Η χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση "Αnuga"

2015-10-14 17:57

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων,

σχετικά με το ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων και ιδιαίτερα της Ιόνιας Οδού και του Ε-65, που προέκυψε από δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη για "κενό χρηματοδότησης 600 εκ. ευρώ", μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

"Το θέμα αυτό το έχω θέσει πάρα πολλές φορές. Είχα πει όταν έδωσαν την παράταση μέχρι το 2017, ότι δύο  πράγματα μπορούν να συμβούν: Ή θα δεσμεύσουν τις υποδομές για το πρόγραμμα 2014-2020, ή αλλιώς θα υπάρξει έλλειμμα χρηματοδότησης. Αυτό είπε τώρα και ο κ. Σταθάκης. Για μένα σε αυτή τη φάση επείγει μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου, συνεχώς η Ελλάδα να κάνει αιτήσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δοθεί παράταση του ΕΣΠΑ για ένα χρόνο.

Είναι η μόνη λύση  για το "Γόρδιο Δεσμό" που έχουμε για τα μεγάλα έργα. Τότε σίγουρα θα ολοκληρωθούν αυτοί οι δρόμοι και θα μείνουν ελάχιστα πράγματα που θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και από άλλους πόρους. Εάν αυτό δεν γίνει, το σίγουρο είναι ότι - παρά τα όσα λέει ο κ. Σταθάκης- τα έργα αυτά θα μεταφερθούν σε επόμενο ΕΣΠΑ και δεν θα υπάρχει πρόγραμμα υποδομών για την περίοδο 2014-2020 στα τομεακά των αρμοδίων υπουργείων. Μου προξενεί εντύπωση η  ελαφρότητα, με την οποία    έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υποδομών, το ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων. Στην αρχή έψαχναν  να αλλάξουν τις παραχωρήσεις, μετά αυτό τέλειωσε και αντί να ασχοληθούν επί τόπου για το που υπάρχουν προβλήματα, για το σε ποιά τμήματα δεν έχουν παραδώσει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για το που δεν παραδόθηκαν εκτάσεις επειδή δεν προχώρησαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης κλπ.,  έθεσαν μόνο τις παρατάσεις. Νόμισαν ότι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος, δείχνει ότι δεν ασχολήθηκαν με το πως δουλεύουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι χειρισμοί αυτοί δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και στην πατρίδα και στην υλοποίηση των μεγάλων αυτών έργων. {...} Το Υπουργείο Υποδομών μέχρι σήμερα, σε τίποτε δεν είδαμε να αντιδράσει όπως θέλαμε, είτε στις καταστροφές, είτε σε οτιδήποτε άλλο αφορά την πατρίδα και είναι πολύ μακριά από τα τεκταινόμενα".

Η Διεθνής Έκθεση Anuga

Στις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά του από την παρουσία του στη μεγαλύτερη στον κόσμο Διεθνή Έκθεση Τροφίμων "Αnuga" που πραγματοποιείται στην Κολωνία της Γερμανίας (και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 14 Οκτωβρίου), αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.

 Όπως ανέφερε, η Ήπειρος ήταν η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδος που συμμετείχε στην Έκθεση από την οποία υπάρχουν θετικά παραδείγματα, αλλά και θέματα  προς προβληματισμό. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, όπως είπε,  καθώς τις πρώτες ημέρες την επισκεπτόταν 60.000-70.000 άτομα ημερησίως και έμποροι από όλο τον κόσμο. "Είναι μια έκθεση που βοήθησε τους επαγγελματίες που συμμετείχαν. Τα προϊόντα μας ήταν πολύ καλά, ποιοτικά και στα θέματα φέτας κλπ. είμαστε πολύ μπροστά", τόνισε, για να προσθέσει ότι το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και τα άλλα προϊόντα της Ηπείρου, όπως ελιές, τυποποιημένα προϊόντα, παστά κ.ά. Η Ήπειρος είχε παρουσία σε τέσσερα σημεία, όπου φιλοξενούνταν επί μέρους κλάδοι και συμμετείχαν 17 επιχειρήσεις με την αποστολή της Περιφέρειας και τρεις μεμονωμένες.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε  επίσης στη συνάντηση και στη συζήτηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. "Είχα τη χαρά να συναντήσω τον Υπουργό κ.  Αποστόλου, με τον οποίο συζητήσαμε αρκετή ώρα για τα αγροτικά  ζητήματα, αλλά και  γυρίσαμε τα περίπτερα με τα ηπειρωτικά προϊόντα.  Με τους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, έγινε εκτενής     ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα των παραγωγών", ανέφερε μεταξύ άλλων.