Οι καταλήψεις «βλάπτουν σοβαρά την υγεία» …

2013-08-31 10:52

αν  μάλιστα σε αυτές συμμετέχουν και αλλοδαποί προκαλούν ανήκεστο βλάβη σε αυτή (την υγεία ντε, τι δεν καταλαβαίνεις;). 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αστυνομική επιχείρηση στα κτίρια του Παλιού Χατζηκώστα στην οδό Γ. Παπανδρέου τα οποία σφραγίστηκαν (?), ενώ ακολούθησαν και δέκα συλλήψεις αλλοδαπών, δυνάμεις των ΜΑΤ το πρωί της Τετάρτης (για να είναι ξεκούραστα τα παιδιά), προέβησαν στο προσφιλές σε αυτούς σπορ,  κάνοντας «ντου» σε τρία από  τα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη. Ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο επιχειρήσεων (?)  η επέμβαση και στο κτίριο που επί χρόνια στεγαζόταν η κατάληψη «Αντιβίωση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση , σε τρία δημόσια κτίρια στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου στα Ιωάννινα, που τελούσαν υπό κατάληψη και  ανήκουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

Κατά την επιχείρηση (sic) η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες (κουράστηκαν τα παληκάρια του Δένδια) συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί (έξι άνδρες και δύο γυναίκες), εκ των οποίων πέντε υπήκοοι Βουλγαρίας, δύο υπήκοοι Ρουμανίας και ένας υπήκοος Σομαλίας, οι οποίοι διέμεναν παράνομα (?) στο ένα από τα τρία κτίρια.

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης (πως ορίζεται άραγε αυτή;) διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και παράνομης εισόδου στη χώρα.

Μέσα στους υπό κατάληψη χώρους του ενός κτιρίου, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, διακόσια πανό (ποινικό αδίκημα στη χώρα του Σαμαρά), έντεκα κοντάρια  (εν δυνάμει φονικά όπλα)  σημαίες (παράνομες αν δεν είναι ελληνικές) , τρεις αντιασφυξιογόνες μάσκες  (για τα ληγμένα χημικά του Δένδια) ένα μαχαίρι, είδη ρουχισμού και έντυπο υλικό.

Στο τρίτο κτίριο, βρέθηκαν δύο ταμειακές μηχανές, που κατασχέθηκαν ως προϊόντα κλοπής.

Από την έρευνα της αστυνομίας έγινε εμφανές ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν κυρίως για συγκεντρώσεις, οι οποίες και απαγορεύονται δια ροπάλου από την "δημοκρατική"  κυβέρνηση Σαμαρά.  

Αυτό που εντυπωσίασε πραγματικά τους αστυνομικούς ήταν η άθλια κατάσταση που επικρατούσε και οι συνθήκες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα (μωρέ τι μας λέτε, εσείς οι πολιτισμένοι που έχετε και κρίση, που νομίζετε ότι ζείτε;)

Για την επιχείρηση είχε ενημερωθεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ όλες οι αστυνομικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού και σε συνεννόηση με τους Κρατικούς Φορείς (????) στους οποίους ανήκουν τα υπό κατάληψη κτίρια. Μήπως ετοιμάζονται να (ξε)πουλήσουν και αυτά;

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ τα τρία κτίρια παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο.

 

Το ήξεραν από την Τετάρτη

Για την επικείμενη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων πάντως οι καταληψίες της «Αντιβίωσης» φαίνεται ότι είχαν ενημερωθεί ή πληροφορηθεί τι επρόκειτο να συμβεί από το απόγευμα της Τετάρτης. Έτσι προχώρησαν σε κατάληψη του δημοτικού ραδιοφώνου ενώ βρέθηκαν κι έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου – που εκείνη την ώρα συνεδρίαζε- καλώντας τους πολίτες να αντισταθούν στις επεμβάσεις των αστυνομικών σε χώρους κατάληψης αλλά και σε επαγρύπνηση όλων στο κτίριο της «Αντιβίωσης» προκειμένου να αποφευχθεί η αστυνομική επιχείρηση.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν κατέστη δυνατό μιας και οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν πολλές (αλλοίμονο)

 

Ζήτημα η αξιοποίηση

Μετά και τη νέα αστυνομική επέμβαση και την απομάκρυνση των καταληψιών από τα κτίρια του παλιού Χατζηκώστα το ζήτημα πλέον είναι η αξιοποίησή τους (με ή χωρίς εισαγωγικά;)  Γιατί αν η επιχείρηση έγινε μόνο για να απομακρυνθούν μετανάστες και αντιεξουσιαστές από δημόσιους χώρους τότε μάλλον δεν αργήσει η ώρα να καταληφθούν ξανά. Μάλιστα!!!

Οι τοπικές αρχές έχουν κατά καιρούς καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου αλλά το υπουργείο Υγείας στο οποίο ανήκει πότε μέχρι σήμερα δεν έδειξε ανάλογο ενδιαφέρον. Αυτά μέχρι χθες,  γιατί τα πράγματα αλλάξουν άρδην με Μπουμπούκο υπουργό υγείας!!!

Την άνοιξη πρωτοβουλία για την εξεύρεση οριστικής λύσης προκειμένου να δοθεί τέλος στην πολύμηνη κατάληψη χώρων του παλαιού νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα ανέλαβε ο τότε Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, συγκαλώντας σύσκεψη στο γραφείο του, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, του διοικητή του νοσοκομείου Φώτη Βάββα, και του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων Ανδρέα Παπιγκιώτη. (Συνάντηση επιφανών ανδρών).

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ταύτιση απόψεων από όλους πως η απομάκρυνση των καταληψιών και η σφράγιση των κτιρίων όπως αποδείχθηκε ήταν αναποτελεσματικό μέτρο, καθώς λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα και θα πρέπει οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής να είναι συντονισμένες για να έχουν μόνιμο αποτέλεσμα. Αποφάσισαν έτσι, ο καθένας να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το προσεχές διάστημα με στόχο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των κτιρίων. Εντάξει το εμπεδώσαμε !!!!

 

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επέμβαση της αστυνομίας εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων χαρακτηρίζοντάς τη «αναίτια και φασίζουσα» και την εντάσσει στη συνολικότερη πολιτική άγριας καταστολής, περιστολής και απαξίωσης της Δημοκρατίας, δημιουργία εσωτερικού εχθρού και κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

«Η κυβέρνηση εκκένωσε την κατάληψη «Αντιβίωση» στην πόλη μας. Πρόκειται για κατάληψη πολλών ετών, ζωντανή, με άριστες σχέσεις με τη γειτονιά, η οποία συσπείρωνε σημαντικό κομμάτι των φοιτητών και της νεολαίας, σε μια προσπάθεια να ανοίξει τον δικό της δρόμο για το μέλλον. Τώρα είναι κενή. Συνελήφθησαν και 8 (οκτώ) μετανάστες, για τη σύλληψη των οποίων κρίθηκε αναγκαία η επιστράτευση σχεδόν μιας διμοιρίας για τον καθένα.

Η πολιτική αυτή αποτελεί πολύτιμο και αναγκαίο μοχλό των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες δεν μπορούν να περάσουν με κανονική λειτουργία της βουλής, δεν μπορούν να περάσουν χωρίς την επίταξη των εργαζομένων, δεν μπορούν να περάσουν χωρίς πλήρη έλεγχο όλων των εξουσιών και των ΜΜΕ, δεν μπορούν να περάσουν χωρίς την τρομοκρατία και την καταστολή της νεολαίας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Το δίλημμα πλέον είναι καθαρό: Μνημόνιο ή Δημοκρατία. Και καλείται ο καθένας να πάρει θέση.

Στην απαξίωση της Δημοκρατίας και την κοινωνική ισοπέδωση απαντάμε με αγώνα, στον φόβο απαντάμε με ελπίδα, στην καταστολή απαντάμε με αλληλεγγύη. Αυτή την αμέριστη αλληλεγγύη που επιδεικνύουμε συνεχώς μέσα από το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης στη χώρα και την πόλη μας, αυτή την αμέριστη αλληλεγγύη που επιδείξαμε σε κάθε πληττόμενη κοινωνική ομάδα, από τη Δωδώνη μέχρι την ΕΡΑ Ηπείρου, αυτή την αλληλεγγύη εκφράζουμε απερίφραστα και σήμερα», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία τονίζει ότι: η κατάληψη «Αντιβίωση» δεν ήταν και δεν είναι μια εστία ανομίας. Ήταν και είναι μια απόπειρα να ζωντανέψει ένας χώρος που ήταν αχούρι μέχρι το 2008 και μεταμορφώθηκε σε ένα μη-εμπορευματικός χώρος κατοικίας, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής παρέμβασης με αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Και για αυτό έπρεπε να κτυπηθεί από την υπερσυντηρητική φασίζουσα ηγεσία του Δένδια, παλαιού μέλους της ακροδεξιάς ΕΝΕΚ, συμμάχου και αντιπάλου της Χ.Α.

Η υπεράσπιση των χώρων κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης, η υπεράσπιση των δυνάμεων που αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων είναι καθήκον του λαϊκού και εργατικού κινήματος και της αριστεράς. Για να μην ξαναβγεί αληθινό το ποίημα που λέει: «Όταν οι Ναζί έπαιρναν τους κομμουνιστές σιώπησα, δεν ήμουν δα κομμουνιστής. Όταν φυλάκιζαν τους σοσιαλδημοκράτες σιώπησα, δεν ήμουν δα σοσιαλδημοκράτης. Όταν έπαιρναν τους συνδικαλιστές σιώπησα, δεν ήμουν δα συνδικαλιστής. Όταν έπαιρναν εμένα, δεν είχε μείνει κανείς να διαμαρτυρηθεί».