Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

2013-11-25 18:10

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, ο Αντιπεριφερειάρχης,

αρμόδιος για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Νικόλας Κάτσιος δήλωσε τα εξής:

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η βία μας αφορά όλους, ακόμη και αν αυτή ασκείται πίσω από κλειστές πόρτες.

Η βία, με οποιαδήποτε μορφή, δεν αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους αλλά ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.          

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις και συνεχώς αυξητική τάση, που συνήθως συγκαλύπτεται σε όλους τους τύπους των σύγχρονων κοινωνιών, οδηγώντας τα θύματα σε ένα διότυπο κοινωνικό ρατσισμό. Η βία αυτού του είδους έχει πολλά πρόσωπα, όπως ο οικονομικός εκβιασμός, η σεξουαλική ταπείνωση, ο τραυματισμός, ο σωματικός βιασμός και η ψυχολογική βία. Σε κάθε περίπτωση η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα ανάμεσά μας.

Μάλιστα, όπως έχει επισημανθεί πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, είναι αυξημένα κατά 47% σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

Άξια αναφοράς είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αντίληψη πως η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. Επτά στις 10 γυναίκες – θύματα είναι μέσης ή ανώτερης - ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.