Ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

2016-03-08 10:24

Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως σήμερα 8  Μαρτίου, καθιερώθηκε

από τον Ο.Η.Ε. το 1977 για την κινητοποίηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Χρόνια αγώνων για την ισότητα, την  αξιοκρατία, τις  ίσες ευκαιρίες για όλους και όλες στην πράξη, την εξάλειψη της κάθε μορφής βίας και αδικίας απέναντι στα δυο φύλα.

Το 2016 αποτελεί για τα Ηνωμένα Έθνη το έτος για την επίσπευση της εκστρατείας για έναν «Πλανήτη 50-50 έως το 2030», με την προώθηση πρωτοβουλιών για τα δικαιώματα των γυναικών, την ενδυνάμωση τους, και την υλοποίηση των δεσμεύσεων αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η σημερινή ημέρα επικεντρώνεται στις γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προφανές από τις εικόνες και τα γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας, ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα και από την προσφυγική κρίση, η οποία δυστυχώς λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Επιπλέον η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τα φαινόμενα βίας δυστυχώς επιβαρύνουν πρωτίστως τις γυναίκες, οι οποίες καλούνται να σηκώσουν ένα δυσβάσταχτο βάρος, καθώς είναι οι πρώτες που θα χάσουν την εργασία τους ή θα περιθωριοποιηθούν, ενώ είναι δύσκολο να επανακάμψουν.       

Ως Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας εργαζόμαστε δυνατά με συνεργασία για την δημιουργία πολιτικών, οι οποίες στοχεύουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων στους άνδρες και στις γυναίκες, στην στήριξη της οικογένειας, στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις κυρίαρχες εθνικές πολιτικές, με γνώμονα την εναρμόνιση των δράσεων μας με τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Η ισότητα  των φύλων είναι πυλώνας της δημοκρατίας και βοηθά στην κοινωνική συνοχή.

Προωθούμε τη συνεργασία με όλες τις γυναικείες οργανώσεις και φορείς και ΜΚΟ για την αξιοποίηση νέων τεχνικών, για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών ανδρών και γυναικών σε θέματα ισότητας των δύο φύλων και της οικογένειας, ενώ βασική παράμετρος είναι η ενίσχυση των γυναικών στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο του τόπου.

Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας αφορά όλους και όλες και είναι θέμα νοοτροπίας, παιδείας πολιτικής βούλησης και θεσμικών παρεμβάσεων. Θέλουμε την γυναικεία παρουσία στον ιδιωτικό και στον δημόσιο βίο δυνατή και μεγαλύτερη καθώς και τη αξιοποίηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.