Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας

2013-07-03 14:32

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας με αφορμή τα δημοσιεύματα περί διαθεσιμότητας και

απολύσεων υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στο Δήμο Ηγουμενίτσας δηλώνει τα εξής:
α)Η θέση του Συλλόγου είναι σταθερή.

β)Είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε απόλυση ή μετακίνηση εργαζομένων όπως και στο κλείσιμο Νομικών Προσώπων, θέμα το οποίο έχει επίσης προκύψει το τελευταίο διάστημα.
γ)Σε σχέση με το αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δήμο Ηγουμενίτσας θέτουμε τα εξής ερωτήματα:
1) Έχει πλεονάζον προσωπικό ο τομέας της Καθαριότητας ( αποκομιδή απορριμμάτων και οδοκαθαρισμός) όταν το βασικό επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής για να αναθέσει τον παραπάνω τομέα στους ιδιώτες ήταν η έλλειψη προσωπικού;
2) Έχουν πλεονάζον προσωπικό οι διάφορες Υπηρεσίες του Δήμου όταν έφυγαν με τη διαθεσιμότητα 11 υπάλληλοι με συνέπεια να παρουσιαστούν κενά δημιουργώντας προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου;
3)Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό όταν για να καλυφθούν κενές θέσεις (στην Δ/νση Πρόνοιας, Γραφείο Προσωπικού, Δ/νση Πολεοδομίας, Τμήμα Παιδείας, Τμήμα προμηθειών κλπ. ) η Διοίκηση του Δήμου μετακίνησε προσωπικό από άλλα τμήματα-υπηρεσίες όπως από το Κ.Ε.Π., από τους Σχολικούς Φύλακες κλπ. δημιουργώντας προβλήματα λειτουργίας στα τελευταία τμήματα-υπηρεσίες;
4)Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην Τεχνική Υπηρεσία όταν για όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ηγουμενίτσας υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος με την ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου;
5) Έχει πλεονάζον προσωπικό η ΔΕΥΑΗ; Ο Τομέας Πρασίνου;
Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ήδη εκρηκτική. Το προσχέδιο Νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις.», η αξιολόγηση Οργανικών Μονάδων και του Ανθρώπινου Δυναμικού, η συνεχής μείωση πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απογραφή των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α. έχουν ως στόχο να διαλυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες είναι το στήριγμα των ευπαθών ομάδων, της λαϊκής οικογένειας, έχουν ως στόχο να οδηγηθούν χιλιάδες Δημοτικοί Υπάλληλοι στην απόλυση. Οι εξαθλιωμένοι δήμοι συνεπάγονται εξαθλιωμένες κοινωνίες.
Αυτές οι εξελίξεις που συζητάμε σήμερα δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία μόνο για την χώρα μας γιατί έχουν ήδη δρομολογηθεί εδώ και δεκαετίες στις χώρες της Ευρώπης .Τα αποτελέσματα της πολιτικής των προηγούμενων είκοσι χρόνων, έχουν ως αποτέλεσμα να χρεοκοπούν οι Δήμοι.

Επομένως πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα.

Συρρίκνωση των υπηρεσιών, συγχωνεύσεις, καταργήσεις, απολύσεις του προσωπικού, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, ιδιωτικοποίηση έργων και τα λοιπά. Αυτά επιτάσσει Κυβέρνηση- Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. και υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για ποιο λόγο όμως; Για να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δηλαδή να υπάρχει ανταγωνιστικό δημόσιο, να δουλεύει για το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι να πληρώνουν αδρά για φτηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης η οποία στο κέντρο της έχει το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Καθορίζει όλη τη λειτουργία και τη δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την κερδοφορία του κεφαλαίου και ακριβώς είναι στην υπηρεσία αυτής της αποστολής.

Σε όλα αυτά η στάση των Αιρετών ποια είναι; Ο καθένας μπορεί να βάλει την κόκκινή του γραμμή όπου θέλει. Η ίδια η ζωή όμως λέει το εξής. Ότι ανεξάρτητα αν κάποιοι εκλεγμένοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι κομμάτων, ανεξάρτητα αν εμφανίζονται ως μνημονιακοί, ως αντιμνημονιακοί ή ως αντικαλλικρατικοί, αν εμφανίζονται ως ανένταχτοι ή ως ανεξάρτητοι, ως ακομμάτιστοι, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζήτημα, ότι εφαρμόζουν την παραπάνω πολιτική, είτε από θέση διοίκησης είτε από θέση αντιπολίτευσης. Με ποια γραμμή είναι; Με τη γραμμή των αναδιαρθρώσεων ή απέναντί τους; Είναι με την αγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή ή απέναντί τους;

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας απευθύνεται στους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους άνεργους, στους νέους και τους καλεί σε κοινή και συντονισμένη πάλη, για να αντιμετωπιστούν άμεσα επείγοντα ζητήματα της λαϊκής οικογένειας. Απαιτείται άμεση παρέμβαση γιατί το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας συγχωνεύσεις, καταργήσεις δομών, υπηρεσιών και απολύσεις με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση- Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.

Διεκδικούμε επείγοντα μέτρα για:

 • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
 •  Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.
 •  Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Ανανέωση όλων των συμβάσεων και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
 •  Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
 • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους υδάτινους πόρους, τις ΑΠΕ – την ενέργεια γενικά, την εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, άθληση, πολιτισμός
 • Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.
 • Άμεση και πλήρη λειτουργία όλων των Δημοτικών Ιατρείων και εργαστηρίων με απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους και ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες και στις οικογένειές τους. Δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία.
 • Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
 • Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, κλπ..) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ιδρυθούν και νέα και να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών και αυτών με αναπηρία».
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κλπ.
 •  Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ