Κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης το ειδικό ταμείο για τον κορωνοϊό που πρότειναν οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

2020-03-17 12:43

17 Mαρτίου 2020 

Η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4 Μαρτίου και τη συζήτηση για το θέμα της κρίσης του κορωνοϊού στην περιοχή μας, επεσήμανε δια του επικεφαλής κ. Σπύρου Ριζόπουλου, την ανάγκη η Περιφέρεια Ηπείρου να αγνοήσει τα στενά όρια των κακώς εννοούμενων «αρμοδιοτήτων» όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας υγείας και να βγει μπροστά σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχει η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.

Η πρώτη δικαίωση για τη συγκεκριμένη άποψη ήταν η νομοθετική τροπολογία με την οποία το κράτος ουσιαστικά απελευθερώνει τις σχετικές δαπάνες των Περιφερειών για την διαχείριση των αναγκών που προκύπτουν στις δημόσιες μονάδες υγείας, ομολογώντας επί της ουσίας, την αδυναμία του να αντεπεξέλθει στο μεγάλο βάρος που θα κληθεί να σηκώσει η χώρα μας για τη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 13 Μαρτίου, και μετά την δια περιφοράς απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομειακών δομών της Ηπείρου από την Περιφέρεια (285.000 ευρώ για τα νοσοκομεία «Χατζηκώστα», ΓΝ Άρτας και ΓΝ Πρέβεζας), οι «Ορίζοντες Ηπείρου» κατέθεσαν κατεπείγουσα πρόταση στην Περιφερειακή Αρχή για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊo, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό του εν λόγω ταμείου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τροποποίηση τόσο του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020, καθώς τα χρήματα που θα φτιάξουν τον «κουμπαρά» θα πρέπει να αφαιρεθούν από σχεδιαζόμενα έργα και δράσεις.

Εμείς προτείναμε και υποδείξαμε και την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Σε αυτή την πρωτοβουλία, είναι ευχής έργον ότι βρίσκουμε σύμμαχο το μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον» και «Λαϊκή Συσπείρωση» συμφώνησαν ήδη με την πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» για τη σύσταση του «ειδικού λογαριασμού για τον κορωνοϊό» και εναπόκειται πλέον στην Περιφερειακή Αρχή να δρομολογήσει τις δέουσες ενέργειες και συλλογικές αποφάσεις, ώστε η Ήπειρος να «θωρακιστεί» απέναντι στον επερχόμενο κίνδυνο.

Στη φάση που βρισκόμαστε δεν έχει καμία σημασία το ποιος προτείνει ή το ποιος δρα.

Σημασία έχει μόνο το κοινό μας καθήκον να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία.