"Αιχμηρή" απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας προς τον Α. Μπέζα

2013-08-07 17:27

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Ηγουμενίτσα στο πλαίσιο του 1ου εναλλακτικού

camping νέων ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε στις 4/8 στο Δρέπανο. Στις συζητήσεις για την κοινωνική οικονομία, το περιβάλλον, τα διεθνή κινήματα, τα τοπικά θέματα, το ζήτημα των σχέσεων των φύλων και σε πολλές ακόμα πολιτιστικές και πολιτικές δράσεις, συμμετείχαν εκατοντάδες νέες και νέοι.  Με συγκεκριμένες δεσμεύσεις απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε εκπροσώπους φορέων της Θεσπρωτίας και της ευρύτερης περιοχής   στις 1/8 στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνθεον» της Ηγουμενίτσας.

• «Η σημαντικότερη δέσμευση από την πλευρά μας είναι ότι εμείς ερχόμαστε με πρόγραμμα, με λύσεις, κυρίως όμως ερχόμαστε με διάθεση συγκρούσεων» είπε.
• Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει στο κλείσιμο δημόσιων σχολείων και νοσοκομείων και δεν αποδέχεται καμία απόλυση στους απαραίτητους για την κοινωνία τομείς. 
• Παράλληλα, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΤΑ, είπε ότι «ήταν αποτυχημένος ο Καλλικράτης, γιατί η φιλοσοφία του ήταν λάθος», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η αυτοδιοίκηση και οι δήμοι είναι  βασικός μοχλός ανάπτυξης και δημοκρατίας για τις τοπικές κοινωνίες, που θα  πρέπει να λειτουργούν χωρίς επιρροές από το κεντρικό κράτος και τις αποκεντρωμένες περιφέρειες, οι οποίες  πρέπει να καταργηθούν .
•  Αναφορικά με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, οι οποίοι καταγγέλλουν πως είναι απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», επισήμανε ότι προγραμματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος. «Η Δωδώνη είναι για μας ένα πιλοτικό μοντέλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι δέσμευση ότι θα θέσουμε στο μικροσκόπιο της νομιμότητας την αγοραπωλησία που έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο. Είναι δέσμευσή μας ότι θα ανασυγκροτήσουμε την συνεταιριστική βάση της «Δωδώνης». Προτεραιότητα μας είναι η αναδιοργάνωση της παραγωγής και η εξόφληση των κτηνοτρόφων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
• Δήλωσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στο ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που κόστισε περίπου 130 εκ. € από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και επισήμανε ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ αποτελεί κερδοφόρο οργανισμό με αποθεματικό περίπου 11εκ. € και ετήσια έσοδα περίπου 1εκ €. Το λιμάνι που έχει ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση, τη στιγμή που είναι  ένα από τα τέσσερα λιμάνια μείζονος εθνικής σημασίας, ενταγμένο στα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών,  μπορεί, σε συνδυασμό με την Εγνατία και τη δημιουργία κάθετου άξονα προς τα σύνορα, να αποτελέσει βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής.
• Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα αναγνωρίσει διαδικασίες που στερούνται συνταγματικής νομιμότητας, αλλά θα ελέγξει και ποινικά αυτούς που προβαίνουν σε παρόμοιες διαδικασίες ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο. «Έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων στη Βουλή για το ΤΑΙΠΕΔ και τη λειτουργία του. Είναι πρωτοφανές, σε μία δημοκρατική πολιτεία, να αρνούνται τον έλεγχο όσων διαχειρίζονται όχι τα τσιφλίκια που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους αλλά τη δημόσια περιουσία. Οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αρνούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχει πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων», δήλωσε.  

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας θεωρεί ότι ο υφυπουργός υγείας και βουλευτής του νομού μας, καλό θα ήταν να κάνει αυτοκριτική και να ασχοληθεί με δική του ανυπαρξία (όχι και ανύπαρκτος ο κ. Μπέζας σας παρακαλώ θερμά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τόσα επίθετα υπάρχουν). Θυμίζουμε στον θεσπρωτικό και τον ελληνικό λαό πως έχει ψηφίσει στην Βουλή τα πρόσφατα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία. Επίσης θυμίζουμε πως έχει ψηφίσει τους αντίστοιχους νόμους που οδηγούν σε μαρασμό την ύπαιθρο της Θεσπρωτίας με την συγχώνευση και κατάργηση υποκαταστημάτων και παραρτημάτων ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔOY σε Παραμυθιά και Φιλιάτες και τη μείωση δρομολογίων των τοπικών συγκοινωνιών.

 

Οι μνημονιακές πολιτικές που έχουν γίνει νόμοι της ελληνικής πολιτείας με την ψήφο τουέχουν άμεσα αποτελέσματα όπως τη διόγκωση της ανεργίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,    την ένταση του κλίματος ανασφάλειας και την υποβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτά όλα έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη των ακριτικών χωριών μας από το κράτος και τις υπηρεσίες του, δημιουργώντας και στο νομό μας ανθρωπιστική κρίση.  

 

Παρόλα αυτά μπορεί να μας πει έστω και τώρα :


• πότε θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα του ΓΝ Νοσοκομείου Φιλιατών και το ΤΕΠ του στην Ηγουμενίτσα ;
•  πότε θα αποζημιωθούν οι γαλακτοπαραγωγοί από την «Δωδώνη» ;
• τι θα γίνει για να σταματήσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Καλαμά ;  
• τι θα γίνει με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ;

Αν δεν μπορεί να απαντήσει, ας παραιτηθεί μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά, πριν καταστρέψει με τις πολιτικές επιλογές του ακόμα περισσότερο την χώρα και τους ανθρώπους της. (Ευχής έργο θα ήταν αυτό … έλα όμως που έχουν βαλθεί να σώσουν τη χώρα για πολλοστή φορά, έχοντας αναπτύξει σχέσεις στοργής με τις υπουργικές καρέκλες και τους δανειστές βεβαίως).  Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρόσφατο συνέδριό του είναι ενιαίος. Όσον αφορά στις συνιστώσες αυτές πρέπει να αναζητηθούν στον χώρο της ΝΔ. Είναι η διαφθορά, η διαπλοκή, η αδιαφάνεια, η εθνική μειοδοσία. Δεν μπορούν άνθρωποι που είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα  όπως  το Βατοπέδι, η Siemens, η λίστα Λαγκάρντ να βγάλουν την χώρα από τον γκρεμό που οι ίδιοι την οδήγησαν.

ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας