Φιλοσοφικές αναζητήσεις στην «πόλη» του Καρυωτάκη

2016-04-20 15:55

Ο Δήμος Πρέβεζας και το Φιλοσοφικό Καφενείο παρουσιάζουν τον Γιώργο Κοντογιώργη σε μια εισήγηση

με τίτλο «Η αντίσταση των εννοιών ως άρνηση της δημοκρατίας»

Από τους διανοούμενους που εκτίθενται και αρθρώνουν εδραία άποψη για την σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, συγγραφέας ενός μεγάλου πλήθους βιβλίων, με έντονες παρεμβάσεις στον πολιτικό διάλογο, που στηλιτεύουν την κομματοκρατία και άλλες παθογένειες της σύγχρονης Ελληνικής πολιτείας. Από τους Έλληνες που έχουν την στοχαστική τόλμη να προτείνουν τρόπους διαφυγής από την κρίση να εισηγούνται λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα.

Μετά την πρώτη συνάντηση του ΦΚ με τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη, ο Γιώργος Κοντογιώργης θα βρεθεί στην Πρέβεζα για μιλήσει στους θαμώνες του Φιλοσοφικού Καφενείου με θέμα «Η αντίσταση των εννοιών ως άρνηση της δημοκρατίας»

«Αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας είναι μια εμμονή να ορίζουμε τις έννοιες χωρίς καμία αντιστοιχία με το περιεχόμενο που δηλώνουν. Η εμμονή αυτή ωστόσο έχει τεράστια πραγματική σημασία, διότι με τις έννοιες ορίζουμε φαινόμενα που αποτελούν το θεμέλιο του καθημερινού μας βίου και του μέλλοντος μας. Εάν για παράδειγμα δεχθούμε ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατία, παραδεχόμαστε ότι η εξέλιξή μας ολοκλήρωσε τον κύκλο της, ότι επομένως η μόνη εναλλακτική επιλογή που μας απομένει είναι το αυταρχικό πολίτευμα. Εάν όμως περιγράψουμε το σημερινό σύστημα δυνάμει του περιεχομένου του, δηλαδή ως μια απλώς εκλόγιμη μοναρχία, θα μπούμε σε μια άλλη διαδικασία σκέψης και για το παρόν και για το μέλλον του βίου μας…» Γ.Κ.

Ο Γ. Κοντογιώργης είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια επί σειρά ετών. Εκτός από την λαμπρή ακαδημαϊκή του καριέρα, έχει χρηματίσει Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ και Υπηρεσιακός Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, ενώ υπήρξε, μεταξύ άλλων ο εισηγητής της δημιουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 στις 19.30 στην Αίθουσα Αθανασιάδη. Συντονίζουν ο Κωνσταντίνος Ακρίβος, διδάκτωρ φιλοσοφίας, η Ελευθερία Αγγέλη, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Πρόνοιας και ο Κοσμάς Κορωναίος, εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού.

Σχετικά με το Φιλοσοφικό Καφενείο: Η ιδιαιτερότητα αυτού του Φιλοσοφικού Καφενείου έγκειται στο ότι εγκαθιδρύει μια σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, σπάζοντας το πρωτόκολλο της ex cathedra διάλεξης, που περιορίζει τους συμμετέχοντες στη θέση του κοινoύ. Σ' αυτό το Φιλοσοφικό Καφενείο ο καθένας συμμετέχει και ανταλλάσσει απόψεις μέσα στη θέρμη και την εμπιστοσύνη μιας διευρυμένης συντροφιάς αλλά ταυτόχρονα και μιας οργανωμένης συζήτησης. Η συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους, σε μια συνθήκη εγγύτητας, να τους γνωρίσει και  να συζητήσει μαζί τους σκέψεις και προβληματισμούς.