Απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές των Ιωαννίνων

2015-07-18 13:21

 Μετά και το τελευταίο "μπαράζ" πυρκαγιών (εμπρησμών  στις περισσότερες των περιπτώσεων),

όλως τυχαίως με το που άρχισε να φυσάει βεβαίως, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπέγραψε απόφαση η οποία προβλέπει ότι  για προληπτικούς λόγους απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων ως και η παραμονή εκδρομέων σε  και   σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων. Η εν λόγω απαγόρευση  αφορά ημέρες και ώρες (21.00 έως 06.00) που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός, μέχρι και τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31-10-2015) και θα εφαρμόζετο ανεξάρτητα με το γεγονός των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, απλά συνέπεσε χρονικά. Οι περιοχές στις οποίες ισχύει η απαγόρευση είναι οι εξής:  

 

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς 

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων

  • Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Τ.Κ. Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λαϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.
  • Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.
  • Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Τ.Κ. Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.
  • Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο του Δ.Κ Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια του Δ.Κ. Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.
  • Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.
  • Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.
  • Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

     Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας

Στις οδούς και περιοχές.

Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του του Δήμου Κόνιτσας.

 

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου

           α) Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου Ζαγορίου.

β) Σε όλες τις Δασικές οδούς και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους Τ. Κ.  Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

Αρμόδιες για την εφαρμογή της απόφασης είναι οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, Δασικές  και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Δήμων των περιοχών.