Ηπειρώτικα εν ….συντομία

2018-06-16 08:41

Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Φυσικό Αέριο,  από  τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις στο ζήτημα της επέκτασης του δικτύου Φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Η Περιφερειακή Αρχή, μια από τις προτεραιότητες που είχε θέσει με την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν η επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο.

Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν επί υπουργίας του Γιάννη Μανιάτη.

Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν πιο έντονα τα επόμενα χρόνια και σήμερα είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο.  Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα παράλια της Θεσπρωτίας,  από το 2013 είχε ξεκαθαριστεί και εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη που χειρίζεται το θέμα  ότι πλέον η λύση που αναζητείται είναι στην τεχνολογία GNG/LNG.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη ΔΕΠΑ και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κινούμαστε πλέον σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Σήμερα ο μοναδικός τρόπος για να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο η Ήπειρος, είναι μέσω της τροφοδοσίας της μέσω του λιμένος Ηγουμενίτσας.

Για να μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό στοιχεία καταναλώσεων από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία κλπ.. Στον τομέα αυτό υπάρχει μια δυστοκία κυρίως από τις επιχειρήσεις, ακόμη και από αυτές που είναι εγκαταστημένες στις ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Στο ερώτημα γιατί η Ήπειρος δεν περιλαμβάνεται στις άλλες περιοχές της χώρας, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ανακοινώθηκε προ δύο περίπου εβδομάδων, η απάντηση είναι απλή:

Σε αυτές υπάρχει  διέλευση αγωγού φυσικού αερίου. Στην Ήπειρο, όπως και στη Δυτική Ελλάδα, που δεν υπάρχει διέλευση αγωγού,     επιλέγεται άλλος τρόπος εφοδιασμού τους. Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν τα τοπικά δίκτυα διανομής, άλλα που θα είναι υπόγεια και άλλα που θα εξυπηρετούνται από βυτία, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Την περίοδο αυτή ήδη  εκπονείται μελέτη από την POSEIDON για Πειραιά-Πάτρα-Ηγουμενίτσα. Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εκπονείται μελέτη εγκατάστασης LNG με τη συνεργασία ΔΕΠΑ- POSEIDON στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ ετοιμάζεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.

Για την κατασκευή του έργου, από ότι έχουμε ενημερωθεί, ενδιαφέρεται η ίδια η ΔΕΠΑ. Υπάρχει ωστόσο μια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας  κωλυσιεργεί για την έγκριση του Master Plan του λιμανιού Ηγουμενίτσας. Αυτό    υποχρεώνει την Περιφέρεια να μεταθέσει την υποβολή των  σχεδίων- προτάσεών  της  από τις αρχές Ιουλίου, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για την επιτάχυνση της έγκρισης του Master Plan, ζητήθηκε από τους μελετητές παρέμβαση προς το Υπουργείο  από την Περιφέρεια.

Εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η εγκατάσταση της μονάδας LNG στην Ηγουμενίτσα, είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για να μπορέσει η Ήπειρος να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και σε φτηνή ενέργεια».

Απάντηση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη  στην επερώτηση της «Συμμαχίας Ηπειρωτών»  για τη μελέτη «Μεσοπόταμος- Εγνατία Οδός»

Συζητήθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου η επερώτηση της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» για την εξέλιξη της μελέτης «Σύνδεσηη Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας με Εγνατία Οδό (Τμήμα Παραμυθιά- Μεσοπόταμος).

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην απάντησή του ανέφερε τα εξής:

Η Εγνατία και η Ιόνια οδός, έχουν φέρει «επανάσταση» στην οδική συγκοινωνία της Ηπείρου. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός πέραν ασφαλώς του ζητήματος που υπάρχει με το κόστος διέλευσης των διοδίων.

Είναι επίσης ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση  οδεύει προς  ολοκλήρωση και ο οδικός άξονας Αμβρακία- Άκτιο.  Ένα έργο για το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου σε κάθε ευκαιρία ζητούσε και απαιτούσε από το αρμόδιο Υπουργείο την ολοκλήρωσή του.

Οι μεγάλοι αυτοί οδικοί άξονες δημιουργούν πλέον νέες προοπτικές για την Ήπειρο και ιδιαίτερα για την παραλιακή ζώνη,  που εκ των πραγμάτων,  θα αρχίσει να δέχεται πολύ πιο μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο.

Το γεγονός αυτό επιτείνει την ανάγκη να βελτιωθεί το υπάρχον εθνικό δίκτυο, με την ανακατασκευή των τμημάτων Ιόνια οδός- Πρέβεζα, Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα (συμπεριλαμβανομένης και της παράκαμψης Αρχ. Νικόπολης), Ηγουμενίτσα- σύνορα με Αλβανία, Μεσοπόταμος – Εγνατία, Εγνατία (Τύρια)- Λάκκα Σουλίου- Λούρος και τη μελέτη προς Θεσπρωτικό.

Για να μη προκαλούνται εντυπώσεις, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αρμοδιότητα  για τα έργα στο εθνικό οδικό δίκτυο, ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών.   Η  Περιφέρεια  βρίσκεται σε συνεχή επαφή για τα έργα αυτά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του,  έχοντας ζητήσει και μεταβίβαση της ευθύνης κατασκευής ορισμένων  από αυτά τα τμήματα ώστε να τα προχωρήσει με ευθύνη της.

Θυμίζω ότι έχουμε δεσμευμένη πίστωση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για το τμήμα Καμπή Άρτας- Γέφυρα Καλογήρου και μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση από το Υπουργείο.

 Επίσης υπάρχει ώριμη η μελέτη για το τμήμα Πάργα –Μεσοπόταμος, η οποία επίσης βρίσκεται στο Υπουργείο.

Είναι δύο έργα για τα οποία και μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε νέα επαφή με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε, αναζητώντας τρόπο για την προώθησή τους. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα έχουμε θετικές  εξελίξεις.

Διερευνούμε επίσης τις δυνατότητες για εκπόνηση μελέτης του τμήματος από Μεσοπόταμο μέχρι Πρέβεζα, ενώ έχουμε δύο ακόμη εκκρεμότητες, ήτοι:

  • Η πρώτη αφορά το κομμάτι Ηγουμενίτσα – Πλαταριά: Υπάρχει ένα τμήμα, περίπου 1,5 χλμ που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο της εργολαβίας του λιμανιού. Το δεύτερο τμήμα, δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων. Το τρίτο τμήμα μέχρι την Πλαταριά είναι ώριμο κατασκευαστικά και για το τέταρτο, την παράκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.  Πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Υποδομών, να μας δώσει μια σαφή απάντηση του τι θέλει, ώστε στη συνέχεια να δούμε που μπορεί να συμβάλλει η Περιφέρεια στην κατασκευή του συνόλου ή τμήματος του έργου.
  • Η δεύτερη εκκρεμότητα, αφορά το θέμα της επερώτησης της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών», τη σύνδεση Μεσοποτάμου- Εγνατίας μήκους 34χλμ. Η μελέτη του έργου, ανατέθηκε επί Κρατικής Περιφέρειας με προεκτιμώμενη αμοιβή 2,08 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας έχει καταβληθεί το ποσό των 429 χιλιάδων ευρώ, με την εναπομείνασα αμοιβή για πλήρη εφαρμογή της σύμβασης σύμφωνα με τον 1ο ΑΠΕ να δύναται να ανέλθει σε 1,302 εκ. ευρώ.

Όπως γνωρίζετε κατά την εκπόνηση της μελέτης προέκυψαν αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής για τη χάραξη στο τμήμα από το 8ο μέχρι το 21ο χιλιόμετρο, γεγονός που δημιούργησε νέα δεδομένα και αίτημα για ορεινή χάραξη που προϋποθέτει επιπλέον δαπάνη περίπου 800.000 ευρώ.

Η πρόταση που επεξεργαζόμαστε είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες στο 1ο και στο 3ο τμήμα, ήτοι Παραμυθιά- Εγνατία και Μεσοπόταμος – Γαρδίκι για τα οποία δεν υπάρχουν ενστάσεις και αντιδράσεις. Με την παράδοση των οριστικών μελετών και της Μ.Π.Ε. καλύπτεται το ποσό της σύμβασης με το ανάδοχο μελετητικό σχήμα.

Το ενδιάμεσο τμήμα θα παραμείνει με τις προμελέτες και ταυτόχρονα η Περιφέρεια θα αναζητήσει τους απαιτούμενους πόρους των 800.000 περίπου ευρώ, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη για τη λοφώδη χάραξη.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει νέα προκήρυξη, καθώς το επιπλέον κονδύλιο, υπερβαίνει κατά 650.000-700.000 την παρούσα σύμβαση. Για να ενσωματωθεί σε σχέδιο ΑΠΕ και σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης, θα έπρεπε να είναι εξ αναλογίας μικρότερο από το 50%.

Η διαδικασία αυτή θα εξελίσσεται παράλληλα με τις προσπάθειες ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για το οποίο θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας, καθώς ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ίσως φτάσει και τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η Περιφερειακή Αρχή, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν παραιτείται από κανένα έργο, αναζητά λύσεις και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από κάθε πηγή.  Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και για τους υπολειπόμενους οδικούς άξονες.

 

Έργα  δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος 204-2020»

Έργα αντικατάστασης, βελτίωσης και επέκτασης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων για Δήμους και Δ.Ε.Υ.Α. της Ηπείρου περιλαμβάνει η νέα πρόσκληση του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, που δημοσιεύτηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη.

Η πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας,  συνολικού προϋπολογισμού 5.916.000 ευρώ,  περιλαμβάνει τις δράσεις:

Κατασκευή, αντικατάσταση, βελτίωση και επέκτασης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων, σε περιοχές εντός Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου (ΖΔΥΚΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (GR05). Οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου (ΖΔΥΚΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (GR05) περιγράφονται στην Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αποτυπώνονται στους αναρτημένους χάρτες κινδύνων πλημμυρών στην ειδική ιστοσελίδα floods.ypeka της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων - Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η υποβολή των προτάσεων ξεκίνησε στις 11/06/2018 και ολοκληρώνεται στις 10/09/2018. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη θα χρηματοδοτηθούν από Εθνικούς Πόρους και από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Περαιτέρω πληροφορίες για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων, τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.peproe.gr. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να απευθύνονται επίσης στoν κ. Μανώλη Ματσάγκα, τηλέφωνο 2651 3 60522.