Η κρίση και η ανεργία "γεμίζουν" τα ΚΕΘΕΑ

2013-06-24 14:30

Ιδιαίτερα σημαντική , απ’ την ίδρυσή του το 2007,  είναι η κοινωνική προσφορά του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Ήπειρος, η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στις μέρες μας, καθώς η κρίση και η

ανεργία «γεννούν», ανάμεσα στα άλλα και περισσότερους χρήστες παράνομων ουσιών.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ έχει απλωθεί την τελευταία διετία σ’ όλη την Ήπειρο, με τα παραρτήματα που άνοιξαν σε Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκαινιαστεί ένας ακόμη Συμβουλευτικός Σταθμός του στην Άρτα....
Απ’ αυτές τις δομές εξυπηρετούνται και χρήστες που έρχονται στην περιοχή μας από άλλες περιφέρειες, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Κέρκυρα και η Δυτική Μακεδονία, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε πέρυσι, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Παρόλα αυτά, το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σήμερα μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις. Κυριότερη όλων η μελετούμενη απ’ το Υπουργείο Υγείας συγχώνευσή του με τον ΟΚΑΝΑ, σενάριο το οποίο ο Προϊστάμενος του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου Γιάννης Παπαχρήστου χαρακτήρισε χθες σε συνέντευξη τύπου ως παρανοϊκό!
Απολογισμός έργου
Αναλυτικό απολογισμό με στοιχεία που αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά των ατόμων που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου παρουσίασε χθες το μέλος του Κέντρου Κώστας Μάντζιος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που θα εορταστεί στις 26 Ιουνίου.
Περισσότερους, λοιπόν, από 150 χρήστες δέχθηκε πέρυσι τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ σ’ όλη την Ήπειρο. Η μέση ηλικία τους εντοπίζεται στα 29,5 χρόνια, όπως ανέφερε ο κ. Μάντζιος, σε ποσοστό 95% είναι Έλληνες και στους πέντε χρήστες οι τέσσερις είναι άνδρες και η μία γυναίκα!
Η αναλογία χρηστών από τον αστικό και αγροτικό χώρο παραμένει σταθερή στο τέσσερα προς ένα. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η τοξικοεξάρτηση δεν απαντάται μόνο στο κέντρο των πόλεων, όπως πιστεύεται από πολύ κόσμο.

Πρώτα ηρωίνη!
Κύρια ουσία κατάχρησης για τους περισσότερους χρήστες (57,6%) που προσέρχονται στο ΚΕΘΕΑ, παραμένει η ηρωίνη, όπως ανέφερε ο κ. Μάντζιος, ενώ ένας στους τρεις ζητά θεραπεία έχοντας ως κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη (χασίς).
Η χρήση παράνομων ουσιών ξεκινά συνήθως λίγο πριν απ’ τα 17 χρόνια για τα εξαρτημένα άτομα, τα οποία απευθύνονται στις δομές του ΚΕΘΕΑ κατά κανόνα αφού διαγράψουν μια πορεία οκτώ χρόνων στη χρήση. Στο μεταξύ, παραπάνω απ’ τους μισούς θα έχουν κάνει ενδοφλέβια χρήση λίγο μετά τα 21 τους χρόνια και το 40% απ’ αυτούς θα έχουν ένα τουλάχιστον περιστατικό υπερβολικής δόσης που θα βάλει τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο!


Η ανεργία βλάπτει!
Τέλος, όσον αφορά την εργασιακή κατάσταση των χρηστών, η έρευνα του ΚΕΘΕΑ αποδεικνύει ότι το ποσοστό των ανέργων ή περιστασιακά απασχολουμένων σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης αυξάνει, φτάνοντας το 68,5% του συνόλου, αυξημένο κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.


Όχι στη συγχώνευση
Το σενάριο συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ που εξετάζεται από την Κυβέρνηση είναι παρανοϊκό και θα βάλει, αν υλοποιηθεί, σε περιπέτειες όχι μόνο τους εργαζομένους των δύο οργανισμών αλλά και τους χρήστες μαζί με τις οικογένειές τους, ανέφερε χθες με έμφαση ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου.
«Θέλουμε αυτονομία…»
Όπως είπε, οι δύο αυτοί φορείς είναι διαφορετικοί, έχουν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις και άλλο τρόπο αντιμετώπισης του χρήστη, άρα δεν θα ωφελήσει σε τίποτε το να συγχωνευθούν. «Εμείς ζητάμε να παραμείνουμε αυτόνομοι. Εξάλλου, το ΚΕΘΕΑ είναι απ’ τους πιο υγιείς φορείς και παρά την κρίση αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων είναι ένας οργανισμός που ξεκίνησε από τη βάση της κοινωνίας, γι’ αυτό και 30 χρόνια τώρα στέκεται όρθιος».
Ο κ. Παπαχρήστου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει το ΚΕΘΕΑ την τρέχουσα εβδομάδα, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σ’ αυτές.