«Το αμάρτημα της μητρός μου» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

2013-07-09 15:21

Ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας «Το αμάρτημα της μητρός μου

του Γεωργίου Βιζυηνού παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το φετινό καλοκαίρι σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.

Πρόκειται για την 100η επαγγελματική θεατρική παραγωγή του Ηπειρωτικού Θεάτρου που φέτος το καλοκαίρι κλείνει 30 χρόνια προσφοράς στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας.

Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στα Γιάννενα. Η παράσταση θα αρχίσει στις 9.30 το βράδυ και οργανώνεται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με γενική είσοδο 10 ευρώ.

Μετά την επίσημη πρεμιέρα θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Μέτσοβο (Πέμπτη 11/7), Παραμυθιά (Παρασκευή 12/7), Άνω Καλεντίνη (Σάββατο 13/7), Φιλιάτες (Κυριακή 14/7) σε μια περιοδεία που θα συνεχιστεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Επηρεασμένο από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, «Το αμάρτημα της μητρός μου», είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα που αναφέρεται στο ψυχικό μαρτύριο διεισδύοντας βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Βιζυηνός, ένας από τους πιο εμπνευσμένους Έλληνες λογοτέχνες, αφηγείται την ιστορία με αμεσότητα, σε ένα κείμενο που προκαλεί συγκίνηση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο αξιόλογα της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της χήρας μητέρας του συγγραφέα να σώσει την άρρωστη κόρη της, η οποία τελικά πεθαίνει. Κάτω από το ίδιο ψυχολογικό πρίσμα παρουσιάζονται και πράξεις της ίδιας, όπως η υιοθεσία δυο κοριτσιών μετά τον θάνατο της κόρης της. Πράξεις με υπαρξιακό νόημα καθώς υπαγορεύονται από τις ενοχές της από το «αμάρτημα» που άθελά της διέπραξε στο παρελθόν.

Συντελεστές της παράστασης είναι:

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης,

Μουσική – Στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης, Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη,

Σκηνικός χώρος – φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης,

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος Αθηνά Ζώτου.

Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αβδελιώδης πιάνο, Γιάννης Αβδελιώδης μαντολίνο- μεταλλόφωνο, Γιάννης Βιλιώτης ακορντεόν-μαντολίνο, Μυρτώ Γουζίου βιολοντσέλο, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Γιάννης Πλαγιανάκος κοντραμπάσο-δοξάρι, Παναγιώτης Ράπτης φλάουτο-σοπράνο σαξόφωνο, Γιώργος Νικόπουλος φλογέρες, Κατερίνα Χαρμάνη ακορντεόν.

Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος, Φωτογραφίες: Στέλιος Χουστουλάκης, οργάνωση παραστάσεων: Μιχάλης Μπίζιος

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ηπείρου για την αποφασιστική της συμβολή στην πραγματοποίηση των παραστάσεων στην Ήπειρο.