Μέρες Αυγούστου …μέρες καταστολής και ψήφισης ύπουλων νομοσχεδίων

2013-08-08 21:00

Ο φετινός Αύγουστος επαληθεύει την κοινή σε όλους πεποίθηση ότι το καλοκαίρι ενδείκνυται ιδιαίτερα,

τόσο για να περάσουν εν κρυπτώ κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης, όσο και για την όξυνση της αστυνομικής καταστολής. Μετά την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στον καταυλισμό προσφύγων του Λαυρίου, που κατέστη άπρακτη, η εβδομάδα ξεκίνησε με εισβολή σε τρεις καταλήψεις στην Πάτρα, 16 προσαγωγές και 5 συλλήψεις. Η σημερινή στάση της Αστυνομίας εγείρει σοβαρά ερωτήματα καθώς οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι στην Πάτρα δέχονται την απροκάλυπτη επίθεση της αστυνομίας λίγες μέρες μετά από την επεισοδιακή συμπλοκή των χρυσαυγιτών με αντιεξουσιαστές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι οι καταλήψεις στέγης αποτελούν ελεύθερους κοινωνικούς χώρους που συχνά εξυπηρετούν κοινωνικές, εκπαιδευτικές πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράγουν πολιτικό λόγο που αν και δεν είναι ευχάριστος για την καθεστηκυία  τάξη, είναι εντούτοις απαραίτητος για την κοινωνία, διότι προάγει τον πλουραλισμό και την ελευθερία. Ταυτόχρονα, σε μία εποχή που οι πολίτες αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα, το φαινόμενο ύπαρξης άδειων χώρων χωρίς κανένα πρόγραμμα αξιοποίησής τους είναι τουλάχιστον προκλητικό και κοινωνικά άδικο. Η επιλογή της καταστολής ενάντια στις καταλήψεις στέγης, υποκρύπτει ένα κράτος φοβικό απέναντι στα κινήματα και ταυτόχρονα αποδεικνύει όχι μόνο την παντελή απουσία κοινωνικής πολιτικής, αλλά και την εχθρότητα της Πολιτείας απέναντι σε κάθε προσπάθεια αυτό-οργάνωσης των πολιτών που στόχο, μεταξύ άλλων, έχει να καλύψει αυτό το κενό.

Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η αξιοποίηση των άδειων χώρων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αποτελούν αυτονόητα αιτήματα μιας ελεύθερης κοινωνίας. Κάθε προσπάθεια καταστολής τους επιβεβαιώνει την έλλειψη δημοκρατίας που όλο και αυξάνεται ως παρακολούθημα των μνημονίων και συνακόλουθο της υιοθέτησης ακροδεξιάς ατζέντας από την Κυβέρνηση.

Πηγή: ecogreens.gr

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων