Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για την πράξη νομοθετικού

2015-04-23 09:57

Τον προβληματισμό του για τα ζητήματα που θα προκύψουν στην υλοποίηση των έργων και των δράσεων

της Περιφέρειας Ηπείρου, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθέσιμων εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και στη συζήτηση που έγινε με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του έχει ως εξής:

“Αυτή τη στιγμή -τόνισε- η αυτοδυναμία και η ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης καταργείται. Δεν είμαστε αυτοί που δεν θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος, όταν περνάει μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά θέσαμε το θέμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός, που μπορεί σε δύσκολες καταστάσεις να βοηθάει την κοινωνία. Εμείς έχουμε αυτά τα λίγα  χρήματα για συντηρήσεις, για το επίδομα νεφροπαθών, για τη μεταφορά μαθητών, για την αποκατάσταση ζημιών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ για τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες. Ούτε και σε αυτό υπάρχει κάποια μέριμνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίσαμε πως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τώρα, στις δυσκολίες ήμασταν παρόντες. Με βάση αυτό έπρεπε να μας αντιμετωπίσουν και όχι να φέρουν μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που είναι αντισυνταγματική. Μπορούσαμε να κληθούμε προτού να υπογραφεί και να πούμε τη γνώμη μας και να βρούμε μια λύση. Ο Υπουργός κ. Μάρδας παραδέχθηκε ότι όλα αυτά έγιναν ερήμην μας και ότι δεν είναι σωστά γενόμενα, αλλά είναι εθνική ανάγκη. Ότι καλό γίνεται αυτή τη στιγμή στην χώρα, το έχουν αναλάβει οι αιρετές Περιφέρειες».

Ειδική αναφορά έκανε και στα έργα του ΕΣΠΑ: « Σκεφτείτε- είπε- ότι είναι η τελευταία χρονιά του ΕΣΠΑ. Αν το ΕΣΠΑ ή τα μεγάλα έργα δεν πάρουν τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει για ένα μεγάλο διάστημα, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τελειώνει φέτος, βγαίνει εκτός προδιαγραφών. Τότε θα πληρωθούν τρία ΕΣΠΑ από πλευράς της Ελλάδος για να καλυφθούν όσα θα μείνουν στη μέση. Πολλά από αυτά τα έργα θα μεταφερθούν στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Τότε δεν θα μιλάμε καν για πρόγραμμα Επενδύσεων  και πρόγραμμα Υποδομών στο νέο ΕΣΠΑ. Κρέμονται όλα σε μια κλωστή. Θέλει από όλους σύνεση αλλά και συζήτηση».

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης συνεχίζοντας είπε ότι ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και δεύτερον, να διευκρινιστεί αν η ισχύς της απόφασης είναι για ένα δίμηνο. «Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που δεν βοηθάμε το κράτος αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά  μια αντισυνταγματική διάταξη όταν θα καταλύσει κάθε έννοια του αυτοδιοίκητου  θα μας βρει απέναντι".  

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Περιφερειάρχης, τάχθηκε κατά του συμβολικού κλεισίματος των Υπηρεσιών της Περιφέρειας: «Εμείς- είπε- δεν συνηθίζουμε να κάνουμε ακραίες εκδηλώσεις. Και με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα πορευτούμε μαζί. Θεωρούμε ότι όλοι που είμαστε στην αυτοδιοίκηση για 5 χρόνια ξέρουμε να στηρίζουμε την πατρίδα. Ξέρουμε μέχρι που θα φτάσουμε και θα είμαστε από κοντά να παρακολουθούμε τα γεγονότα ώστε να μην πει ποτέ κανείς πως ό, τι έπαθε η πατρίδα, το έπαθε από εμάς».

Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι:  "Εμείς λέμε προς τους έχοντες συνεργασία με την Περιφέρεια, είτε εργολάβους, είτε μισθωτούς, πως θα κοιτάμε στο πλαίσιο της ύπαρξης του ελληνικού κράτος, να είμαστε σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας, όπως είμαστε συνέχεια στη λειτουργία της Αιρετής Περιφερειακή Αρχής".

Τέλος, χαρακτήρισε πολύ ειλικρινή τον Αν. Υπουργό: «Μας έδωσε την εντύπωση ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη,  για αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση και ότι είναι εξαιρετικά επείγον αυτά τα χρήματα να υπάρχουν στα ταμεία του κράτους μέχρι το τέλος Απριλίου».