Νέα από την Ήπειρο

2018-11-20 09:01

Σε ετοιμότητα καλούνται οι Δήμοι ενόψει έναρξης της μονάδας ΑΣΑ

Τους δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά – μόλις τους ζητηθεί- σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων στο χώρο της μονάδας ΑΣΑ, ενόψει της επικείμενης έναρξης της δοκιμαστικής της λειτουργίας - που είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη της παραγωγικής της λειτουργίας- καλεί  με   έγγραφό της  η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Στο έγγραφο της Αντιπεριφερειάρχη,  που κοινοποιείται επίσης στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελο Καπετάνο, στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειο Μιχελάκη και στους ΦΟΣΔΑ Ηπείρου, αναφέρονται και τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Ηπείρου, στα πλαίσια της από 22/03/2013 Προγραμματικής Σύμβασης που συνήψε με τους Αναγκαστικούς Συνδέσμους των τεσσάρων (4) Διαχειριστικών Ενοτήτων της,  υλοποιεί, μέσω Σύμβασης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το πρωτοποριακό για την περιοχή αλλά και ευρύτερα, Έργο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου».

Το Έργο υλοποιείται σε συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και τις αρχές και κατευθύνσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο με τον Νόμο Πλαίσιο 4042/2012 (ΦΕΚ Α’ 24/2012).

Η έναρξη λειτουργίας του συνιστά Ορόσημο για τα συμφέροντα των Δήμων και των δημοτών  της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς:

  • Θα αποτρέψει την επιβολή προστίμων, που προβλέπονται από το 2019 και εφεξής, από εθνικά και κοινοτικά όργανα και αρχές. Σημειώνεται ότι με τις άοκνες προσπάθειές μας, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική  Περιφέρεια πανελλαδικά στην οποία δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα μέχρι σήμερα.
  • Θα συμβάλλει καθοριστικά στη δυνατότητα χρηματοδότησης επεκτάσεων των υφιστάμενων ΧΥΤΑ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, δεδομένου ότι με τη λειτουργία του Έργου, οι τελευταίοι μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ και είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται πόροι άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ από τους Δήμους, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν για άλλες ανάγκες τους.
  • Θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 τριών (3) Μονάδων Κομποστοποίησης βιοαποβλήτων από διαλογή στην πηγή για την Π.Ε Άρτας, την Π.Ε. Πρέβεζας και την Π.Ε Θεσπρωτίας, (για την Π.Ε Ιωαννίνων η επεξεργασία θα λαμβάνει χώρα εντός του Έργου), με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση λειτουργικών πόρων δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως  για τους Δήμους, λόγω μείωσης της ποσότητας διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων».

 

Στον κατάλογο ΣΔΙΤ εντάχθηκε η αναβάθμιση του οδοφωτισμού  στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Ηπείρου

Ένα ακόμη ουσιαστικό «βήμα» για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο επαρχιακό και οδικό δίκτυο της Ηπείρου, έγινε με την απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κ. Νικόλαου Μαντζούφα, να εντάξει στον κατάλογο Προτεινόμενων Συμπράξεων το συγκεκριμένο έργο. Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Γραμματέας, με έγγραφό του προς την Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδια για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ενημερώνει την αποδοχή της πρότασης της Περιφέρειας Ηπείρου για την προτεινόμενη σύμπραξη.

 

«Χάρτη αθλητικών δραστηριοτήτων» συντάσσει η Περιφέρεια Ηπείρου

Τις διαδικασίες για την πιστοποίησή της ως «Φορέας Οργάνωσης εκδηλώσεων – δράσεων Αθλητικού Τουρισμού» έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Με την εγγραφή της στο ηλεκτρονικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, θα δοθεί η δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων για τη διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ήπειρο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση, είναι η δημιουργία «Χάρτη Αθλητικού Τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής της Ηπείρου».

Για τη σύνταξη του χάρτη είναι απαραίτητη η συνεργασία των αθλητικών σωματείων της Ηπείρου, τα οποία θα πρέπει έως τις 10 Δεκεμβρίου 2018 να αποστείλουν στοιχεία στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας και Άθλησης κ. Βασίλειο Γοργόλη,  για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες που έχουν οργανώσει κατά τις οποίες υπήρξε προσέλευση θεατών, αποστολών, δημοσιογράφων, αθλητών από περιοχές εκτός Ηπείρου, είτε του εσωτερικού, είτε του εξωτερικού.

Στο  «Χάρτη» θα περιληφθούν επίσης και όλες εκείνες οι  δράσεις που αφορούν στη συμμετοχή πολιτών σε εναλλακτικές δραστηριότητες άθλησης, άσκησης, αναψυχής και φυσικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, χειμερινών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων όπως Πεζοπορία απλή-ορεινή, Ορειβασία, Αναρρίχηση, Καταρρίχηση (Rappel)  Κατάβαση, Διάσχιση Φαραγγιού (Canyoning), Εξερεύνηση Σπηλαίων (Caving), Ποδήλατο Βουνού (Mountain bike), Σκι βουνού, Αγωνιστικός Προσανατολισμός, Τζιπ εκτός δρόμου (Jeeping off Roading), Τοξοβολία Αναψυχής, Ιππασία (περιπάτου), Κατάβαση με φουσκωτή βάρκα (Rafting), Κανόε καγιάκ, Κολύμβηση με εξοπλισμό (Snorkeling), Αυτόνομη Κατάδυση (Scuba Diving), Αλιεία επιφάνειας - υποβρύχια, Θαλάσσιο σκι,  Ιστιοσανίδα (Windsurfing,) Σερφινγκ με αερόστατο (Kitesurfing), Ιστιοπλοΐα αναψυχής (Sailing), Αιωρόπτερο ή Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Paragliding - Parapente), Χρωματοσφαίριση (Paintball).

«Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια ολοκληρωμένης καταγραφής των αθλητικών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ήπειρο. Μέσα από αυτές επιδιώκουμε αφενός την εξασφάλιση χρηματοδότησής τους, ώστε να συνεχιστούν και αφετέρου να αυξηθεί η προσέλευση αθλητών- επισκεπτών να τονωθούν οι τοπικές κοινωνίες όπου διεξάγονται αυτές οι αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα και ανεξάρτητα της χρηματοδότησης, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός “αθλητικού οδηγού" (καλεντάρι)  εκτός των αγωνιστικών διοργανώσεων (σωματειακά πρωταθλήματα), ο οποίος να είναι στη διάθεση όλων, αθλούμενων και μη», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης.

 

Εξετάσεις για έναρξη επαγγέλματος Φαρμακοποιού Δεκεμβρίου 2018

Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για τη χορήγηση Βεβαίωσης Έναρξης επαγγέλματος Φαρμακοποιού, περιόδου ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17) είναι μέχρι την Πέμπτη 05-02-2018. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 06-12-2018.

Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν αίτηση με δικαιολογητικά στις Περιφερειακές Ενότητες- Δ/νσεις Δημ. Υγείας & Κοιν. Μέριμνας- Τμ. Φαρμάκων και Φαρμακείων.

Οι επανεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν αίτησης επανεξέτασης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:

  1. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων

      –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130

  1. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας

      –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512

  1. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184

  1. Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας

     –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112

  1. Υπουργείο Υγείας- Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης Κε.Σ.Υ.-Τμήμα Β':210-8208842 & στην ιστοσελίδα http://www.moh.gov.gr/articles/kentriko-symboylio-ygeias-ndash-kesy/eksetase

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40 ΑΘΗΝΑ)