Το τέλος (;) της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο

2013-08-07 16:29

Τις πιο κρίσιμες ώρες των τελευταίων ετών διέρχεται η κτηνοτροφία. Κι αν στην Ήπειρο λειτουργούσε

ως ανάχωμα στην κρίση η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σαμαρά βεβαίως) ο κλάδος κινδυνεύει με ολική κατάρρευση, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, ενώ η δικομματική κυβέρνηση(?) "περί άλλων τυρβάζει".

Το 2013, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος, αποτυπώνουν την συρρίκνωση στον τομέα της αγελαδοτροφίας. Οι ποσότητες γάλακτος είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε επίπεδο χώρας ενώ όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, στην περιοχή ήδη πολλές μονάδες έχουν κλείσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ποσότητες αγελαδινού γάλακτος είναι μειωμένες κατά οκτώ χιλιάδες τόνους το μήνα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι τα πράγματα οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο.
Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν μέσα σ' ένα τοπίο καθαρά αρνητικό για τους κτηνοτρόφους όσον αφορά και στις πληρωμές για το προϊόν τους, αφού μεγάλη μερίδα αυτών είτε παραμένει απλήρωτη για αρκετούς μήνες, είτε καθυστερεί να εισπράξει όσα δικαιούται.
Οι δυσκολίες αυτές επέδρασαν με το χειρότερο τρόπο και στην αγορά των ζωοτροφών και των κτηνοτροφικών φυτών, φέρνοντας με τη σειρά σε δύσκολη κατάσταση και τους αγρότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν όσοι καλλιέργησαν τριφύλλι (μηδική) εφέτος.
Η συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, «νέκρωσε» το 2013. Ιδίως σε περιοχές που επηρεάστηκαν από τη στάση πληρωμών της Δωδώνης και την αδυναμία των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων να αγοράσουν ζωοτροφές, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά, αναφέρουν χαρακτηριστικά «δεν κουνιέται φύλλο».
Τα σημάδια στην αγελαδοτροφία της Ηπείρου είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από την προηγούμενη χρονιά. Όπως τονίζουν τώρα οι κτηνοτρόφοι πολύ σύντομα ανάλογη θα είναι η εικόνα και στην αιγοπροβατοτροφία.
Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των κτηνοτρόφων υποχρεώνει πολλούς να ξεπουλάνε τα κοπάδια τους καθώς είναι αδύνατο να τα συντηρήσουν. Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη μόλις ξεκίνησε!

Πηγή: epiruspost.gr