Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Γέρακα στην Ήπειρο με αφορμή την πιλοτική "Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων"

2015-04-03 20:00

Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα είναι το Πρώτο Σχολείο που επισκέπτεται την Ήπειρο με αφορμή την πιλοτική

Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων. Με αφορμή την εν λόγω επίσκεψη και εν είδει καλωσορίσματος  ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε το πρώτο σχολείο της Ελλάδας, το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα που αποφάσισε να ακολουθήσει το χνάρι της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου»

Ενώ προχωρούν γοργά οι εργασίες για την υλοποίηση του μεγάλου έργου για την Ήπειρο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Θέατρα της Ηπείρου» και μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρώτη πιλοτική «Πολιτιστική Διαδρομή στα Θέατρα της Ηπείρου» για τα μέλη του Διαζώματος και τους φίλους τους, το πρώτο σχολείο της επικράτειας επιλέγει να πραγματοποιήσει την πενταήμερη εκδρομή του στην Ήπειρο ακολουθώντας την "πολιτιστική διαδρομή".

Την Πέμπτη 2 Απριλίου οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Γέρακα έφτασαν στην Πρέβεζα, όπου τους υποδέχθηκαν στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Την Παρασκευή επισκέπτονται το αρχαίο Θέατρο και το Ωδείο της Νικόπολης, στη συνέχεια το αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και το Μνημείο του Ζαλόγγου. Κατόπιν θα κατευθυνθούν στον Αχέροντα και θα επισκεφτούν το Νεκρομαντείο.

Θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων στη Θεσπρωτία και θα καταλύσουν στα Ιωάννινα. Το Σάββατο 4 Απριλίου θα επισκεφτούν το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το Μουσείο του Βρέλλη, καθώς και τα αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων (Κάστρο Ιωαννίνων, Μουσείο Αλή Πασά και το νησάκι των Ιωαννίνων. Η εκδρομή θα συνεχισθεί την Κυριακή με επίσκεψη στο Μέτσοβο, κατόπιν θα κατευθυνθούν στα Μετέωρα, για να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές Περτσινίδου Κορίνα, Λυμπεροπούλου Σοφία και ο διευθυντής του 1ο Γυμνασίου Γέρακα Αθήνας κ. Δημαράς Παναγιώτης.

Η κα Περτσινίδου δήλωσε: «Υλοποιούμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που του έχουμε δώσει τον τίτλο "τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους" με συμμετοχή της πολυπληθέστερης ομάδας του σχολείου μας, γύρω στα 60 παιδιά, εκ των οποίων τα 31 είναι μαζί μας για να διανύσουν τις "Πολιτιστικές διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Μας εμπνέει η ιδέα και το εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Διαζώματος και χαιρόμαστε που θα περιηγηθούμε σε αυτά τα σπουδαία έργα παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό, κάτι που ιδιαιτέρως σ' αυτήν τη συγκυρία το έχουμε τόσο ανάγκη».

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Π. Δημαράς δήλωσε «Είναι ιδιαίτερη η χαρά να βρισκόμαστε εδώ με μια πραγματικά ουσιαστική και ζεστή φιλοξενία εκ μέρους σας. Φαίνεται ότι δεν κάνετε τίποτε τυπικό και ότι το νιώθετε. Όσον αφορά την Ήπειρο είναι ένα ωραιότατο μέρος και παρά το ότι είναι μια φτωχή περιφέρεια, δεν ξεχνάμε ότι τα περισσότερα σημαντικά κτίρια της Αθήνας είναι από Ηπειρώτες ευεργέτες. Είναι πραγματικά μαγεία να επισκέπτεται κανείς την Άνοιξη την Ήπειρο, να την περιδιαβαίνει και να ανακαλύπτει τον πολιτισμό της».

Σημειώνουμε ότι θα ακολουθήσουν άλλες δυο εκδρομές 4 ημερών που θα πραγματοποιηθούν 2 φορές (Πέμπτη 30 Απριλίου – Κυριακή 3 Μαΐου (Πρωτομαγιά) & Παρασκευή 29 Μαΐου – Δευτέρα 1 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος) κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τα πέντε μοναδικά αρχαία θέατρα.