Νέα από την περιφέρεια Ηπείρου

2018-09-14 16:45

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για καθαρισμούς ρεμάτων και τρέχοντα αγροτικά ζητήματα

Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με το νέο Υπουργό Εσωτερικών  και σε ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Θέματα Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συζήτηση με τον Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση, αναδεικνύοντας ως ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν αυτό των καθαρισμών των τάφρων και  των ρεμάτων. Η Ένωση Περιφερειών έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της διάταξης που περιλαμβάνεται στον «Κλεισθένη 1», με την οποία η αρμοδιότητα περιέρχεται αποκλειστικά στις Περιφέρειες, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να επισημαίνει ότι μέχρι τώρα οι Περιφέρειες επενέβαιναν μέσω της Πολιτικής Προστασίας για τον καθαρισμό τους.  Το πρόβλημα, εξήγησε, δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρηματοδότηση των περιφερειών για το έργο του καθαρισμού, αλλά και με τον τρόπο που αυτοί θα γίνονται (αδειοδοτήσεις κλπ). «Γιατί αν ξεκινήσουμε  για αδειοδοτήσεις  ώστε να καθαρίσουμε ένα ρέμα ή μια τάφρο, τότε μπορεί να κάνουμε τέσσερα, πέντε και δέκα χρόνια για να καθαρίσουμε. Πρέπει να γίνουν  ταχύτατα νομοθετικές ρυθμίσεις, ενόψει της χειμερινής περιόδου», κατέληξε.

Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε στη συνάντηση, ήταν η προώθηση των έργων ΣΔΙΤ, τα οποία είχαν σταματήσει από τον προηγούμενο υπουργό παρά το νόμο που είχε ψηφισθεί.

Θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του κασκαβάλ ως τυρί Π.Ο.Π. αλλά και σε επικοινωνία που είχε με τη νέα Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, για την εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης και την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας από τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος.

Πρότυπο η Περιφέρεια Ηπείρου για τους χάρτες βόσκησης

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «η  Ήπειρος, θα προηγηθεί στην εκπόνηση των χαρτών, γιατί ήταν η μόνη Περιφέρεια που είχε σχεδιάσει και λειτουργήσει το πρόγραμμα είσπραξης των τελών ανά δήμο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ήμασταν πρότυπη Περιφέρεια» κατέληξε, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον αρμόδιο υπάλληλο Ευ. Σακκά που δημιούργησε τη βάση δεδομένων.

Οι τιμές γάλακτος

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, με αφορμή την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου και τον καθορισμό της τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος, τόνισε ότι οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες πρέπει να δείξουν σεβασμό προς τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει τουλάχιστον και φέτος να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές και να μην τις μειώσουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το θέμα αυτό είχε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», τα οποία του εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει. «Σε άλλα μέρη της Ελλάδος γίνεται όργιο εδώ και δύο χρόνια με εισαγόμενο γάλα. Εγώ ζητάω από τους δικούς μας να διατηρήσουν τις περσινές τιμές. Κι αν κάποιος πήρε φόρα να ανακοινώσει άλλες τιμές δείχνει ότι δεν σέβεται τους Ηπειρώτες».

Παρέμβαση για τους ακτινοπαραγωγούς

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε παρέμβαση που έγινε εκ μέρους του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αρθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος των ακτινιδοπαραγωγών, με διάταξη που προωθείται και βρίσκεται σε διαβούλευση για την υποχρεωτική  εξαγωγή των ακτινιδίων σε συσκευασίες μέχρι των 20  κιλών. «Αυτό είναι παγκόσμια ‘εφεύρεση’, δεν ισχύει για κανένα άλλο φρούτο και ζητάμε να μην ισχύσει και για τα ακτινίδια. Γιατί δείχνει αν μη τι άλλο μη σεβασμό στους παραγωγούς, που προσαρμόζονται ώστε να έχουν πολύ καλή ποιότητα και μέσα από τα διαλογητήρια να βγάλουν τα προϊόντα τους έξω. Κάθε άλλη ενέργεια θεωρώ ότι είναι εχθρική προς τους παραγωγούς. Για αυτό  στείλαμε επιστολή  στους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές της περιοχής Άρτας, ώστε όλοι να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια».

Ζητείται παράταση για το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος

Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Σεπτεμβρίου που έθεσε η ΔΕΗ Α.Ε. για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χορήγηση αγροτικού τιμολογίου κατανάλωσης ρεύματος στους αγρότες, ζητά με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις, «Εμείς ζητάμε παράταση γιατί δεν προλαβαίνουν να ετοιμαστούν οι αγρότες για αυτές τις καταστάσεις και θεωρώ ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε».

Τα Κέντρα Καινοτομίας

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην προώθηση μελετών για τη λειτουργία Κέντρων Καινοτομίας σε τομείς του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020. Πρόκειται για τις Μελέτες Σκοπιμότητας για:

  • Το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος Περιφέρειας Ηπείρου 
  • Το Κέντρο Αναπαραγωγής και γενετικής βελτίωσης ζώων
  • Το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών Ηπείρου

«Έχουμε εντοπίσει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην τυποποίηση των προϊόντων. Για αυτό πιστεύουμε ότι δράσεις, όπως το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος θα βοηθήσουν πολύ να στηθούν νέες επιχειρήσεις. Αλλά το κυριότερο, θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, που δυστυχώς με τα κυκλώματα που υπάρχουν, όπως και στο γάλα, έχουν φτάσει να μην  μπορούν να πετύχουν καμία τιμή στην προσφορά των αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά. Το μυστικό είναι η τυποποίηση και ο αγώνας της ποιότητας και της ταυτότητας στην περιοχή μας, και για αυτό και τα τρία Κέντρα που θα γίνουν θα βοηθάνε στον πρωτογενή τομέα, ώστε να αλλάξουμε σελίδα».

 

Ανάδοχος για την οδό προς Σαγιάδα-σύνορα με Αλβανία

 Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας για τη «συντήρηση της οδού προς Σαγιάδα- Κάτω Αετό – Σύνορα», προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ. Με το έργο αυτό θα βελτιωθεί το οδικό δίκτυο της ανωτέρω ακριτικής περιοχής της Ηπείρου και θα γίνει ασφαλέστερη η πρόσβαση των πολιτών προς τη γειτονική Αλβανία. Ανάδοχος αναδείχτηκε η  ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.

 

Έργα οδικών και αγροτικών υποδομών στην Π.Ε. Άρτας

Τους αναδόχους έργων για τη βελτίωση των οδικών και των αγροτικών υποδομών της Π.Ε. Άρτας ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή. Πρόκειται για τα εξής:

  • «Κατασκευή κόμβου Ζυγού επί της ΕΟ Άρτας - Τρικάλων», προϋπολογισμού 360.000 €. Ανάδοχος Κ. Κωσταβασίλης και ΣΙΑ Ο.Ε..
  •   «Αποκατάσταση ζημιών στη 4η επαρχιακή οδό Άρτα – Ροδαυγή – Δαφνωτή», προϋπολογισμού 50.000€. Ανάδοχος Ευαγγελία Κάλλια.
  •  «Ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης στη Γέφυρα Γκολφαρίου (Β΄ Φάση)», προϋπολογισμού 80.000,00 € με Φ.Π.Α. Ανάδοχος Παναγιώτης Κατέρος.
  • «Επένδυση αρδευτικών διωρύγων στην Τ.Κ Κομμένου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 60.000. Ανάδοχος Κατασκευαστική Χαρμπής και ΣΙΑ Ο.Ε.

Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου: «Βελτίωση πρόσβασης  σε αγροδιατροφικές μονάδες συνοικισμού Χανόπουλου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 74.000 €.

Οδικά, αντιπλημμυρικά και έργα προστασίας μνημείων στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Συνεχίζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών στο οδικό δίκτυο, οι παρεμβάσεις για αντιπλημμυρική προστασία ως και οι αποκαταστάσεις θρησκευτικών μνημείων. Συγκεκριμένα τα νέα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς σήμερα από την Ο.Ε. αναδείχτηκαν οι ανάδοχοί τους είναι τα εξής:

Α΄ οδικά- αντιπλημμυρικά

  • «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Γούλα – Δαφνούλα – Δρίσκος», προϋπολογισμού 110.000,00 € με ΦΠΑ.  RVR ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ
  •  «Αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Λούρο στη θέση «Μύλος» στην περιοχή Βουλιάστας της ΤΚ Μουσιωτίτσας», προϋπολογισμού 55.000€. Ανάδοχος Κων. Κούγκουλης.
  • Άμεση αποκατάσταση και προστασία ιδιοκτησιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Γρεβενίτικου ποταμού στα όρια του Δ.Δ. Μπαλντούμας προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος Χρήστος Βασιλειάδης.
  • «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου – γεωλόγου για αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στην επαρχιακή οδό Κράψης – Ανατολικής – Κοτομίστας – Παλαιοχώρι Συρράκου», προϋπολογισμού 13.508,44 €. Ανάδοχος Δημ. Γαρίδης.

Β΄ Αποκατάσταση μνημείων

  • «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Γορίτσας», προϋπολογισμού € 92.552 €. Ανάδοχος Παναγιώτα Νάστου
  •  «Συντήρηση - αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων στην Κλειδωνιά Κόνιτσας», προϋπολογισμού  86.000 €. Ανάδοχος Έντι Ράφτης

Βελτίωση επαρχιακών οδών της Π.Ε. Πρέβεζας

Από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκε σήμερα ο ανάδοχος (Κ/Ξ Η. Κατσιμπόκης- Γεωργ. Μυριούνης) για το έργο: «Συντήρηση - σήμανση - τεχνικά έργα απορροής όμβριων και αποκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού 3ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας, 4ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας και παρόδων αυτής προς Μεσοπόταμο - Αμμουδιά και προς Αχερουσία και 7ης επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας»

Επίσης εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης από τους Κ.Α.Π. της Περιφέρειας για το έργο  «Κατασκευή πεζοδρομίων και επέκταση ηλεκτροφωτισμού της 2ης επαρχιακής οδού ΠΕ Πρέβεζας».

ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσης σήμερα η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους επιμέρους αναδόχους – προμηθευτές εξοπλισμού για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, συνολικού προϋπολογισμού  327.170,76 €.

Επίσης ενέκρινε την ανάθεση  «Γεωλογικής αναγνώρισης δύο ερευνητικών γεωτρήσεων στο Τ.Δ. Καλλιθέας του Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού 30.000€  στην  ΑΛΚΥΩΝ- ΝΙΚΟΥΛΗ

 Χρηματοδότηση έργων εγγείων  βελτιώσεων  από το Ε.Π. της Περιφέρειας Ηπείρου

Έργα εγγείων βελτιώσεων  θα χρηματοδοτηθούν μέσω  του Π.Α.Α. 2014-2020. Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη,  εκδόθηκε  από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας η σχετική πρόσκληση, η οποία απευθύνεται στους Δήμους της Ηπείρου.

Η πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 4.610.000 ευρώ, αφορά τη χρηματοδότηση των εξής:

  • Επένδυση βελτίωσης υφιστάμενης αρδευτικής εγκατάστασης ή στοιχείου αρδευτικής υποδομής
  • Επένδυση συνεπαγόμενη καθαρή αύξηση της αρδευόμενης έκτασης σε υδάτινο σώμα
  • Επένδυση συνεπαγόμενη καθαρή αύξηση της αρδευόμενης έκτασης σε σύνδεση με υφιστάμενο ταμιευτήρα
  • Επένδυση για τη δημιουργία έργου ταμίευσης χειμερινών απορροών: (π.χ. λιμνοδεξαμενές, φράγματα).
  • Επένδυση που επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο την ενεργειακή απόδοση σε υφιστάμενη αρδευτική εγκατάσταση: (π.χ. αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, εγκατάσταση ΑΠΕ κ.α.).
  • Επένδυση άρδευσης με  τη χρήση ανακυκλωμένου νερού.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν από τις 24/09/18 έως 28/02/19 και ώρα 14.00, έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό 350.000 ευρώ και μέγιστο 2.200.000 ευρώ και θα εφαρμοστεί η μέθοδος της συγκριτικής αξιολόγησης.

Περαιτέρω πληροφορίες για το Π.Α.Α. 2014 - 2020, το σύστημα διαχείρισης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων, τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.peproe.gr. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να απευθύνονται επίσης στoν κ. Μανώλη Ματσάγκα, τηλέφωνο 2651 3 60522.

 

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Π.Ε. Ισότητας των Φύλων

 Τη Δευτέρα 17-09-2018, και ώρα 12.00 μ.  συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Έγκριση πρακτικών προηγούμενης συνεδρίασης.
  2. Προγραμματισμός δράσεων-επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας για μητέρες πρόσφυγες.
  3. Συζήτηση με τα μέλη αναφορικά με τις δυνατότητες στήριξης και ενίσχυσης των Γυναικείων Συνεταιρισμών.
  4. Ενημέρωση αναφορικά με την πρωτοβουλία της Επιτροπής για τον προγραμματισμό δράσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  5. Συζήτηση θεμάτων αναφορικά με τη λειτουργία της Επιτροπής.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WTM στο Λονδίνο (5-7/11/2018)

Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώνει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην 39η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού World Travel Market, που θα πραγματοποιηθεί από  5-7/11/2018 στο Λονδίνο. Η WTM  αποτελεί παραδοσιακά την αφετηρία των Διεθνών Τουριστικών Εκθέσεων στην Ευρώπη και είναι μια από τις μεγαλύτερες Εκθέσεις του χώρου παγκοσμίως. Οι επισκέπτες της ξεπερνούν τους 50.000, ενώ συμμετέχουν πάνω από 5.000 εκθέτες από 190 χώρες. 

Η  συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Περίπτερό της θα βρίσκεται εντός του χώρου του.Στο Περίπτερό της έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν επιχειρηματίες και φορείς της Ηπείρου που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού   προκειμένου να προωθήσουν τις προτάσεις τους στην παγκόσμια αγορά ή να πραγματοποιήσουν τις επαγγελματικές συναντήσεις που θα επιδιώξουν.Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή, είναι  η εκδήλωση  ενδιαφέροντος να γίνει μέσω email στο:  i.gkartzonikas@php.gov.g r (υπόψη κ. Ηλία Γκαρτζονίκα) ως τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13:00.

Επισημαίνεται ότι:

  1. Ο χώρος που θα ενοικιαστεί από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι 7 τετραγωνικά μέτρα και ως εκ τούτου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν, αναλόγως της ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  2. Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση διαφημιστικού υλικού (πχ banner) ή άλλων αντικειμένων πέραν του ότι προβλέπεται από τον ΕΟΤ.
  3. Εντός των επομένων ήμερων θα ενημερωθούν όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον,  αν θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής του διαφημιστικού υλικού όσων συμμετέχουν, από την Περιφέρεια Ηπείρου. Σε αυτή την περίπτωση θα ειδοποιηθούν όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ημερομηνία που το υλικό θα πρέπει να βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  4. Στο site της Έκθεσης (http://london.wtm.com/ ) μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν αναλυτικά για τη διοργάνωση, καθώς και  για πολλές λεπτομέρειες όπως τρόπος προμήθειας καρτών εισόδου κλπ.