Ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, Ιωννίνων και Πρεβέζης

2013-12-03 09:08

Τεχνητά πλεονάσματα, διάλυση εργασιακών σχέσεων, προετοιμασία για νέες διαθεσιμότητες,

αδιαφάνεια και κατάλυση της νομιμότητας και της ισονομίας :
 

Αυτή είναι η πολιτική της συγκυβέρνησης και των τοπικών εκφραστών της!

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι κάθε είδους αυθαιρεσίες απ’ τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας και των περιφερειακών και τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Θα λέγαμε ότι ζούμε ένα κρεσέντο παρανομιών και αποφάσεων που παραβιάζουν ακόμα και αυτούς τους «δικούς τους» νόμους, προσπαθώντας να επιβάλουν στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς το φόβο, την υποταγή και την αναξιοπρέπεια.

Υπενθυμίζουμε ότι 2.122 συνάδελφοί μας είναι σε διαθεσιμότητα, ενώ άλλοι απειλούνται με αναγκαστική μετακίνηση εκτός ΠΥΣΔΕ ή και εκτός Περιφέρειας. Με την αύξηση του ωραρίου, το στοίβαγμα των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα, τις συγχωνεύσεις των κατευθύνσεων, τη διάλυση των εκπαιδευτικών υποστηρικτικών δομών  “κατασκευάστηκε” από πλευράς υπουργείου και  ΠΥΣΔΕ,  μια  δεξαμενή τεχνητών πλεονασμάτων και προετοιμάστηκαν οι αυριανές διαθεσιμότητες και αναγκαστικές αποσπάσεις.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη  ότι η πολιτική του υποτελούς Υπουργείου Παιδείας -  το οποίο καθοδηγείται απροκάλυπτα από την τρόικα - δεν αποβλέπει στην ολοκληρωτική διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Είναι κατανοητό και στον πιο δύσπιστο ότι τα νέα νομοθετικά τερατουργήματα για το Νέο Λύκειο και την Τεχνική  Εκπαίδευση, οδηγούν στην αποδόμηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. 

Αυτήν την περίοδο από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και των διοικήσεων Εκπαίδευσης της Ηπείρου - παρά τις δεσμεύσεις της Περιφερειακής Δ/ντριας Εκπ/σης - βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαστικών μετακινήσεων στο Νομό Πρέβεζας και Ιωαννίνων.

Σε ότι μας αφορά θεωρούμε ότι η ώρα ευθύνης για τα διοικητικά στελέχη και τα Υπηρεσιακά συμβούλια  έχει σημάνει εδώ και καιρό! Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε ζητήσει, ήδη  να μην συμπράξουν στην  εκστρατεία για τη διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων και την “προετοιμασία” των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων. Ως εκ τούτου θεωρούμε όλους χωρίς εξαιρέσεις συνυπεύθυνους για ό,τι συμβαίνει στην εκπαίδευση. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια - και ειδικότερα οι αιρετοί του κλάδου - δεν πρέπει να καθίστανται συνένοχοι στη διαχείριση του προσωπικού. Τα «κενά» και «πλεονάσματα»καταλήγουν σε τελική ανάλυση να αποτελούν την πρώτη ύλη για την υλοποίηση των αναγκαστικών μετακινήσεων και διαθεσιμοτήτων. Οφείλουμε στα πλαίσια των Υπηρεσιακών συμβουλίων να αποκαλύπτουμε και να καταγγείλουμε αυτή τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις  εκπαιδευτικών, οφείλουμε να απέχουμε - αν όχι να μπλοκάρουμε - την όλη διαδικασία, δηλαδή τις αναγκαστικές η εκβιαστικές μετακινήσεις και τοποθετήσεις μετακινούμενων σε άλλο ΠΥΣΔΕ.

Καμιά μετακίνηση – είτε επιβάλλεται ως αναγκαστική είτε παρουσιάζεται ως “εκούσια”  υπό την απειλή της διοίκησης -  να μη γίνει αποδεκτή! Απαιτούμε το όποια   προβλήματα εμφανίζονται στην κάλυψη του διδακτικού προγράμματος και του ωραρίου του εκπαιδευτικού,  να αντιμετωπίζονται με την υλοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και την ενεργοποίηση των μεταθέσεων – αποσπάσεων και διορισμών αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από το σύλλογό τους στο σχολείο αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα σε κλίμα αλληλεγγύης και να πλαισιώσουν  τις δράσεις των τοπικών  ΕΛΜΕ.
Η λογική της ανάθεσης  έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί και η αναζήτηση ατομικών ή συντεχνιακών δρόμων σωτηρίας συνιστά αφέλεια  και αυταπάτη. Η δύναμη μας είναι η συλλογικότητα και ο αγώνας για να αποτραπεί η ακύρωση  των δικαιωμάτων μας και  να  ανατραπεί η πολιτική που διαλύει  τη Δημόσια Εκπαίδευση και τις εργασιακές μας σχέσεις.

 

ΕΛΜΕ   ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  -  ΠΡΕΒΕΖΑΣ