Άγνωστη η τύχη της Ιονίας Οδού, απεντάσσεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας;

2013-06-27 14:13

Όταν τα γράφαμε εμείς από την στήλη επί παντός επιστητού, έχοντας διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την στασιμότητα των "έργων", κάποιοι βιάστηκαν να μας χαρακτηρίσουν κακεντρεχείς, κακόβουλους

και πολλά άλλα. Πριν αλέκτωρ λαλήσει λοιπόν τρις, ή για να είμαστε πιο ακριβείς πριν περάσουν καν τρεις μήνες από την πανηγυρική ανακοίνωση για την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας και στην Ιόνια Οδό, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννινα δεν υπάρχει ούτε μία μπουλντόζα. (μα που πήγαν οι μπουλντόζες;)

Τα έργα, στον μεγαλύτερο οδικό άξονα της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν "παγωμένα" με άγνωστη την τύχη τους. Από την μία η βραδύτητα του υπουργείου, από την άλλη κάποιες προσφυγές κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας,  των οποίων η εκδίκαση αργεί ακόμη με άμεσο αντίκτυπο στην (επαν)εκκίνηση των έργων και φυσικά η απροθυμία των τραπεζών για χρηματοδότηση, ως απόρροια των προαναφερθέντων βεβαίως, διαμορφώνουν το προαναφερθέν αρνητικό σκηνικό. Αυτά σε ότι αφορά στην Ιόνια Οδό.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται επίσης το μεγάλο έργο της τρίτης φάσης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες προκειμένου να κηρύξει έκπτωτη την κοινοπραξία.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κίνδυνος για οριστική απένταξη του έργου είναι κάτι παραπάνω από ορατός, οι καθυστερήσεις ήδη τεράστιες και τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά στενά με το έργο να είναι στην κυριολεξία στον "αέρα"  Το έργο με προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια ευρώ είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε σήμερα να βαίνει στην ολοκλήρωσή του, αλλά αφενός οι καθυστερήσεις στη δημοπράτηση και αφετέρου τα προβλήματα που έχει ο ανάδοχος έχουν ως αποτέλεσμα το "πάγωμα" των εργασιών