«Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου

2022-06-22 19:28

«Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου»

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας 20  Ιουνίου 2022 ~ 31 Δεκεμβρίου 2022                                                                  

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 η εκδήλωση των εγκαινίων 

της περιοδικής έκθεσης «Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoHeN), που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

H έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά χαρακτικά, χάρτες και σκίτσα, αλλά και αναπαραγωγές αντίστοιχων έργων του 16ου και 17ου αι., που απεικονίζουν τα κάστρα της Ηγουμενίτσας και του Μαργαριτίου σε δύο σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους: την κατάληψη του κάστρου στο Μαργαρίτι το 1571, μετά την επίθεση Βενετών, Κερκυραίων και τοπικών δυνάμεων από την Πάργα και την Παραμυθιά, και την επίθεση εναντίον του κάστρου της Ηγουμενίτσας από τον βενετσιάνικο στόλο με επικεφαλής τον ναύαρχο Φραντσέσκο Μοροζίνι το 1685.

Παρουσιάζεται επίσης εποπτικό υλικό για τα δεκαεπτά μνημεία στην Ελλάδα και την Ιταλία, στα οποία πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoHeN), με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και την αρχιτεκτονική των κάστρων Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου.

Εκ μέρους των διοργανωτών εκφράζονται ειλικρινείς ευχαριστίες στον Δήμο Ηγουμενίτσας και το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας που ευγενικά παραχώρησαν τα πρωτότυπα έργα ιδιοκτησίας τους για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και η είσοδος σε αυτή για το κοινό θα είναι ελεύθερη κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

 

 

 

Ιωάννης Χουλιαράς

 

Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας: Δευτέρα έως Κυριακή: 8.30-20.00 (εκτός Τρίτης)

Πληροφορίες: T.: +30 26650 28539, 21417 / e-mail: efathe@culture.gr

website:igoumenitsamuseum.gr