Νέα από την Ήπειρο

2018-10-26 15:34

Έκτακτη συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου  θα γίνει τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και ώρα 3 μ.μ.  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με μοναδικό θέμα συζήτησης την: «Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στον εκκρεμή πλειστηριασμό ακινήτων της Α.Ε. «SPIDER ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.»»

«Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, λόγω αποκλειστικής προθεσμίας υποβολής αιτήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών,  με κατάθεση της  εγγύησης σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών πριν τον πλειστηριασμό, ήτοι μέχρι την Παρασκευή 1/11/2018»

Στις εναρκτήριες εργασίες του έργου “APPROVE» εκπροσώπησε την Περιφέρεια

η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τατιάνα Καλογιάννη

Η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Κα Καλογιάννη, εκπροσώπησε την Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου στις εναρκτήριες εργασίες του έργου με τίτλο: «Advancing public participation and stake holder engagement for the improvement of renewable Energy policies” και ακρωνύμιο APPROVE”, στο πλαίσιο του INTERREG EUROPE, με προϋπολογισμό 1.175.632€.

Οι εργασίες έλαβαν χώρα, κατά το διάστημα 22-25 Οκτωβρίου 2018, στην έδρα της Περιφέρειας Λαπωνίας (επικεφαλής εταίρος του προγράμματος), το Rovaniemi της Φιλανδίας. Συμμετείχαν η Περιφέρεια της Normandie (Γαλλία), η Περιφέρεια της Castilla y Leon (Ισπανία) και το Πολυτεχνείο του Μιλάνου (Ιταλία). Όλοι οι εταίροι είναι πρωτοπόροι στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης.

Στόχος του έργου είναι ο έγκαιρος σχεδιασμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας που θα προωθηθούν για χρηματοδότηση την επόμενη Προγραμματική Περιόδου 2021-2027. Δηλαδή, τον καθορισμό των προδιαγραφών εκείνων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Περιφέρειας να χρηματοδοτηθούν για ενεργειακές παρεμβάσεις οικονομοτεχνικά βιώσιμες.

Την Αντιπεριφερειάρχη συνόδευαν τα στελέχη Κος Ευάγγελος Τσιάρας, Περιβαλλοντολόγος με εξειδίκευση στα ενεργειακά θέματα και η Κα Καλλιόπη Τέσια, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα της Περιφέρειας που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στον τομέα αυτό και απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές και τα συγχαρητήρια από όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα από τον Ilari Havukainen – Διευθυντή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Λαπωνίας και Υπεύθυνο του Έργου και τον Alessandro Lué – Καθηγητή στην έδρα ενεργειακών εφαρμογών του Πολυτεχνείου του Μιλάνο.

Η Κα Καλογιάννη δήλωσε «Είμαι πολύ υπερήφανη γιατί μετά από μεγάλη προσπάθεια και εντατική εργασία έχουμε επιτύχει να αναδείξουμε της Περιφέρεια μας, ως έναν αξιόπιστο εταίρο και συνεργάτη σε Ευρωπαϊκή κλίμακα. Πλέον το έργο μας και η επιχειρησιακή μας δυναμικότητα, αποτελεί ισχυρή αναφορά και παρακαταθήκη, ώστε να διεκδικούμε με αξιώσεις και στο άμεσο μέλλον, την ανάληψη, διαχείριση και υλοποίηση,  έργων μεγάλης κλίμακας.

Σχετική, άλλωστε, επιβεβαίωση – επικρότηση για το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου στα ενεργειακά ζητήματα αποτελεί η απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Κο Παναγιώτη Καρβούνη, ειδικό σύμβουλο του Pierre Moscovici Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ενεργειακού Φόρουμ, με τίτλο: «Εξοικονόμηση Ενέργειας / Τοπική Ανάπτυξη – ΑΠΕ – Επιχειρηματικότητα», που διοργανώθηκε στις 9 & 10 Οκτωβρίου 2018 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Εκπροσώπηση κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, έχουν οριστεί ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης:

  • Στην Άρτα η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη
  • Στα Ιωάννινα η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Μερόπη Τζούφη
  • Στην Ηγουμενίτσα ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης.
  • Στην Πρέβεζα ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης- Ηλίας Κλάπας. 

Καταγραφή των κυψελών διαχείμανσης/Πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ενημερώνει τους μελισσοκόμους, ότι είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των κυψελών διαχείμασης.

Στα πλαίσια της καταγραφής αυτής παρακαλούνται όλοι οι μελισσοκόμοι να προσέλθουν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων Γραφείο 112 (Παύλος Μαυρογιώργος και Παναγιώτα Λώλη, τηλ 26513 64112) για να δηλώσουν των αριθμό κυψελών διαχείμασης.

Για το τρέχον πρόγραμμα καταληκτική ημερομηνία αίτησης- δήλωσης διαχείμασης είναι η 21η Ιανουαρίου 2019 (21-01-2019, ημέρα Δευτέρα)

Επισημαίνουμε ότι η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για τους κατόχους μελισσοκομικών βιβλιαρίων και σε περίπτωση παράλειψής της θα αποκλείονται από όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση – δήλωση κυψελών διαχείμασης δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο θεωρημένο κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του έτους 2018 για το οποίο δηλώνονται οι κυψέλες διαχείμασης.

Στην περίπτωση αυτή το θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κυψελών διαχείμασης.

Επιτόπιοι έλεγχοι μπορεί να γίνονται ανά πάσα στιγμή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων  και δικαιολογητικών για τις Δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 «Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοκόμων).

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών είναι η 21η Ιανουαρίου 2019 (21-01-2019, ημέρα Δευτέρα)

Η Αίτηση – Δήλωση, η οποία είναι κοινή και για τις δύο δράσεις, υποβάλλεται:

- Αυτοπροσώπως

- Δια αντιπροσώπου

- Με συστημένη ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση:

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΘΕΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 6

Τ.Κ. 471 32, ΑΡΤΑ

ΤΗΛ-FAX: 26810 61700