Δήλωση του δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

2014-09-15 21:57

Με αφορμή την εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλος έκανε την εξής δήλωση:

Στη Νέα Σελεύκεια, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου μας κατοικούν απόγονοι εκείνων που έφυγαν κατατρεγμένοι για να γλιτώσουν το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα του Ελληνικού γένους που κατοικούσε στη Μικρά Ασία. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αποτέλεσαν πηγή παιδείας αλλά και πολιτισμού ανά τους αιώνες, με τρανταχτά παραδείγματα όπως ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος, μεγάλοι “δάσκαλοι” της εκκλησίας όπως ο Βασίλειος και ο Γρηγόριος, αλλά και οι σύγχρονοι Σεφέρης και Βενέζης. Από την Μικρά Ασία πέρασαν Πέρσες, Ρωμαίοι, Σελτζούκοι και Οθωμανοί και οι Έλληνες έμειναν εκεί, ακλόνητοι ως ένας φάρος γνώσης και πολιτισμού που με τόση βιαιότητα γκρέμισε το Τουρκικό κράτος του Κεμάλ.

Για όλους εκείνους που υπέκυψαν στη βιαιότητα του Κεμάλ, αλλά και σε εκείνους που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, θέλω να εκφράσω τον σεβασμό αλλά και την εκτίμηση μου αλλά και την ευχή να μη χρειαστεί στο μέλλον κάποιος λαός να περάσει όσα πέρασαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.