Εκδηλώσεις στην Ηγουμενίτσα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016

2016-05-10 13:44

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σας καλεί να

λάβετε μέρος στον εορτασμό που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και είναι φέτος αφιερωμένη στη θεματική «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει από τη Δευτέρα, 16 Μαΐου έως και την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 τόσο στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας όσο και στον Αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων.

 Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας επιλέγει να παρουσιάσει στην εκπαιδευτική κοινότητα έναν από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, την αρχαία πόλη των Γιτάνων, τον μεγαλύτερο σε έκταση και τον σημαντικότερο -από άποψη πολεοδομικής οργάνωσης και σωζόμενων μνημείων- αρχαίο οικισμό της Θεσπρωτίας, ο οποίος ταυτόχρονα αποτέλεσε σημαντικό πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Ηπείρου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δευτέρα, 16 Μαΐου έως Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

                                                                                      «Μία μέρα στα αρχαία Γίτανα»

ΓΙΑ Ε-ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ / απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 26650.21417

Βασική επιδίωξη του προγράμματος αποτελεί η γνωριμία των μαθητών με διάφορες πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου στην αρχαία Θεσπρωτία των ελληνιστικών χρόνων, όπως η πολιτική και οικονομική οργάνωση, η θρησκεία και ο πόλεμος, μέσα από μια εκπαιδευτική περιήγηση στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, με ειδικότερο στόχο τον εντοπισμό αντίστοιχων εκθεμάτων από τα αρχαία Γίτανα, που φιλοξενούνται στην έκθεση. Παράλληλα, γίνονται αναφορές σε δημόσια κτίρια της αρχαίας πόλης, όπως το πρυτανείο, η στοά, το θέατρο και ο μικρός ναός. Ως επιμέρους στόχοι ορίζονται η εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με το μουσειακό περιβάλλον, η γνωριμία τους με τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου τους, η επαφή τους με αυθεντικά αντικείμενα αλλά και η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, η ανάπτυξη της επικοινωνίας και της συνεργασίας, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και η ψυχαγωγία μέσα από ευχάριστες εκπαιδευτικές δράσεις.

 

Δευτέρα, 16 Μαΐου έως Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

               «Στο θέατρο των Γιτάνων»

ΓΙΑ Γ- ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ / απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 26650.21417

Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία των μαθητών με το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, το οποίο λειτούργησε και ως χώρος δημόσιων πολιτικών συναθροίσεων των Θεσπρωτών και πιθανόν των Ηπειρωτών. Η θέση του θεάτρου σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε ελάχιστη απόσταση από την κοίτη του ποταμού Καλαμά, αποτελεί αφορμή για την επισήμανση της αμφίδρομης σχέσης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας των αρχαίων μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης των Γιτάνων (τομέας ιδιωτικών οικιών, αγορά, ναοί, πρυτανείο) και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο του θεάτρου.

Στις 18 Μαΐου 2016 η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας : Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-15.00 / Δευτέρα: κλειστό

Πληροφορίες: T.: +30 26650 28539, 21417 / F.: +30 2665 0 25133 / e-mail: amig@culture.gr & efathe@culture.gr

website:igoumenitsamuseum.gr