Περιήγηση στην πορεία των μυλαύλακων και στους μύλους του Τζούμα

2013-09-30 09:11

Το ΚΠ.Ε (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Φιλιατών Θεσπρωτίας στο μαθησιακό – εκπαιδευτικό έργo

που έχει αναλάβει, μέσα από το εθνικό θεματικό δίκτυο: «ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗ», σας καλεί σε περιήγηση στους μύλους της Αβαρίτσας και στη συνέχεια στην πορεία του μυλαύλακα στους μύλους στου «Τζούμα» (Δ.Δ. Δάφνη Φιλιατών) το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Η δράση αφορά σε 50 ενήλικες.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως Παρασκευή  Σεπτεμβρίου 2013 ώρα 11:00.

 Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ: 26640 22000

FAX: 26640 22000

E-mail: kpefilia@otenet.gr

www.kpe-filiaton.gr

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Αφετηρία έξω από το κτίριο της Π.Ε Θεσπρωτίας.

8:30: Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση.

9:00: Αβαρίτσα, περιήγηση στο χωριό και τους μύλους

10:30 - 13:30: Αποβίβαση κοντά στο Δ.Δ Φοινικίου και ξεκίνημα πεζοπορίας στην πορεία του μυλαύλακα προς άνωθεν, στους μύλους δηλαδή του Τζούμα. Σύνολο δέκα (10) μύλων, ερείπια οι πέντε (5), σε  καλύτερη κατάσταση οι  δύο (2) και  σε λειτουργία άλλοι δύο (2). Ο τελευταίος  σε διαδικασία αναστήλωσης και ένα βήμα πριν την επαναλειτουργία.

13:30: Γεύμα.

 

15:00: Επίδειξη λειτουργίας νερόμυλου  και νεροτριβής.

16:00: Επιβίβαση στο λεωφορείο, επιστροφή Ηγουμενίτσα.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΣΤΟΧΟΣ: Η χρήση της ενέργειας που μπορεί να προσφέρει τον άνθρωπο το νερό (υδροενέργεια ή υδραυλική ενέργεια), θεωρήθηκε ίσως το μεγαλύτερο βήμα στην εξέλιξη των μέσων που χρησιμοποιούσε για παραγωγικούς σκοπούς (άλεσμα, άντληση, πριόνισμα κ.ά.). Ως την αρχή της χρήσης της ατμομηχανής, η υδροκίνηση ήταν η μόνη φυσική πηγή εργαστηριακής παραγωγής μηχανικής ενέργειας, με εξαίρεση την αιολική

Στις όχθες των  ρεμάτων  βρίσκονται μικρά και μεγάλα πέτρινα κτίσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ερειπωμένα. Υπάρχουν  στην περιοχή μας, οι νερόμυλοι, συνδυασμένοι με μαντάνια και νεροτριβές, έργα πρωτόγονα, που όμως εξυπηρετούσαν τέλεια τις ανάγκες και προσέφεραν μεγάλη βοήθεια στους ντόπιους πληθυσμούς

Οι νερόμυλοι άρχισαν να υπολειτουργούν από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν άρχισε να διαλύεται ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της ελληνικής περιφέρειας. Ο εξηλεκτρισμός, αν και δεν ήταν το μόνο στοιχείο που δυναμικά επηρέασε στο να ελαττωθούν οι νερόμυλοι, η εγκατάλειψη της υπαίθρου  είχε ως συνέπεια την  εξαφάνιση σχεδόν σήμερα των παραδοσιακών  από λειτουργική και αρχιτεκτονική άποψη νερόμυλων.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην δυτική λόγω της διαμόρφωσής της και του άφθονου τρεχούμενου νερού η χρήση των νερόμυλων ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Οι περισσότεροι νερόμυλοι εγκαταλείφθηκαν απ’ τη δεκαετία του 1950.Η ανθρώπινη επέμβαση ή αδιαφορία γρήγορα τους εξαφανίζουν Επειδή, όμως, ο ρόλος τους, οι τεχνολογικές λεπτομέρειες και οι κοινωνικές προεκτάσεις είναι σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και τις ποικίλες πολιτιστικές εκφράσεις των τοπικών κοινωνιών, οφείλουν η πολιτεία και οι πολίτες να τους διασώσουν. Η σημασία των νερόμυλων για την ανάπτυξη  περιοχών σίγουρα δεν είναι ίδια σε κάθε εποχή. Παλιότερα οι νερόμυλοι συνδέονταν άρρηκτα με την καθημερινή ζωή των οικισμών. Είναι βέβαιο ότι η ανάδειξη και προβολή των παραδοσιακών νερόμυλων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης των επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα αυτή τη σημαντική πτυχή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.