Επικαιρότητα από την Ήπειρο
Παρέμβαση Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη στην κοινή συνεδρίαση Υπ. Εσωτερικών- ΕΝΠΕ- ΚΕΔΕ για τον κορωνοϊό
Τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού, ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που έγινε σήμερα του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Προεδρείο της ΚΕΔΕ.
Τα ζητήματα που κυριάρχησαν ήταν η τήρηση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η αιμοδοσία, η προμήθεια και διάθεση υγειονομικού υλικού, η προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των Ρομά, η λειτουργία των λαϊκών αγορών και η συμπληρωματική έκτακτη επιχορήγηση των Περιφερειών προκειμένου να καλύψουν ευρύτερες ανάγκες φορέων του Δημοσίου.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά σε ζητήματα που έχουν ανακύψει και σε επίπεδο Ηπείρου, ενώ προέβη και σε νεότερη ενημέρωση του Υπουργού σχετικά με τα αποτελέσματα της καταγραφής των ζημιών από τον σεισμό που έπληξε την περιοχή του Καναλακίου του Δήμου Πάργας.
Ειδικότερα:
- Ο Περιφερειάρχης μετέφερε στον Υπουργό – διαβιβάζοντας σχετική αναφορά του Πρύτανη- το ζήτημα που έχει προκύψει με την παραμονή εκατό περίπου αλλοδαπών φοιτητών εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας οι οποίοι δεν έχουν αναχωρήσει ακόμη για τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
- Αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προμήθεια και εγκατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ¨αναλυτή Real Time PCR¨, για την εξέταση των δειγμάτων κορωνοϊού. Τόνισε ότι η Περιφέρεια εξάντλησε για το σκοπό αυτό το κονδύλιο που διέθεσε το Υπουργείο προσθέτοντας επιπλέον χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Ζήτησε- μεταφέροντας επισήμανση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ- να ληφθεί πρόσθετη μέριμνα για ζητήματα Υγείας στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας των Προσφύγων και Προστασίας.
- Υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους
- Ζήτησε να παρασχεθούν διευκολύνσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
- Τέλος αναφέρθηκε στην υποδοχή την Κυριακή στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στη μεταφορά στη συνέχεια με δύο λεωφορεία που μίσθωσε η Περιφέρεια, όσων εκ των 127 αποβιβασθέντων δεν είχαν δικά τους μέσα μετακίνησης στους τόπους προορισμού τους.
Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από το σεισμό
«Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους Δήμου Πάργας και Σουλίου που επλήγησαν ιδιαίτερα από το σεισμό της Παρασκευής 20/Σαββάτου 21 Μαρτίου, ως επίσης και με τους γειτονικούς Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας που έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές», ανάφερε ο Περιφερειάρχης κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ- Προεδρείου ΚΕΔΕ, με την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών.
Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργο επισκέφθηκαν και την Κυριακή πληγείσες περιοχές, συναντήθηκαν με κατοίκους και είχαν συνεργασία με Δημοτικές Αρχές προκειμένου να επιλυθούν άμεσα ζητήματα.
Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή ζημιών στο Δήμο Πάργας και συνεχίζεται στους άλλους γειτονικούς Δήμους.
Σύμφωνα με το Δελτίο της Επιτροπής Ελέγχου Κτηρίων για το Δήμο Πάργας κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν43 κτίρια που ελέγχθηκαν και μη κατοικήσιμα 96.
Μη κατοικήσιμα χαρακτηρίζονται:
- 85 κατοικίες στις Τ.Κ. Καναλλακίου (27), Σκεπαστού (1), Νάρκισσου (25), Κάστρου (2), Κορώνης (4), Σταυροχωρίου (13), Μουζακάνικων (3), Βουβοποτάμου (7), Αχερουσίας (3).
- 4 επαγγελματικοί χώροι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (3) Αχερουσίας (1)
- 2 Δημόσια κτίρια στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1), Σκεπαστού (1).
- 5 Αποθήκες- στάβλοι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1)Καστριού (1), Κορώνης (1), Σταυροχωρίου (2).
Με σημερινό της έγγραφο η Διεύθυνση Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Δωδώνης.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αιτήματα των ανωτέρω Δήμων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτείνεται να κηρυχθούν οι περιοχές:
Α. Δήμος Σουλίου: Τ.Κ. Γλυκής, Χόικας, Γαρδικίου, Σκανδάλου, Καρβουναρίου, Ξηρολόφου, Σαμονίδας.
Β. Δήμος Πάργας: Το σύνολο της Δ.Ε. Φαναρίου
Γ. Δήμος Πρέβεζας: Τις Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου
Δ. Δήμος Ηγουμενίτσας: Τις Τ.Κ. Μαργαριτίου, Παλαιοκάσστρου, Σπαθαραίων, Αργυρότοπου, Καρτερίου και της Ηγουμενίτσας
Ε. Δήμος Δωδώνης: Τις Τ.Κ. Παλαιοχώρι Μπότσαρη και Σεριζιανών