Νέα από την Ήπειρο

2022-04-19 14:51

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Hπείρου με το Ι.Τ.Ε. για το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγητή  κύριο 

Νεκτάριο Ταβερναράκη και τον διευθύνοντα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, καθηγητή κ. Σάββα Χριστοφορίδη, είχε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οριστικοποιήθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ι.Τ.Ε. για την επίβλεψη εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας δύο έργων κατασκευής κτιρίων του Ι.Τ.Ε. στα Ιωάννινα («Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας του ΙΤΕ στα Ιωάννινα») και στην Πάτρα («Καινοτόμος Εγκατάσταση Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης στη Πάτρα»).

Το κτίριο του Ι.Τ.Ε. στα Ιωάννινα αναμένεται να υλοποιηθεί παράλληλα με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας και θα χρηματοδοτηθεί εξίσου από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ανέγερση του νέου του κτιρίου του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Έρευνών Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί σε έκταση που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εντός της Πανεπιστημιούπολης. «Το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ι.Τ.Ε. θα ανεγερθεί σε κοντινή έκταση με το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας, που σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα μετατρέψουν την περιοχή σε «κύτταρο» καινοτομίας και έρευνας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης.

 

Απαγόρευση αλιείας σε ποτάμια, παραπόταμους αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου (Τμήμα Αλιείας)  ανακοινώνεται ότι απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1 Μαΐου έως 31 Μαΐου 2022.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν αφορά τις λιμνοθάλασσες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικά για την τεχνητή λίμνη πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ιχθύων), απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2022.

Η απόφαση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.

 

Εξετάσεις απόκτησης ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων

Από τη Διεύθυνση Μεταφορών Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ο ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής εξετάσεων για απόκτηση ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων στις 03/05/2022 και ώρα 8:00 στη Διεύθυνση Μεταφορών Ιωαννίνων (Δομπολη 30). Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως την 29η Απριλίου.