Η ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΥΕΝΕΔ ΞΑΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ

2013-07-11 18:20

Η έναρξη εκπομπών που πειρατικού τηλεοπτικού σταθμού ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση) έγινε το βράδυ

της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2012 με την ταινία του Ροβήρου Μανθούλη “Η κυρία Δήμαρχος”. Ο σκηνοθέτης αντέδρασε με μια πολύ δηκτική ανακοίνωση:

Ο Καψής, στα νιάτα του, μου ζητούσε ταινίες μου για ν’ ανοίξει  σινε-κλαμπ. Αποφάσισε να το ξεκινήσει επιτέλους με την Κυρία Δήμαρχο.  Στην ΕΔΤ, που ψευδίζει την ΕΡΤ. Βλέπεται, θα λέει ο υπουδγός, ιστοδική στγμή. Αδχίζουμε με ταινία του Μανθούλη που μας βδίζει.  Η ταινία μου θα γίνει λοιπόν Κυδία Δήμαδχος. Δεν μποδώ δυστυχώς να την εμποδίσω ή να την απαγοδεύσω. Μποδώ μόνο να ζητήσω δικαστικώς είκοσι χιλιάδες Ευδώ αποζημίωση για την δυσφήμηση που μου κάνει, με το να μεταδίδει την ταινία μου σε κατάπτυστο κανάλι. Γιατί όλοι οι Έλληνες, μόλις βγει στο κουτί  η ταινία, θα φτύνουν την οθόνη τους. Ελπίζω, αμέσως μετά την Κυδία Δήμαδχο, να γίνει και η Κηδεία της Ιεδοδούλου. Δηλαδή της ΕΔΤ.

Ροβήρος Μανθούλης    

 

 

                    Απαύγασμα καλαισθησίας το λογότυπο της νέας ΥΕΝΕΔ

 

.....και συνεχίζει ο κύριος Μανθούλης

Θα μείνει στην Ιστορία -και όχι μόνο στην ιστορία της Ραδιοτηλεόρασης- αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην ΕΡΤ. Γιατί πρόκειται για γεγονός πολιτικό, με την έννοια της διόρθωσης των κακώς κειμένων μιας αμαρτωλής κυβέρνησης από έναν φορέα, θεσμό μεγάλου μεγέθους (ένα γιγαντιαίο υπουργείο Πολιτισμού, θα μπορούσαμε να πούμε) που ανήκει στην πολιτεία και όχι στην εξουσία. Οι πολίτες, οι αποτελούντες το προσωπικό της ΕΡΤ στην περίπτωσή μας, για να μην παραμείνουν “ιδιώτες” (idiots, στα αγγλικά, όπως εξελίχθηκε ο όρος) έχουν την ευθύνη και το καθήκον να μετέχουν ενεργά στα κοινά. Δηλαδή να υπηρετούν, όχι τους  νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς, αλλά τη Δημοκρατία και την δημοκρατική  Πολιτεία. Η οποία Πολιτεία ανήκει στους πολίτες της και όχι στην αμαρτωλή, παράνομη και προσωρινή της εξουσία.

Αμαρτωλή, γιατί ο επικεφαλής της κυβέρνησης και ο υπεύθυνος για  τα media υπουργός του συνωμότησαν και εξέδωσαν μια ληστρική “πράξη νομοθετικού περιεχομένου” που καταργεί την Εθνική Ραδιοτηλεόραση με σκοπό την τροφοδοσία των εμπορικών καναλιών με τις διαφημίσεις της ΕΡΤ (που ήδη την εγκατέλειψαν).

Αμαρτωλοί, ο Πρωθυπουργός και ο Πραιτοριανός του, γιατί προέβησαν πραξικοπηματικά στην καταστροφή ενός δημόσιου πλούτου χωρίς καμιά πολιτική κάλυψη, έστω και συγκάλυψη, από το Υπουργικό Συμβούλιο και πολύ περισσότερο από τη Βουλή. (Σημειώνω ότι στη Βουλή είχε ψηφιστεί ο Νόμος με τον οποίο ιδρύθηκε η ΕΡΤ).

Αμαρτωλοί γιατί  παραπλάνησαν την Τρόικα αφήνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για εξοικονόμηση μεγάλου ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ είναι πασίγνωστο ότι η κατάργηση της ΕΡΤ (και συνεπώς της ειδικής εισφοράς) δεν έχει καμιά απολύτως επίδραση στον Προϋπολογισμό. Η Εισφορά δεν ήταν κρατική! Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ρετσινιά που θα μείνει ειδικά στον σημερινό Υπουργό Οικονομικών. Αμαρτωλοί και γιατί  το κόμμα τους επί χρόνια λυμαίνονταν την ΕΡΤ τόσο για πελατειακούς διορισμούς όσο και για την εκμετάλλευση του επικοινωνιακού  μεγέθους της για διάδοση των παραταξιακών προσανατολισμών τους. 

Παράνομη εξουσία, γιατί κατ’ αρχήν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προβλέπει το Άρθρο 44 του Συντάγματος σε ειρηνικές (εννοείται μη εμπόλεμες) περιόδους και κατά συνέπεια σε μη κατεπείγουσες περιπτώσεις. Εξάλλου, κατά το ίδιο Άρθρο, οι Πράξεις αυτές “πρέπει να υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Υπουργικό Συμβούλιο”. Ο κ. Σαμαράς του την υπέβαλλε χωρίς να σημειώσει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε ιδέα!  Παράνομη, ακόμα, γιατί επιμελώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την πρόσφατη Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καταργεί και κλείνει την ΕΡΤ.

Τέλος, Προσωρινή, γιατί ο ελληνικός λαός, αριστερός και δεξιός, έχει προσβληθεί ανεπανόρθωτα από αυτούς που, εκλεγμένοι, δεν σεβάστηκαν την αποστολή τους να συμβάλουν στη χρηστή διοίκηση της πολιτείας. Η Εκκλησία του Δήμου,  η Βουλή στην περίπτωσή μας, θα πρέπει να τους καταδικάσει σε δεκαετή, τουλάχιστο, εξορία εκτός των συνόρων. Αλλά πριν, σύσσωμη η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για το μεγάλο έγκλημα που διέπραξαν ρίχνοντας ξαφνικά στο μαύρο σκότος τα Εθνικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια, πράξη ισοδύναμη της εσχάτης προδοσίας.(Ως γνωστόν, στην νομική επιστήμη, “προδοσία είναι το ατομικό έγκλημα  της μη αφοσίωσης στο έθνος  ή στην πολιτεία”). Το έγκλημα είναι ηθικό, πολιτικό και ποινικό. Δεν είναι μόνο το ηθικό κόστος που είναι ανυπολόγιστο (γιατί στέρησε τον ελληνικό λαό από το υγιέστερο και παιδευτικότερο μέσο μαζικής επικοινωνίας που είχε) αλλά και το οικονομικό. Οι απώλειες από τις διαφημίσεις, από την εισφορά για την ΕΡΤ, από τις αποζημιώσεις  και από τις καταδίκες για αθέτηση υποχρεώσεων θα είναι δεκαπλάσιες από το ποσό που, θεωρητικά, επρόκειτο περισωθεί κλείνοντας την ΕΡΤ. (Θεωρητικά, γιατί η ΕΡΤ δεν ζει από τον κρατικό Προϋπολογισμό).

Στην Ιστορία θα μείνουν και οι γελοίες κατηγορίες που απεύθυνε στην ΕΡΤ ο κ. Σαμαράς. Η ΕΡΤ μπορεί να είχε το σύνδρομο της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες πολύ χειρότερες. Και ίσως η ΕΡΤ ήταν η καλύτερη. Και σίγουρα η πιο πατριωτική. Πράγμα που αποδεικνύεται σήμερα από την άριστη οργάνωση των μέσω διαδικτύου εκπομπών της,  από την ποιότητά τους και από την ποιότητα των ατόμων που τις καθοδηγούν και τις εκτελούν, είτε εμφανίζονται είτε όχι. Και φυσικά, από την ποιότητα του λόγου που ακούγεται σήμερα στις εκπομπές της ΕΡΤ, που ίσως είναι καλύτερος (και σίγουρα  πιο ελεύθερος, Κύριε Σαμαρά) από το τον λόγο του παρελθόντος.         

Αν ο κ. Σαμαράς αποκαλούσε αμαρτωλούς τους διευθυντές που διόριζε η Δεξιά στην ΕΡΤ, θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί του.  Αλλά ο κ. Σαμαράς είναι ακόμα θρασύτερος . Αποκαλεί αμαρτωλό το προσωπικό της ΕΡΤ! Προσωπικό δεν είναι οι διάφοροι σύμβουλοι και εγκάθετοι που διόριζε ο κ. Σαμαράς και οι πολιτική παρέα του. Είναι αυτοί που εξασφαλίζουν το καθημερινό 20ωρο πρόγραμμα των δεκάδων τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών καναλιών και περιφερειακών σταθμών. Οι υπεύθυνοι του Προγράμματος και του Προγραμματισμού δεν χρειάζεται να είναι πολλοί. Θα μπορούσε να είναι και ένας. Η εκτέλεσή όμως του προγράμματος απαιτεί χιλιάδες προσωπικό. (Δεκάδες χιλιάδες στα ξένα κανάλια). Προσωπικό τεχνικό, διοικητικό, οικονομικό, διαχειριστικό, καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό, προσωπικό συντήρησης του τεχνικού εξοπλισμού, και λοιπά και λοιπά. Είναι κατάλληλο σήμερα αυτό το προσωπικό; Προφανώς. Αφού χωρίς πρόβλημα έβγαινε το πρόγραμμα (και βγαίνει ακόμα!) είναι προφανώς κατάλληλο. (Ο κ. Σαμαράς έχει αντίθετη γνώμη και μάλιστα το θεωρεί “αμαρτωλό”. Αρματολό θα ήθελε να πει. Σαρδάμ έκανε ο άνθρωπος…).

Βέβαια, το να προσλαμβάνεις ένα εκπαιδευμένο προσωπικό είναι πρωταρχικό στην επιτυχία μιας οπτικοακουστικής επιχείρησης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι πολύ πιθανό να έχουν γίνει χαριστικές προσλήψεις στην ΕΡΤ. Και στη δική μου εποχή, τις έβλεπα χωρίς να μπορώ να επέμβω. Εγώ πάντοτε αρνήθηκα να κάνω προσλήψεις, ήθελα να χρησιμοποιήσω το υπάρχον προσωπικό, το οποίο πάντα αποδείχτηκε από ικανό ως ικανότατο. (Αν εξαιρέσουμε την παντελή έλλειψη δακτυλογράφων!). Προσέλαβα βέβαια τους στενούς συνεργάτες μου. Οι οποίοι παραιτήθηκαν, όλοι, μαζί μου. Ένα μόνο άτομο προσέλαβα χωρίς να το γνωρίζω και χωρίς να με γνωρίζει. Από καθαρή διαίσθηση! Μπήκε σαν έσχατος βοηθός, αρχή κάνοντας από το καθάρισμα του πλατό. Πολύ σύντομα εξελίχτηκε σ’ έναν από τους καλύτερους τηλεσκηνοθέτες της ΕΡΤ. Το αναφέρω σαν απόδειξη ότι μπορεί κάποιος να προσληφθεί συγκυριακά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εκπαιδευτεί μέσα στην ΕΡΤ, για κάποια βοηθητική εργασία. Μάλιστα θα μπορούσα να πω, ότι η ΕΡΤ δεν προσλαμβάνει αρκετούς σκηνοθέτες. Έστω με σύμβαση έργου. Θεωρεί, όπως όλα τα κανάλια, ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να αυτό-σκηνοθετηθούν. Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 50.000 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος τον χρόνο (από τα μεγάλα κανάλια της χώρας). Θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται τουλάχιστο 2.000 σκηνοθέτες. (Και, στα ραδιόφωνα, 3 με 4 χιλιάδες ραδιοσκηνοθέτες!).  

Τέλος, κυκλοφορεί ευρύτατα από την αμαρτωλή κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, από τους αμαρτωλούς υπουργούς που έκλεισαν την ΕΡΤ (δακτυλοδεικτώ για την ιστορία, τον κ. Κεδίκογλου και τον κ. Στουρνάρα) από τους αμαρτωλούς συντάκτες αμαρτωλών εντύπων και από κάθε άσχετο, μεγαλόσχημο, μεγαλορρήμονα  και αμαρτωλό συνήγορο του εγκλήματος κατά του ελληνικού λαού, ότι η ΕΡΤ… δεν έχει τηλεθέαση και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί. Θα μπορούσε να έχει περισσότερη τηλεθέαση (χωρίς να πέσει η ποιότητά της, να εξηγούμεθα) αν ο κ. Σαμαράς ανέθετε τη διεύθυνση του οργανισμού σε κάποιον μη Νεοδημοκράτη. Διότι, αντίθετα μα τα όσα διατείνεται, οι αριστεροί κρατιούνται σε απόσταση. Αν εμφανίζονται συχνά στα κανάλια (και δυσανασχετεί ο κ. Σαμαράς, μαζί με όλους τους δικούς μας “Αδελφούς Μουσουλμάνους”) αυτό συμβαίνει μόνο όταν πρόκειται για καλλιτέχνες. Και οι καλλιτέχνες, στη συντριπτική πλειοψηφίας τους, είναι αριστεροί, ναι κύριε Σαμαρά, είναι τι να κάνουμε; Ή τουλάχιστο δεν είναι δεξιοί. (Ίσως γιατί είναι ουμανιστές). Σημειώνω για την Ιστορία, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (μετά την Παρισινή αυτοεξορία του, να εξηγούμεθα) μου έλεγε πως ήταν περήφανος που είχε αριστερούς συνεργάτες.  

Η τηλεθέαση, κύριε Σαμαρά -επιτρέψτε μας ένα μαθηματάκι στα τηλεοπτικά- πρώτον δεν μετριέται με αριθμούς αλλά με ποσοστά. Γιατί η κάθε χώρα έχει άλλο πληθυσμό, ενώ χρειάζονται όλες την ίδια ακριβώς ποιοτική τηλεόραση. (Η οποία, συνεπώς, θα έχει παντού το ίδιο κόστος, κύριε Σαμαρά). Δεύτερον, η τηλεθέαση και η ακροαματικότητα δεν αποτελούν χαρακτηριστικό υγείας ενός καναλιού. Συχνά, η χαμηλή τηλεθέαση είναι ένδειξη ποιότητας. Το καλύτερο ίσως τηλεοπτικό κανάλι του κόσμου, η γαλλο-γερμανική ΑΡΤΕ (που δεν έχει διαφημίσεις και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι  λίαν δημοφιλής) έχει συχνά τηλεθέαση μόνο 2 % στη Γαλλία. Κανείς δεν διανοήθηκε να την κλείσει. Προσθέτω ότι, δυστυχώς για σας, η ΕΡΤ είχε και καλή τηλεθέαση!

Το σχέδιό σας είναι γνωστό. Το βλέπω που ξεμυτάει κάτω από την “ουλαμική” κελεμπία σας. Θα πάτε προς υπογραφήν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ακόμα “πράξη νομοθετικού περιεχομένου” με την οποία θα ιδρύσετε μια υπηρεσία ραδιοτηλεοπτική, με ένα μόνο τηλεοπτικό κανάλι και ένα μόνο ραδιοφωνικό, απολύοντας το μισό προσωπικό της ΕΡΤ και μειώνοντας την μηνιαία εισφορά για να αυξήσετε ανάλογα το γνωστό χαράτσι. Θα μειώσετε κατά 90% όλες τις εξωτερικές παραγωγές. Τα ντοκιμαντέρ και οι συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες θα καταργηθούν κατά 90 %. 4 με 5 χιλιάδες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, οπερατέρ, μοντέρ, παραγωγοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι και λοιποί εξωτερικοί συνεργάτες θα περάσουν αυτόματα στην ανεργία. (Έχουν ήδη περάσει!). Και, φυσικά, θα χάσετε τα δικαιώματα προβολής από παραγωγούς και σκηνοθέτες, γιατί -για να κάνετε κι’ άλλες οικονομίες- θα σταματήσετε να πληρώνετε τα πνευματικά δικαιώματα στους δικαιούχους. Υπολογίζω, κύριε Σαμαρά, ότι το Υπουργείο Οικονομικών ή έστω η νέα κρατική ραδιοτηλεόραση θα δέχεται πάνω από 500 αγωγές το μήνα για αθέτηση οικονομικών υποχρεώσεων.  

Ελπίζω, αυτή τη φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αρνηθεί να υπογράψει την Πράξη σας.

Έτσι κι΄ αλλιώς, ο κόσμος που περικυκλώνει το Ραδιομέγαρο και οι Αρματολοί της ΕΡΤ δεν θα σας αφήσουν να το εφαρμόσετε το σχέδιό σας. Τι θα κάνετε; Θα στείλετε τα τανκς; Θα το κάνετε Πολυτεχνείο; (Αλήθεια, τι κάνατε τότε που σπουδάζατε στο Κολέγιο, στην Αμερική, με συμφοιτή τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν μάθατε για το Πολυτεχνείο; Πώς αντιδράσατε; Για να μας δείξετε το δρόμο…)

Δεν είναι αντιπολιτευτικές οι σκέψεις αυτές, κύριε Σαμαρά. Σίγουρα, η θανατική εκτέλεση της ΕΡΤ με μια μονοκονδυλιά δίνει τροφή στην Αντιπολίτευση. Αλλά το τηλεοπτικό κοινό αισθάνεται ακομμάτιστο μπροστά στην ακομμάτιστη ραδιοτηλεόραση την οποία η Πολιτεία ανέλαβε να του εξασφαλίζει καθημερινά. Το ιστορικό σκάνδαλο, που θα καταδικαστεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το μνημόνιο ούτε με την εξωτερική πολιτική ούτε  με τον μαρξισμό (!) στον οποίο προσπαθείτε να στρέψετε την προσοχή των οπαδών της Δεξιάς. Η Δεξιά έχει οπαδούς αλλά εσείς δεν έχετε κανένα σήμερα. Η μάσκα του υπερεθνικιστή έχει πέσει και ο “απόγονος των Μακεδονομάχων” αποδεικνύεται  κομιστής  αντεθνικών, δικτατορικών προτύπων. Κανείς δεξιός πολιτικός δεν σας ανέχεται και δεν θα αργήσει η αποκαθήλωσή σας από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 

Δεν ξέρω γιατί, μου θυμίζετε έναν πρόσφατο αιγύπτιο Πρόεδρο. Μήπως πρέπει να παραιτηθείτε κύριε Σαμαρά; Πριν την διαλύσετε τελείως τη χώρα;         

Ροβήρος Μανθούλης