ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

2013-06-01 09:13

To παρακάτω ήταν το σχέδιο για την Κίνησή μας που διαβάστηκε από τη Λίτσα Παπαζώη στη συνέλευση που κάναμε το Σάββατο που μας πέρασε κατά την οποία συγκροτήθηκαν και οι πρώτες ομάδες δράσης με θέματα την ανεργία, το αγροτικό και την εκπαίδευση (να προλάβουμε τυχόν αλλαγές όπως κατάργηση γυμνασίου και υποβιβασμού του δημοτικού σχολείου που φημολογούνται):
Όλες και όλοι, εδώ και 3 χρόνια, ζούμε μια χωρίς προηγούμενο , κοινωνική καταστροφή, με τις πολιτικές των μνημονίων, πολιτικές λιτότητας που καθημερινά χειροτερεύουν τις ζωές μας.
Μισθοί και συντάξεις συνεχώς μειώνονται, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία μέρα με την μέρα αυξάνεται, χιλιάδες νέοι άνεργοι και ιδιαίτερα επιστήμονες οδηγούνται στον δρόμο της μετανάστευσης .
Φτώχεια- εξαθλίωση-πείνα !!!
Συσσίτια ακόμα και σε σχολεία , ασθενείς χωρίς περίθαλψη, άνθρωποι που τρέφονται από τα σκουπίδια, άστεγοι στους δρόμους, εικόνες κατοχής τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές πόλεις.
Περισσότερες από τρεις χιλιάδες αυτοκτονίες , δείχνουν το αδιέξοδο που οδηγούν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Οι Σκοποί της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πέρδικας Θεσπρωτίας είναι:

1) Η ενεργοποίηση των πολιτών για τα κοινά, την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, την εθνική και κοινωνική αυτοδιάθεση, το αστικό και φυσικό περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο.
2) Η οργάνωση και η συμμετοχή σε κάθε είδους αντίδραση – αντίσταση στην βάρβαρη και εξευτελιστική επίθεση του παγκόσμιου κεφαλαίου κατά της ζωής, της ελευθερίας, της εργασίας, της ατομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας των πολιτών και των λαών του κόσμου καθώς και το συντονισμό για τη δημιουργία ενός προοδευτικού αντικαπιταλιστικού, πατριωτικού, παλλαϊκού μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Πέρδικας και της χώρας.
Βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία της είναι:
1) Η αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική και κοινωνική μας φυσιογνωμία
2) Η ισότητα μεταξύ των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλετικών εθνικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών ή άλλων διαφορών.
3) Η προώθηση σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και του κοινωνικού συνόλου.
4) Η συλλογικότητα στην λήψη αποφάσεων με βάση την αρχή της άμεσης δημοκρατίας.
Για την επίτευξη του σκοπού της η Κίνηση δραστηριοποιείται προς ποικίλες κατευθύνσεις .
Ειδικότερα :
1) Συγκροτεί Ομάδες Πολιτών στην περιοχή Πέρδικας και γύρω απ΄αυτή με στόχο τη διαρκή, επικοινωνία των πολιτών για την προώθηση δράσεων και λύσεων στα προβλήματα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, ενισχύοντας πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, τις οποίες στηρίζει με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο και μέσο.
2) Συγκροτεί ομάδες εργασίας κατά τομέα ενδιαφέροντος και ειδικότητας, όπως ομάδα εργασίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού, περιβάλλοντος, έργων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, την οργάνωση συζητήσεων, εκδηλώσεων και διαλέξεων, που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη προώθηση και επίλυση των διαφόρων ζητημάτων του τόπου.
3) Επιδιώκει μέσω των οργάνων της ή των συνεργατών της τον συντονισμό των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών ομάδων πολιτών, και άλλων φορέων, προβάλλοντας τα αιτήματα τους με τρόπο συγκροτημένο και υπεύθυνο, και χρησιμοποιώντας κατάλληλα τα Μέσα Ενημέρωσης.
4) Διοργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια κλπ, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε οποιοδήποτε χώρο επιλέξει η Κίνηση ως κατάλληλο για τον σκοπό αυτό και συμμετέχουν μέλη της όπως και τρίτα πρόσωπα που προσκαλούνται τόσον από την Ελλάδα όσον και από το εξωτερικό με σκοπό την επιστημονική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων στο εξεταζόμενο αντικείμενο.
5) Εκδίδει έντυπα πάσης φύσεως τόσον με την μορφή της παραδοσιακής εγγράφου μορφής όσον και της ηλεκτρονικής, η παραγωγή ταινιών και η ίδρυση ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών μέσων, η δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο και διαμόρφωση δικτύου επικοινωνίας και διαλόγου σε θέματα που αφορούν στους σκοπούς.
Το μήνυμα που βγαίνει απ’ όλα τα παραπάνω είναι ένα κι είναι ηχηρό: Ο κόσμος της εργασίας, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι δεν πρέπει να φοβούνται την επίθεση του μνημονιακού μπλοκ. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, συντονίζουμε τις αντιστάσεις μας και απαντάμε με αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και αυτοπεποίθηση. Κόντρα στη λογική της απάθειας και της αδράνειας που ευνοεί τις δυνάμεις της συντήρησης επιλέγουμε τον δρόμο της ενεργής συμμετοχής της συλλογικής διεκδίκησης και της έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης .

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε και στον τόπο μας να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα χειρότερα που έρχονται.
Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.
Να βαδίσουμε μαζί το δρόμο της υπεράσπισης της αξιοπρέπειας μας.