«Σαλπάραμε για να μην σαλτάρουμε»

2013-08-13 16:58

 

Ο Θανάσης Βενέτης έγραψε

ΣΑΛΠΑΡΑΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά έλαβε χώρα στη Πέρδικα στα πλαίσια των πολιτιστικών δρώμενων

η εκδήλωση με τίτλο «σαλπάροντας με την τέχνη»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της Βάσως Παπαδοπούλου για τη διαφορετικότητα. Η Βάσω παρέμεινε στη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια του "ταξιδιού" μας.

"Σαλτάρησε" ο Αντώνης Τσιφτσίδης όταν άκουσε για τον πόλεμο που δέχθηκε από ανεγκέφαλους η δασκάλα που δίδαξε σε παιδιά τον "Κεμάλ" του Χατζιδάκι και αποφάσισε μαζί με την παρέα του να μας "σαλπάρει" και φέτος στην Τέχνη. Το καράβι -που όπως και πέρυσι στο "Σαλπάροντας με την Τέχνη 1" ήταν για την περίπτωση το ανοικτό θέατρο (θέατρο "Αλίκη") στο χωριό- γέμισε και ήταν κάτι παραπάνω από καλοτάξιδο, με τους επιβάτες του -Περδικιώτες και τουρίστες- να ενθουσιάζονται από τη μουσική (και όχι μόνο) που επέλεξε ο Αντώνης (γιος της Αλίκης Κώστα για όσους δεν γνωρίζουν) και έπαιξαν αυτός (κιθάρα και τραγούδι), ο μόνιμος συνεργάτης του Γιάννης Κόχυλας (πλήκτρα) και ο Χριστόφορος Λαχανίδης (μπουζούκι). Τις εντυπώσεις όμως σίγουρα έκλεψαν οι δύο γυναικείες φωνές του σχήματος. Η Γεωργία Λαχανίδου, πιο ώριμη από ποτέ στην ερμηνεία της, και η Χαρούλα Παναγοπούλου (έπαιξε και πλήκτρα) δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από φτασμένους καλλιτέχνες. Την παράσταση πλαισίωσε ο χοροδιδάσκαλος Ντίνος Ντούγιας με ένα παιδικό και ένα γυναικείο χορευτικό τμήμα.
Το ταξίδι είχε τέσσερις "σταθμούς". Στον πρώτο ακούσαμε τραγούδια καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Σαββόπουλος, Τσιτσάνης κ.τ.λ.) στο δεύτερο τραγούδια που έχουν ταυτιστεί με σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της χώρας μας, στον τρίτο παραδοσιακά τραγούδια από τη Θράκη έως και την Κρήτη και στον τέταρτο επιστρέψαμε στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες με τραγούδια που έχουν γίνει διεθνώς γνωστά.
Τι χρειάστηκε για όλα αυτά; Μεράκι, θέληση, πίστη, αγάπη στην τέχνη, αγάπη στον τόπο μας. Δύο - τρεις Αντώνηδες να είχαμε ακόμα στην Πέρδικα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, η αμορφωσιά πολύ μικρότερη και οι οπαδοί των ναζιστών ανύπαρκτοι!
Μας είπαν ότι θα σαλπάρουμε κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου. Το ευχόμαστε και το χρειαζόμαστε για να μη... "σαλτάρουμε".

 Εν αναμονή λοιπόν του σαλπάροντας με την τέχνη3

Αναδημοσίευση:  https://www.facebook.com/groups/perdikiotika/