Τόποι περισυλλογής και λατρείας

2013-05-13 09:38

 Το θρησκευτικό συναίσθημα των Θεσπρωτών υπήρξε ιδιαίτερα ανεπτυγμένο από την πρώιμη χριστιανική αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Οι ναοί, τα μοναστήρια, τα λιτά εξωκλήσια, καθώς και τα απομονωμένα ασκητήρια αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιερούς χώρους παραμένουν ακόμη και σήμερα ενεργοί τόποι λατρείας, κατάνυξης, περισυλλογής και προσκυνήσεως του Θεού.

 

    Μονή Ραγίου                                            Άγιος Γέωργιος Καμιτσιανης

  

   

Άγιος Γεώργιος Καμίτσιανης

Tο έτος ίδρυσης της Μονής είναι άγνωστο.Υπήρξε πλούσια Μονή, με μεγάλη περιουσία και σπουδαία βιβλιοθήκη η οποία ανακαινίστηκε τελευταία τον 18ο αιώνα. Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό και λειτουργεί ως ενοριακός ναός. Απέχει 32χλμ. απο τους Φιλιάτες.

 

Μονή Γηρομερίου

Iδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα απο τον Οσιο Νείλο και ήταν απο τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα στην Ήπειρο. Λειτούργησε σαν Κρυφό Σχολειό και Ιερατική Σχολή.  Η μονή δέχεται προσκυνητές καθημερινά απο την ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου. Απέχει 8 χλμ. απο τους Φιλιάτες και 23 χλμ. απο την Ηγουμενίτσα.

 

Μονή Ραγίου

Ιδρύθηκε πιθανώς τον 12ο με 13ο αιώνα. Λόγω της θέσης της λεηλατήθηκε πολλές φορές. Ανακαινίσθηκε το 1865. Απο το 1989 εγκαταστάθηκε μικρή μοναστική αδελφότητα και έτσι η μονή είναι  επισκέψιμη καθ΄όλη όλη τη διάρκεια της ημέρας. Βρίκσκεται σε απόσταση 10χλμ. από την Ηγουμενίτσα στο δρόμο προς Σαγιάδα.

 

Ι.Μ Παραμυθιάς

Από τη Μονή της Παναγίας Παραμυθιάς, πήρε πιθανώς το όνομά της η πόλη της Παραμυθιάς. Κτίστηκε στο 2ο μισό του 13ου  αιώνα νοτιοδυτικά της πόλεως και το Καθολικό της ανήκει στον τύπο του δίστηλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με νάρθηκα.

 

Ι.Μ Αγίου Αθανασίου Πέρδικας

Βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, κοντά στο χωριό Πέρδικα. Κτίσμα πιθανώς του 19ου αιώνα. Επισκέψιμο όλο το χρόνο. Εορτάζει στις 2 Μαΐου.

 

Ι.Μ Αγίου Μηνά Κοκκινολιθαρίου

Βρίσκεται στο χωριό Κοκκινολιθάρι του Δήμου Φιλιατών, στον δρόμο που ενώνει τους Φιλιάτες με τα Ιωάννινα, μέσω Κεραμίτσας και Βροσύνας και αποτελεί ένα από τα πλέον γραφικά αξιοθέατα και από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά προσκυνήματα του Θεσπρωτικού χώρου. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται με ένα μεγάλο πλήθος θρύλων και παραδόσεων.

 

Ι.Μ Παγανιών

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλλιθέα Παραμυθιάς, σε πανοραμική τοποθεσία. Κτίστηκε το 1652 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιδρυτής αναφέρεται ο ιερομόναχος Ιωακείμ. Υπήρξε πλούσια Μονή με σημαντική δράση και προσφορά,

 

Ι.Μ Μίχλας

Βρίσκεται σε δασωμένο μέρος, δύο χλμ. από την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων, κοντά στο χωριό Πολύδροσο με το έτος ίδρυσης της να παραμένει άγνωστο. Ανακαινίστηκε από τον Ηγούμενο Λεόντιο το 1845. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου

 

Ασκηταριό Αγίου Αρσενίου του Ερημίτη

Σε μια μικρή σπηλιά, που βρίσκεται στην Ν.Α απότομη πλαγιά του μικρού βουνού Ερημίτης (518 μ.) και σε μικρή απόσταση Ν.Α του χωριού Μόρφη (παλιό Μορφάτι) της επαρχίας Μαργαριτίου του Ν. Θεσπρωτίας, είναι χτισμένο ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Αρσένιο. Το ασκηταριό, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στη δεξιά άκρη του χτιστού τέμπλου της, ιστορήθηκε από τους Χιονιαδίτες αγιογράφους Αναστάσιο και Παντούλη, το 1872.

 

Ασκηταριό Οσίου Νείλου

Βρίσκεται επάνω από τον δρόμο που οδηγεί από Φιλιάτες προς Τσαμαντά. Στην εξωτερική πλευρά του τοίχου που βρίσκεται στην είσοδο της σπηλιάς, σώζεται τοιχογραφία Αρχάγγελου και άλλες στο εσωτερικό της, του 14ου αιώνα. Μπορεί κανείς να προσκυνήσει στον σπηλαιώδη ναό στη βάση του βράχου.

 

Ασκηταριό Αγίου Αρσενίου

Στα βουνά της Παραμυθιάς σε μια απόκρημνη τοποθεσία πάνω από το χωριό Βέλλιανη βρίσκεται το Ασκητήριο του Αγίου Αρσενίου που τιμάται ιδιαίτερα από τους περίοικους στις 8 Μαΐου.