Ηπειρώτικα ...συνοπτικά

2017-06-09 16:21

Άσκηση δασοπυρόσβεσης στη συνοριακή γραμμή Ηπείρου- Αργυροκάστρου

Ευρεία άσκηση συντονισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα σύνορα 

Ελλάδος- Αλβανίας, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου.

Η άσκηση έγινε με τη συμμετοχή των Γενικών Προξένων της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο και Αλβανίας  στα Ιωάννινα, των Πυροσβεστικών Διοικήσεων Ηπείρου και Αργυροκάστρου, των Δημάρχων Πωγωνίου και Δρόπολης, καθώς επίσης και του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρη Μαυρογιώργου.

Με βάση και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, δόθηκε βαρύτητα στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την αστυνόμευση, την αποτροπή εμπρησμών με πρόθεση και με αμέλεια. Μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, εξετάστηκαν επίσης τρόποι ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία για τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά στη συνοριακή γραμμή και κυρίως να επιτρέπεται κατά το δυνατόν η συντομότερη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων  εντός και εκείθεν των συνόρων για αποτροπή της επέκτασης των πυρκαγιών.  

 Τέλος συμφωνήθηκε όπως καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και ειδικά όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι μεγάλος να υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Τη δική τους "στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης"αποκτούν στην Ήπειρο τα άτομα με αναπηρία

Μία νέα κοινωνική δομή, που θα προσφέρει "Ελπίδα ζωής" σε άτομα με αναπηρία, αποκτά η Ήπειρος. Πρόκειται για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ, οι οποίες κατασκευάστηκαν στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος  "Ήπειρος 2014-2020" και οι οποίες παραδίνονται σε επίσημη τελετή την Κυριακή 11 Ιουνίου (ώρα 11 π.μ.), από την Περιφέρεια στην ΕΛΕΠΑΠ.

 Στην εκδήλωση και στο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι "Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης" μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κ. Νατάσα Μπέγκα, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς όλους τους Ηπειρώτες για να παραβρεθούν στην τελετή παράδοσης- παραλαβής. 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: "Φτάσαμε στο τέλος σε μια προσπάθεια ζωής. Η κ. Μπέγκα έχει δώσει πάρα πολλά στα Γιάννενα. Αυτό είναι το σπουδαιότερο έργο που κάνει, και θέλω να τη συγχαρώ ως Περιφερειάρχης Ηπείρου. Θα είμαστε δίπλα της με την αρμόδια υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας και τις άλλες υπηρεσίες που έχουμε. Θα της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να συμμετέχουμε στην κατασκευή και ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ότι θέματα έχουμε, θα τα λύσουμε. Όταν συνεργαζόμαστε, τότε έχουμε αποτέλεσμα".  

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κ. Ν. Μπέγκα ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου, και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη προσωπικά, καθώς και την Ε.Υ.Δ. Ε.Π. της Περιφέρειας για τη συνεργασία στην υλοποίηση αυτού του έργου. «Όταν ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, τότε η συγκίνηση είναι δικαιολογημένη. Και αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένη για όσα ακούσατε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, που αν δεν ήταν ο ίδιος, αν δεν ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου, αν δεν ήταν η ΕΥΔ της Περιφέρειας, να εντάξουν αυτό το μεγάλο έργο, σήμερα δεν θα μπορούσαμε με τόση συγκίνηση και χαρά να είμαστε εδώ και να απευθυνόμαστε σε όλη την Ήπειρο. Απευθυνόμαστε σε όλη την Ήπειρο για να πούμε ότι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, είναι το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής πρόνοιας στην Ήπειρο. Πέρα από αυτό, ανοίγονται καινούριοι δρόμοι συνεργασίας και υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία, που αυτή η συνεχής υποστήριξη θα γίνεται μέσα από την Περιφέρεια Ηπείρου. Ήδη από πέρυσι το Περιφερειακό  Συμβούλιο έλαβε απόφαση για την ίδρυση από την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΕΛΕΠΑΠ Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία θα διοικεί τα σπίτια. Και δεν είναι μόνο αυτό, γιατί μέσα από αυτή την σύμπραξη Περιφέρειας- ΕΛΕΠΑΠ ανοίγονται νέοι δρόμοι στήριξης και υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία. Ήδη έχουμε κάνει ομιλίες και συναντήσεις σε όλους τους νομούς της Ηπείρου, από όπου φύγαμε με την υπόσχεση ότι σύντομα θα φτιάξουμε και στον δικό τους τόπο σπίτια υποστηριζόμενης διαβίωσης. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι ανοίγονται καινούριοι δρόμοι, νέες δυνατότητες παροχής στήριξης και βοήθειας αυτού του κομματιού της κοινωνίας, που είναι το πιο αδικημένο από τη φύση. Θέλω να σας καλέσω όλους να δείτε από κοντά αυτά τα σπίτια που φτιάξαμε. Είναι πρωτοποριακά, ενεργειακής κλάσης Α, τα πρώτα τέτοια σπίτια που γίνονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι το πρώτο κέντρο που θα φιλοξενήσει τα ανάπηρα άτομα και θα υλοποιήσει προγράμματα θεραπευτικής καλλιέργειας. Επίσης, θα είμαστε οι πρώτοι που θα έχουμε άμεση και στενή συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου. Άρα έχουμε όλα τα εχέγγυα να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Σας παρακαλώ, σας καλώ, ελάτε από κοντά να χαρείτε και εσείς με τη δική μας χαρά»

Στοιχεία του έργου:

Η κατασκευή των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  "Ελπίδα Ζωής", συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.280.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020. Το έργο αφορά στην κατασκευή επτά κατοικιών των τεσσάρων ατόμων έκαστη, εκ των οποίων η μία θα χρησιμοποιηθεί για βραχεία παραμονή ατόμων με αναπηρία και ενός κοινόχρηστου κτηρίου το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας, απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τους ενοίκους και εξωτερικά άτομα με αναπηρία.

Η κάθε μια από τις  επτά ανεξάρτητες κατοικίες έχει εμβαδό 216,59 μ2. Το κοινόχρηστο κτήριο καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, έχει εμβαδό 294,59 μ2 και περιλαμβάνει γυμναστήριο, τμήμα φυσιοθεραπείας, ιατρείο, εργαστήρια και ένα χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Όλοι οι κύριοι χώροι είναι ισόγειοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με αναπηρία.

 Ο περιβάλλον χώρος θα δεντροφυτευθεί και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής

Μόνη εκκρεμότητα οι απαλλοτριώσεις για την Οδό Νιάρχου (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- Πανεπιστήμιο)

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την κατασκευή της  Οδού Νιάρχου (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- Πανεπιστήμιο), ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, η μελέτη είναι έτοιμη, η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει εξασφαλιστεί και απομένει η ολοκλήρωση της πράξης απαλλοτρίωσης που έχει λάβει πλέον τη νομική οδό.

«Η μελέτη έχει αρχίσει από το 2006 και  έχει περάσει διάφορα στάδια. Απομένει πλέον η πράξη απαλλοτρίωσης, η οποία  έχει πάει στο δικαστήριο για τον καθορισμό της τιμής μονάδος. Καταλαβαίνετε ότι η Περιφέρεια, η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης αυτού του έργου, είναι έτοιμη για την υλοποίησή του".  Σχετικά με ενστάσεις που διατυπώνονται ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι όπως έγινε και με την Εθνική οδό στην Ανατολή, έτσι και σε αυτή θα λυθούν τα προβλήματα. "Αλλά- συνέχισε- δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα από τον βασικό δρόμο, τον δρόμο του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Και αυτό πέρασε διάφορες φάσεις, που δεν τις είχαμε υπό τη δική μας καθοδήγηση. Ήταν η κρατική Περιφέρεια, στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετά ήρθε σε εμάς η ολοκλήρωση της μελέτης. Έχει περάσει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο φάσεις. Και είναι ένα έργο στην υλοποίησή του οποίου θα προβούμε άμεσα».  

Τεχνικά στοιχεία του έργου:

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή:

I. της οδού Νιάρχου από τη σύνδεσή της με την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (Στρατόπεδο Βελισσαρίου) έως την είσοδο στον οικισμό Πεδινής.

II.ενός (1) Πλήρους Ανισόπεδου Κόμβου σύνδεσης της οδού με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων.

III. πέντε (5) Ισόπεδων Κόμβων κυκλικής μορφής (roundabout)

Α) στη σύνδεση της οδού Νιάρχου με την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας στη Χ.Θ. 0+000,

Β)στη Χ.Θ. 1+538 (διασταύρωση με οδό Καραϊσκάκη) για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών,

Γ) στη Χ.Θ.2+759,98 για την εξυπηρέτηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,

Δ)  στη Χ.Θ.3+463,73 για την εξυπηρέτηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και

Ε) στη Χ.Θ.4+440 περίπου στην είσοδο του οικισμού Πεδινής (πέρας χάραξης).

IV.  παράπλευρου δικτύου εκατέρωθεν της οδού Νιάρχου

V τη δυτική οριογραμμή της οδού, πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο πλάτους 3,00μ, ενώ στην αριστερή οριογραμμή, πεζοδρόμιο πλάτους 1,50μ. σε όλο σχεδόν το μήκος της

VI κιβωτοειδούς οχετού υπό τον άξονα της οδού στο τμήμα από τη Χ.Θ.0+138,46 έως τη Χ.Θ.2+494,63, ο οποίος θα παραλαμβάνει όλα τα όμβρια της περιοχής, σε υποκατάσταση των αποστραγγιστικών τάφρων που διήκουν σήμερα στο δυτικό όριο της οδού.

VII. λοιπών τεχνικών έργων αποχέτευσης υπό την οδό

VIII. των απαιτούμενων έργων Σήμανσης - Ασφάλισης της οδού

IX. των έργων ηλεκτροφωτισμού της οδού

Επίσης, στην παράπλευρη οδό, η οποία διαχωρίζεται από την οδό Νιάρχου με πεζοδρομημένη νησίδα από την οποία διέρχεται ο ποδηλατόδρομος, έχει γίνει διαστασιολόγηση με πρόβλεψη για την μελλοντική κυκλοφορία ελαφρού ΤΡΑΜ σε όλο το μήκος της.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Άλυτα τα προβλήματα στην Ήπειρο με τους δασικούς χάρτες

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ζήτημα των δασικών χαρτών ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Δίνονται συνέχεια παρατάσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχουν μπει σε έναν κυκεώνα στον οποίο δεν έχουν λάβει υπόψη όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ειδικά στην Ήπειρο είναι τεράστια και δυστυχώς στα περισσότερα δεν έχουν δοθεί λύσεις. Επιτέλους η Αθήνα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πεθάνει η ύπαιθρος επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι δεν βλέπουν το πρόβλημα και κλείνουν τα μάτια.  Το Υπουργείο είναι υπόλογο έναντι του κόσμου της παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα. Σκεφτείτε τι θα γίνει εάν δεν ληφθεί υπόψη ότι πολλές από αυτές τις εκτάσεις είναι δηλωμένες στον ΟΣΔΕ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι πράγμα που δεν συμβαδίζει ούτε με την ηθική, ούτε με τη λογική".