Οι "Πύλες Εξόδου" του Αλέξανδρου Νίκα

2013-06-18 17:01

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα μυθιστόρημα για αυτούς που  παρόλο που αγαπούν, μεταναστεύουν, για εκείνους που μεταναστεύουν επειδή αγαπούν, αλλά  και για όσους μένουν πίσω και  περιμένουν…

Τότε ζητούσαν γερά κορμιά, τώρα ζητάνε δυνατά μυαλά… Θα σταματήσει κάποτε αυτό; Γιατί σε κάθε εποχή φεύγουν εκείνοι τους οποίους χρειάζεται περισσότερο η χώρα;


1960, η μετανάστευση  τότε… Η Γερμανία ζητά εργατικό  δυναμικό για τη στελέχωση  των βιομηχανιών της. Οι νέοι  άνδρες του χωριού, ο Σωτήρης,  ο Τέλης, ο Σωκράτης και άλλοι,  καθώς και γυναίκες όπως η Ιφιγένεια και η Ουρανία, παίρνουν την απόφαση να δοκιμάσουν την τύχη τους στα ξένα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειές τους.

2012, η μετανάστευση σήμερα…  Η Ράνια, 25χρονη πτυχιούχος της  Ιατρικής Σχολής Αθηνών, για να εργαστεί και να αποκτήσει ειδικότητα, αναγκάζεται να φύγει για τη Γερμανία, αφήνοντας πίσω και τον άνθρωπο της καρδιάς της, τον Στέφανο. Μια τυχαία συνάντηση με τον πρώτο εφηβικό της έρωτα στο Βούπερταλ θα γίνει η αφορμή, μέσα από τις διηγήσεις του παππού του, να μάθει για τη ζωή των δικών της παππούδων στη Γερμανία του ’60. Το παρελθόν φλερτάρει με το παρόν της Ράνιας. Τι της επιφυλάσσει όμως το μέλλον;

 

«Στόχος μου δεν είναι να αναλύσω το φαινόμενο της μετανάστευσης», παρατηρεί ο συγγραφέας Αλέξανδρος Νίκας. «Προσπαθώ να αναπλάσω μυθιστορηματικά τις σχέσεις των ανθρώπων που πήγαν να εργαστούν και να ζήσουν εκεί με όσους έμειναν πίσω».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Νίκας γεννήθηκε το 1956 στο Σεβαστό Θεσπρωτίας. Επηρεάστηκε από πολλούς δασκάλους, με διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα, αφού τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και τελείωσε το δημοτικό στον Πειραιά. Παρακολούθησε τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου στην Παραμυθιά, συνέχισε στη Θεσσαλονίκη και πήρε το απολυτήριό του στα Γιάννενα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Μαθηματικών. Είναι παντρεμένος με τη δασκάλα Αποστολία Βουλτσίδου, έχει έναν γιο, τον Σωτήρη, και εργάζεται ως στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε μεγάλη ελληνική εταιρεία. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του "Κάθε 29 του Φλεβάρη" (2012). Τον Ιανουάριο του 2013 τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο για το διήγημά του "Ξύπνα Εμινέ, πάμε"  από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.