Νέα από την Ήπειρο

2024-01-17 08:17

Πρόταση για το νέο πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας στις τέσσερις Π.Ε. καταθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου

Με την ομόφωνη εκλογή του επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» κ. Ιωάννη 

Στέφου ως Αντιπροέδρου της, ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Η εκλογή Αντιπροέδρου από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, προβλέπεται από την τροποποιηθείσα πρόσφατη διάταξη για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η Περιφερειακή Επιτροπή, μεταξύ των αποφάσεων, ενέκρινε την υποβολή πρότασης ένταξης έργου στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», του ταμείου ΕΚΤ+ βάσει της Πρόσκλησης με κωδικό 1.0 & Α/Α ΟΠΣ: 4751 του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Υλοποίηση Πλέγματος Δράσεων για την αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης με παροχή Τροφίμων ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΒΥΣ) προς τους απόρους.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Περιφερειάρχη και Προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, «πρόκειται για την εφαρμογή προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας, Βασικής Υλικής Συνδρομής (πρώην ΤΕΒΑ) και δράσεων που αφορούν την Κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξη της ομάδας στόχου, που είναι :

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και

Άτομα και νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια και χρήζουν στήριξης με παροχή επισιτιστικής βοήθειας και ειδών αντιμετώπισης της υλικής στέρησης, σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα οριστούν με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν Επικεφαλής Εταίρος των Κοινωνικών Συμπράξεων στις Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και διαθέτει την ανάλογη εμπειρία στην διαχείριση και την εφαρμογή του Προγράμματος».

Ο Προϋπολογισμός του έργου για όλη την γεωγραφική ακτίνα της Περιφέρειας Ηπείρου ανέρχεται στα 11.638.346,47 € ( όπως έχει ορισθεί από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου και αναφέρεται στην κατανομή ανά Περιφέρεια στο κείμενο της Πρόσκλησης) και η ολοκλήρωση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της Πράξης είναι η 31/12/2029.

 

Προδημοσίευση 1ης Πρόσκλησης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι εκδόθηκε η αρ. 2404/12-12-2023 Προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027.

Στόχος της παρέμβασης Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α») και από το Ελληνικό Δημόσιο. Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το 2024. Συνεπώς η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024.

Το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 30.000 € έως 42.500 € ανάλογα με την βασική κατεύθυνση της γεωργικής  εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση και την περιοχή μόνιμης κατοικίας.

Προϋπόθεση συμμετοχής στο Πρόγραμμα είναι το μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 12.000 € ή 10.000 € ή 8.000 € ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση να υποβάλουν και να εκτελέσουν με επιτυχία επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ημερομηνία ένταξής τους στο μέτρο, καθώς και να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη από το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Επίσης, κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, οφείλουν να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη των 16.000 € ή 14.000 € ή 10.700 € ανάλογα τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Η με αρ. αρ. 2404/12-12-2023 προδημοσίευση είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ agrotikianaptixi.gr και minagric.gr και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (www.php.gov.gr).