθνών ομοσπονδιών), την Αθλητική Ψυχολογία με υποχρεωτική την απασχόληση Ψυχολόγου στις ομοσπονδίες, τον Αθλητικό Συνήγορο, τον νέο θεσμό διαμεσολάβησης εντός της ΓΓΑ και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών που ιδρύεται με σκοπό τη διαρκή επιμόρφωση των ερασιτεχνών παραγόντων σε ζητήματα καλής διακυβέρνησης, στρατηγικού σχεδιασμού και αθλητικού μάνατζμεντ, οικονομικής διαχείρισης, τεχνικών προσέλκυσης εσόδων, χορηγιών κ.λ.π.

Επίκειται επίσης η ψήφιση νέου αθλητικού Νομοσχέδιου, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, ρυθμίσεις για τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ, νέο πλαίσιο για τους προπονητές και σύσταση Μητρώου Προπονητών, την απελευθέρωση μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών, την ασφάλιση ερασιτεχνών αθλητών, την πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων «Πέλοπας» και τις νέες διατάξεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.