"Alterenergy-Energy Sustainability for Adriatic Small Communities" στα Ιωάννινα

2015-04-30 21:17

Στα Ιωάννινα στις 4-5 Μαΐου 2015,  θα λάβει χώρα η 8η διακρατική συνάντηση του έργου

"Alterenergy-Energy Sustainability for Adriatic Small Communities",  το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα IPA Adriatc 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους και υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου.

Το έργο «Alterenergy» στοχεύει στην προαγωγή της ενεργειακής βιωσιμότητας σε μικρές κοινότητες της περιοχής της Αδριατικής, μέσω  της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η Περιφέρεια Ηπείρου, υλοποίησε το έργο στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, επιλέξιμη περιοχή του έργου, και βρίσκεται στο τελικό στάδιο που περιλαμβάνει το πιλοτικό έργο , εγκατάσταση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας για την μερική κάλυψη των αναγκών ψύξης θέρμανσης του κτιρίου της Π.Ε. Θεσπρωτίας,  έπειτα από μελέτες που εκπονήθηκαν  για την περιοχή.

Με υπεύθυνη υλοποίησης την περιφέρεια της Πούλια της Ιταλίας, με εταίρους τις ιταλικές περιφέρειες της Αδριατικής και θεσμικούς εταίρους από τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Αλβανία (συνανάδοχος), την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, το Alterenergy ενθαρρύνει ενεργά τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών οικονομικών παραγόντων στη διαδικασία.

Γενικότερα, οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με την ενεργειακή βιωσιμότητα, ώστε να διευρυνθούν οι γνώσεις πάνω στην εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και πάνω στα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής-στόχου. Η κοινοπραξία του έργου καλύπτει τις εξής οκτώ χώρες στην περιοχή της Αδριατικής: Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Ελλάδα και αποτελείται από διάφορους φορείς (δήμους, υπουργεία, περιφέρειες κ.ά.)

Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Μαΐου στο Ξενοδοχείο Grand Serai Congress & Spa. (ώρα έναρξης 15:30).

Τις εργασίες της συνάντησης θα ανοίξει η κ. Καλογιάννη , Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων και θα συμμετάσχουν αποστολές από όλους τους εταίρους του έργου. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση όλων των επιμέρους δράσεων καθώς και ζητήματα ορθολογικής κατανομής και αξιοποίησης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Τέλος, θα τεθούν από κοινού οι στόχοι που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι την επόμενη συνάντηση καθώς και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Περιφέρεια Ηπείρου/ Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου

Ντίνα Μπακόλα

Ν. Ζέρβα 28-30

453 32-Ιωάννινα

Τηλέφωνο: 26510 37781

FAX: 26510 34054