Χαριστική βολή ο ΟΑΕΕ για τα χωριά της Ηπείρου

2013-08-07 18:05

Η ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ φαίνεται πως είναι ο τρόπος που ανακάλυψε

 το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει τη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού ταμείου, καθώς με τη μη εφαρμογή της εισφοράς 2 τις χιλίοις σε επιχειρήσεις, ο ΟΑΕΕ θα χάσει 600 εκατ. ευρώ. 

Το ισοδύναμο που ανακάλυψε το οικονομικό επιτελείο είναι να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι που σήμερα εξαιρούνται και υπάγονται σε ασφάλιση άλλων ταμείων, όπως για παράδειγμα το να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές με λιγότερους από 1.000 ή 2.000 κατοίκους (αν είναι στην Αττική) ή σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους επαγγελματίες ή και τους μικροεπαγγελματίες. Πολύ απλά, σχεδόν διπλασιάζονται οι εισφορές στο νέο ασφαλιστικό φορέα και κατά συνέπεια θα οδηγηθούν στο να αναστείλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.


«Καταδικασμένα» να ερημώσουν είναι τα περισσότερα χωριά του νομού Ιωαννίνων, αλλά και των υπολοίπων νομών της Ηπείρου εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης για υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ των συνταξιούχων του ΟΓΑ με την επιβολή εξοντωτικών εισφορών.
Με πρόσφατη εγκύκλιό του, μάλιστα, ο ΟΑΕΕ ζητά την αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από το 2010 από αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων. Πάνω που νομίζαμε ότι τα «έχουμε δει όλα» σε αυτή την χώρα έρχεται ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) να μας υπενθυμίσει ότι έχουμε πολλά να δούμε ακόμη.

Οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σαφώς υποχρεωτικές και απαραίτητες για όλους τους επαγγελματίες, ωστόσο το γεγονός ότι το ύψος των εισφορών επιβάλλεται οριζόντια δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα στις περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η επιβολή για παράδειγμα εισφοράς 500 ευρώ κάθε δύο μήνες σε επαγγελματίες που λειτουργούν ένα καφενείο σε χωριό με 100 ή ακόμη και λιγότερους κατοίκους είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε λουκέτο.
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Σολδάτος από την Λευκάδα, εκφράζοντας την διαφωνία τους και προτείνοντας αλλαγές στην Νομοθεσία.
«Θα κλείσουν τα καφενεία και η παράνομη εργασία θα επεκταθεί. Μια κομμώτρια ή ένας κουρέας δεν θα κάνει ποτέ έναρξη επαγγέλματος αλλά θα κουρεύει στο σπίτι τον πελάτη. “Ο ΟΑΕΕ θα πάει για μαλλί και θα φύγει κουρεμένος” όπως λέει η λαϊκή παροιμία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε πάρα πολλά χωριά του νομού Ιωαννίνων όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας που έχει γίνει ήδη αποδέκτης διαμαρτυριών.
Το θέμα έχει τεθεί στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου αλλά και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.
«Θα κλείσουν όλα τα καφενεία που ειδικά σε αυτές τις περιοχές κάνουν λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν οι υπεύθυνοι και η τοπική κοινωνία και οι φορείς να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα δέχονται όλα με απάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Γαργάλας η εισφορά θα πρέπει να είναι ανάλογη με τα εισοδήματα ή να βρεθεί κάποιος άλλος δίκαιος τρόπος.
«Δε μπορεί κάποιος με ετήσιο εισόδημα 1000 ευρώ από το καφενείο να πληρώνει 3.600 ευρώ στο ΤΕΒΕ», τόνισε.


Εμπαιγμός και με το χαράτσι
Αυξημένα, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση 15%, είναι τα τέλη ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών σε πολλούς Δήμους του νομού Ιωαννίνων. Το λεγόμενο «χαράτσι» για το 2013 άρχισε ήδη να καταφθάνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά αυξημένο, όπως διαπιστώνουν οι κάτοικοι των χωριών της Κόνιτσας που διαμαρτύρονται στις τοπικές αρχές.
Η μείωση του 15% υπολογίζεται στο τελικό ποσό, όμως έχει αυξηθεί κατά 1 ευρώ ο συντελεστής ανά τετραγωνικό. Έτσι, ενώ οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές πλήρωναν 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τώρα πληρώνουν 4 ευρώ ανά τετραγωνικό και έτσι το συνολικό αποτέλεσμα ακόμη και με την μείωση του 15% είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Και γι’ αυτό το θέμα έχει ενημερωθεί η Κεντρική Ένωση Δήμων με στόχο να παρέμβει και να γίνουν οι απαραίτητες «διορθώσεις».
«Το δούλεμα και η κοροϊδία δεν έχει τέλος σε αυτή τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργάλας.

Από 1/1/2007 ξεκίνησε η λειτουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του νέου ενιαίου ασφαλιστικού οργανισμού που προήλθε από την ενοποίηση των καταργηθέντων Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ. Στον ΟΑΕΕ ασφαλίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές.

 

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία