Αποχετευτικό όμβριων υδάτων Βλάχας –Το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας…

2014-06-19 18:49

… με την μόνη διαφορά ότι αυτό κάποια στιγμή κατασκευάστηκε έστω και αν χρειάστηκε πρώτα να θυσιάσει ο πρωτομάστορας την σύζυγο του. Εδώ ίσως πρέπει πρώτα να καταστραφούν μερικά αυτοκίνητα, να πλημμυρίσουν μερικά σπίτια για να «ιδρώσει επιτέλους το αυτί» των πάσης φύσεως αναρμο-αρμόδιων καρεκλοκένταυρων και αν..

Μια φορά κι ένα καιρό συντάχθηκε μια τοσοδούλα μελέτη η οποία αφορούσε στην κατασκευή ενός έργου με την επωνυμία «ΑΠΟΧΕΥΤΙΚΟ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΛΑΧΑΣ» στο χωριό Πέρδικα Θεσπρωτίας προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι συντάχθηκε μισή μελέτη, παρότι απαγορεύεται ρητώς η κατάτμηση του έργου

Ένα από τα ουκ ολίγα «σκοτεινά σημεία» ή μια παρατυπία αν προτιμάτε του έργου, για την οποία κανείς δεν λογοδότησε βεβαίως μέχρι τώρα. Παρατυπία πρώτη λοιπόν.

Το εν λόγω έργο εντάσσονταν στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 2009-2010 από όπου και προέρχονταν η χρηματοδότηση του. Κάποια στιγμή ξεκινά λοιπόν η υλοποίηση του έργου, αυτό εκτελείται σε ποσοστό 70-80% βάσει της σχετικής μελέτης (105.000 ευρώ) από τον μηχανικό Βασ. Παπανδρέου, στον οποίο και είχε ανατεθεί, δεν τελειώνει όμως ποτέ και εγκαταλείπεται κακήν –κακώς στην τύχη του, χωρίς να λογοδοτήσει κανείς και χωρίς να έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις για την μη αποπεράτωση αυτού. Αυτά το μακρινό 2010. Παρατυπία δεύτερη

 

Πάμε λοιπόν παρακάτω

Τι έχει συμβεί έκτοτε; Απολύτως τίποτε, το έργο παραμένει ημιτελές, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν φτάσει στα όρια τους καθότι η άσφαλτος έχει κοπεί από το σπίτι του Βασ. Κώστα έως και αυτό του Σίμου Λαμπρίδη, ο δε κίνδυνος πλημμυρών στην πρώτη δυνατή μπόρα είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Δυο χρόνια μετά (το 2012) η Δημοτική Αρχή Κάτσινου αποφασίζει να ασχοληθεί επιτέλους με το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας) επιθυμώντας να καταστήσει αυτό λειτουργικό και να προβεί στην αποπεράτωση του βεβαίως-βεβαίως. Το έργο (το υπόλοιπο αυτού δηλαδή) ανατίθεται με μειοδοτικό διαγωνισμό (12% έκπτωση) σε κάποιον Ράπτη. Οι λόγοι προφανείς και αφορούν στην έλλειψη ρευστότητας στους Δήμους.

Εδώ τίθεται όμως το εξής ερώτημα: γιατί δεν διεκδίκησε κανείς τα υπόλοιπα χρήματα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ (60-70 χιλ. ευρώ); Η εν λόγω παράλειψη χρεώνεται αναμφίβολα στην Δημοτική Αρχή Κάτσινου η οποία και ανέλαβε την αποπεράτωση του. Παρατυπία Τρίτη.

Με αυτά και με αυτά το 2013 και μετά από 2 χρόνια ενστάσεων επί ενστάσεων και ταλαιπωρίας των κατοίκων βεβαίως, υπογράφεται εντέλει η σύμβαση (συνολικού ύψους 60.000 ευρώ) με τον ανάδοχο Ράπτη. Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι στα μέσα του 2014 το έργο θα είχε αποπερατωθεί. Φευ όμως! Το έργο παραμένει ημιτελές, ο εργολάβος «άφαντος», η υπομονή των κατοίκων εξαντλείται και κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν αισθάνθηκε καν την ανάγκη να απολογηθεί. Για ευθύνες, ρήτρες μη έγκαιρης παράδοσης του έργου δεν το συζητάμε καν. Στη μπανανία που λέγεται Ελλάδα ζούμε άλλωστε. Παρατυπία τέταρτη.

 

Θα θέλαμε λοιπόν δοθείσης της ευκαιρίας να απευθύνουμε στην τότε κοινοτική αρχή Πέρδικας ή όπως αυτή ονομάζεται τέλος πάντων τα εξής ερωτήματα:

1) Ήταν η τοπική κοινοτική αρχή ενήμερη για την πορεία του έργου και αν ναι φέρει και αυτή ευθύνη για την μη αποπεράτωση του;

2) Τι απέγινε άραγε ένα κονδύλι το οποίο είχε εγκριθεί για την συντήρηση του δρόμου Καρτέρι-Πέρδικα-παραλίες; Αποροφήθηκε μήπως για την αποπεράτωση ενός τεχνικού έργου στο Καστρί της Ηγουμενίτσας και αν ναι για ποιο λόγο έγινε αυτό; Λάθος χειρισμοί, δόλος;

 

Ως επίλογο μερικές ακόμη ερωτήσεις γενικού περιεχομένου σε σχέση πάντα με το θέμα μας αλλά και την γενικότερη λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ιοποίες προφανώς και δεν θα τύχουν απάντησης, πιθανόν να αποτελέσουν όμως «μαγιά», πεδίο προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων, τροφή για σκέψη και καλόβολη κριτική θέλω να ελπίζω.

1) Όσοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί που έχουν γνώση των παραλείψεων και της κακής εφαρμογής των νόμων στα διαδραματιζόμενα στην τοπική κοινωνία γιατί σιωπούν άραγε; Να υποθέσω εξ΄ ιδίου οφέλους;

2) Οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας των οποίων το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζετααι καθημερινά, ως απόρροια των όσων προαναφέραμε, αλλά και άλλων που δεν είναι του παρόντος, γιατί μένουν άραγε απαθείς και αρέσκονται στην καλύτερη των περιπτώσεων σε βαρύγδουπες κορόνες και στην χειρότερη σε ένα ωχ αδερφέ; Συγγνώμη ξέχασα: πάνε κάθε τέσσερα χρόνια και ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους «τοπικούς άρχοντες» θεωρώντας ότι εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους ως υπεύθυνα πολιτικά όντα. Τελεία και παύλα.