Νέα από την Ήπειρο

2020-11-07 13:13

Εξοπλίζει τις νέες μονάδες Covid-19 η Περιφέρεια Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να συνδράμει τη λειτουργία των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την 6η ΥΠΕ, προκειμένου η Περιφέρεια να προμηθευτεί συσκευές αρνητικής πίεσης για τη λειτουργία τμημάτων COVID -19 στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» προϋπολογισμού 30.000 ευρώ και ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.

Επίσης εγκρίθηκε η προμήθεια και η διάθεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λυόμενων κοντέινερ, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Επίσης η Περιφέρεια θα συνδράμει και την 8η Ταξιαρχία για τον έλεγχο όσων πρόκειται να καταταγούν τις επόμενες ημέρες στο στρατόπεδο Περάματος. Στο πλαίσιο αυτό θα προμηθευτεί 15 παραβάν και θα διαθέσει rapid test που θα χρησιμοποιηθούν κατά την προσέλευση των στρατευσίμων.

 

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για έργα οδικών, σχολικών και αντιπλημμυρικών υποδομών

 Αποφάσεις για οδικά έργα, αποκαταστάσεις ζημιών, αντιπλημμυρικής προστασίας, πολιτισμού και σχολικής στέγης έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Αναλυτικά:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και επίκεινται οι υπογραφές των συμβάσεων για τα έργα:

  • «Βελτίωση - ασφαλτόστρωση διανομαρχιακού δρόμου Άρτας – Ευρυτανίας  (Τμήμα Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη Δήμου Τετραφυλλίας – Β΄ Φάση)», προϋπολογισμού € 5.000.000. Ανάδοχος Κ/Ξ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ- ΑΒΡΑΝΑΣ ΑΤΕ
  • «Αποκατάσταση οδού Κόνιτσα – Ελεύθερο – Δίστρατο – Όρια Νομού» προϋπολογισμού 885.000 €. Ανάδοχος ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ
  • Καθαρισμός και προστασία όχθεων ρεμάτων Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Ανάδοχος Γεώργιος Μυριούνης.
  •   «Ασφαλτόστρωση δρόμου εντός οικισμού Γορίτσας στην περιοχή προς τον κάμπο Κουτσελιού», προϋπολογισμού € 79.200. Ανάδοχος ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
  • «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού περιοχής Χαλκιάδων», προϋπολογισμού € 100.000.  

Αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

  • «Βελτίωση της οδού Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης (Πλαγιά) - Μονή Παναγιάς Κλαδόρμης - Φούρκας προς εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών μονάδων», προϋπολογισμού 190.000 €. Ανάδοχος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΓΚΟΥΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
  •   «Άμεση προστασία οδικού δικτύου και αντιστήριξη κοινόχρηστης εγκατάστασης στα όρια του πρώην Δήμου Πασσαρώνος», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος ΦΕΙΔΙΑΣ Α.Τ.Ε.
  •  «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Ρωμανού», προϋπολογισμού 130.000  €  Ανάδοχος Κων. Συγκούνας

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:

  • «Συντήρηση – αποκατάσταση - κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός του Επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 268.487,80 €.
  •  «Απομάκρυνση φερτών από ρέματα της Π.Ε. Πρέβεζας», με προϋπολογισμό 42.152,21 ευρώ.

 

Σύναψη προγραμαμτικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου 

Με άλλη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση σχολικών μονάδων στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ΄Γ. Χατζηκώστα΄  για  την μετεγκατάσταση  και λειτουργία 2 σχολικών μονάδων ( 1ο νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και  ΣΑΠ)». Η Περιφέρεια διαθέτει πίστωση ύψους 339.100 ευρώ, ενώ ο Δήμος το ποσό των 80.000 ευρώ.

Αναστολή δεσμευτικών προθεσμιών για δράσεις του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος, ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αναστέλλονται όλες οι δεσμευτικές προθεσμίες που αφορούν στην υλοποίηση και ολοκλήρωση πράξεων δικαιούχων. (Ενδεικτικά: υποβολή αιτήματος πιστοποίησης και επαλήθευσης, ολοκλήρωση πράξεων).

Η αναστολή των προθεσμιών κρίθηκε αναγκαία λόγω της εξαιρετικά επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και στο πλαίσιο λήψης κατεπειγόντων/αναγκαίων μέτρων για την οικονομία της χώρας.

Οι Δράσεις που τροποποιούνται είναι οι ακόλουθες:

  • Ενίσχυση επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής, δημιουργικής βιομηχανίας, ΤΠΕ, υγείας και βιοτεχνολογίας
  • Ενίσχυση επιχειρήσεων για ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business) II
  • Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών
  • Ενίσχυση των ΜΜΕ για επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης ενέργειας
  • Ενίσχυση των ΜΜΕ για την εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων για οργανωτική αναδιάρθρωση και προσανατολισμό στην εξωστρέφεια
  • Ενίσχυση επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.

Η αναστολή ισχύει από 7 Νοεμβρίου 2020 και μέχρι την έκδοση σχετικής νεότερης απόφασης.

 

Παράταση  της πρόσκλησης «Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»

Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 ανακοινώνεται πως η υποβολή προτάσεων για την πρόσκληση «Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ)» παρατείνεται μέχρι τις 16/11/2020.