Η Δήμαρχος Σουλίου μιλάει στο perdikanews για το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου

2013-09-20 13:53

Το perdikanews εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη με την κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση με θέμα το πρόγραμμα ανακύκλωσης το οποίο εγκαινιάζει ο Δήμος Σουλίου μέσα στον Σεπτέμβριο.

*Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μπραΐμη για την άψογη συνεργασία που είχαμε μαζί της, καθώς και για τον χρόνο που μας αφιέρωσε.

Ερώτηση perdikanews: Στο χωριό Βασιλικό όπου και θα γίνεται η μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων υλικών τι είδους εγκαταστάσεις υπάρχουν;

Απάντηση κας Μπραΐμη -Δημάρχου Σουλίου: Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από το Δήμο Ηγουμενίτσας, στο Βασιλικό υπάρχει έτοιμη ράμπα και container όπου τοποθετούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά που μεταφέρουν τα ειδικά απορριμματοφόρα. Όταν το container γεμίσει μεταφέρεται από την εταιρεία Spider για επεξεργασία.

Ερώτηση perdikanews:Η συμφωνία με την εταιρεία Spider να υποθέσω ότι έγινε μέσω τρίτων. Αυτό το λέω γιατί ο υπεύθυνος της εταιρείας με τον οποίο επικοινωνήσαμε δήλωσε παντελή άγνοια για την ύπαρξη συμφωνίας-συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του Δήμου Σουλίου.

Απάντηση κας Μπραΐμη -Δημάρχου Σουλίου: Ο Δήμος Σουλίου δεν έχει άμεσα καμία σχέση με την εταιρεία Spider. Η συμφωνία και συνεργασία της εταιρείας προφανώς έγινε με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Η συμβατική υποχρέωση του Δήμου Σουλίου με την Ε.Ε.Α.Α.– Α.Ε., είναι η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στο Βασιλικό. Επειδή δεν διαθέτουμε δικό μας κατάλληλο απορριμματοφόρο, προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ηγουμενίτσας και σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση παραχώρηση του απορριμματοφόρου συγκεκριμένες μέρες, ώστε να γίνεται η αποκομιδή.

Ερώτηση perdikanews: Έχετε προβεί σε κάποια καμπάνια ενημέρωσης (εκτός της γνωστής στο site του Δήμου) των δημοτών, σχετικά με το εγχείρημα της ανακύκλωσης;

Απάντηση κας -Μπραΐμη Δημάρχου Σουλίου: Το τελευταίο διάστημα έχουμε δημοσιοποιήσει και δημοσιεύσει στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (εφημερίδες και site Ηπείρου και όχι μόνο ) σειρά ανακοινώσεων και παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής σχετικά με την ανακύκλωση στο Δήμο Σουλίου. Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στην οποία συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο επισκέφτηκε όλες τις κατοικίες, καταστήματα και υπηρεσίες στην πόλη της Παραμυθιάς και στις Τοπικές Κοινότητες, παρέχοντας στους πολίτες πληροφορίες σχετικά με το αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων που θα εφαρμοστεί. Επίσης διέμεινε δωρεάν υλικό και ειδικούς σάκους στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, μέταλλο ) και στη συνέχεια να αδειάζουν το ανακυκλώσιμο περιεχόμενο μόνο στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Παράλληλα, με τους ατομικούς λογαριασμούς ύδρευσης που αποστέλλουμε ταχυδρομικά στους πολίτες, μεταξύ άλλων τους ενημερώνουμε με ένθετο κείμενο και για το πρόγραμμα ανακύκλωσης στερεών συσκευασιών και υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί κ.α.) που υλοποιούμε στο δήμο μας.

Επίσης, εκτός από αρκετές ανοιχτές συζητήσεις σε δημόσιους χώρους, με τη συμμετοχή πολιτών, προγραμματίζουμε ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία του Δήμου, όπου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, μέσω δραστηριοτήτων, θα μιλήσουμε στα παιδιά για τα οφέλη και τη διαδικασία ανακύκλωσης (διαχωρισμός υλικών, μεταφορά, αξιοποίηση κ.λπ.).

Ερώτηση perdikanews:Οι κάδοι τους οποίους προμηθευτήκατε από την Ε.Ε.Α.Α είχαν κάποιο κόστος; και αν ναι,  αυτό θα μετακυληθεί στα δημοτικά τέλη;

Απάντηση κας Μπραΐμη - Δημάρχου Σουλίου: Οι ειδικοί μπλε κάδοι ανακύκλωσης (συνολικά 125), μας παραχωρήθηκαν από την παραπάνω εταιρεία εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Ασφαλώς καμία περαιτέρω επιβάρυνση δεν θα επωμιστούν οι πολίτες

 

Ερώτηση perdikanews : Έχετε ενημερωθεί για το πιθανό κόστος «επιστροφής» των μη ανακυκλώσιμων υλικών-το οποίο θα βαρύνει τον Δήμο εξ΄ όσων γνωρίζω- στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου;

Απάντηση κας Μπραΐμη - Δημάρχου Σουλίου: Το πιθανό κόστος «επιστροφής» των μη ανακυκλώσιμων υλικών αφορά την ΕΕΑΑ και τη Spider. Το κόστος εναπόθεσης αφορά το Δήμο. Επιδιωκόμενος στόχος μας είναι η μείωση του όγκου των απορριπτόμενων σκουπιδιών κατά 60 %. Άλλωστε στα χωριά του Δήμου Σουλίου, οι κάτοικοι με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο μειώνουν τα παραγόμενα οργανικά απορρίμματα, αφού πολλά από αυτά χρησιμοποιούν για την τροφή ζώων και πουλερικών.

Η ανακύκλωση, που ουσιαστικά αποτελεί σύγχρονη μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων, εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε όλα τα προηγμένα κράτη και κοινωνίες. Αποτελεί αναγκαία και επιβεβλημένη δράση, με προφανή τα περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά, ποιοτικά και ποσοτικά οφέλη. Η ανακύκλωση, δείγμα κουλτούρας και πολιτισμού, οφείλει να αποτελέσει για όλους μας στάση ζωής.

Αντιλαμβανόμαστε πως το νέο εγχείρημα που ξεκινάμε στο Δήμο μας δεν είναι εύκολο. Πέρα από την θέλησή μας και την πρόθεση να πετύχουμε, το μεγαλύτερο ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας. Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους.

Λάθη, παραλείψεις και προβλήματα που ενδεχομένως θα εντοπίζουμε, θα επιδιώκουμε να διορθώνουμεκαι επιλύουμε.

Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε κάθε πρόταση, απ΄ όπου και αν προέρχεται και μπορεί να υλοποιηθεί και να συμβάλλει στην μεγαλύτερη αξιοποίηση των απορριμμάτων, καθώς και στην καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο μας.

Κύριε Σουλτάνη,

Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την καλοσύνη σας να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ελπίζω οι απαντήσεις μου να κάλυψαν τα εύστοχα και επίκαιρα ερωτήματά σας. Ευελπιστώ πως η παρούσα γόνιμη και εποικοδομητική μας επικοινωνία θα συνεχιστεί, αφού μπορεί να αποβεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ειδικότερα να βοηθήσει περαιτέρω στην ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, που ως σύγχρονη και καταναλωτική κοινωνία παράγουμε, τα οποία οφείλουμε να μειώσουμε και να εκμεταλλευτούμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

 

Η Δήμαρχος Σουλίου

Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση